Galko má v kancelárii samopal, ja mám doma vzduchovku. A teraz čo? Zbytočne kriminalizujeme občanov, sťažuje sa Sulík

    0
    Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) pri streľbe zo samopalu (Autor: MO SR)

    „Pred niekoľkými mesiacmi si EÚ zaumienila bojovať proti terorizmu tak, že sprísni legálnu držbu zbraní. To je nezmysel. Žiadny terorista si nepôjde najprv vybaviť zbrojný pas, aby potom spáchal útok. Žiaľ, toto nehralo v Bruseli žiadnu rolu. Snažil som sa zmierniť dôsledky novej smernice o držbe zbraní,“ povedal na úvod predseda SaS Richard Sulík, pričom podľa jeho slov uvedená smernica nemala nikdy vzniknúť.

    „Pri niekoľkých stretnutiach som spoznal pána doktora Borisa Draškabu, ktorý ma doslova ohúril svojimi znalosťami z problematiky,“ dodal europoslanec. Draškabu oslovil s úmyslom spolupráce, pretože je typ experta, o ktorých majú v strane záujem. „Dnes môžem povedať, že sa k nám pridal pán Draškaba, ktorý je bývalý dlhoročný člen Predsedníctva Slovenskej advokátskej komory, teda advokát, ale najmä je predsedom Združenia vlastníkov strelných zbraní Legis Telum,“ predstavil Sulík nového kolegu a ďalej argumentoval, že na Slovensku je asi 150 000 držiteľov zbrojných preukazov a nemá sa ich kto zastať na politickej úrovni, preto sa v SaS rozhodli bojovať za vyššiu mieru osobnej slobody. „Keď sa páchajú zločiny so zbraňami, tak takmer nikdy sa nepáchajú s legálne držanými,“ prízvukoval a odovzdal slovo expertovi.

    „Súčasná slovenská právna úprava legálnej držby zbraní je síce relatívne prísna, ale zároveň veľmi citlivo vyvažuje občianske práva, oprávnenia a povinnosti držiteľov zbraní a hlavne záujem spoločnosti na zachovaní verejného poriadku,“ konštatoval Draškaba, pričom asi 88-tisíc občanov má oprávnenie nosiť zbraň na osobnú ochranu, sú teda držiteľmi zbrojného preukazu skupiny A. „Celkovo v prvom polroku 2017 bolo v legálnej držbe 330 000 zbraní. Do tohto celkového počtu nie sú zahrnuté zbrane, ako sú napríklad vzduchovky či expanzné zbrane,“ uviedol a dodal, že okrem pomerne úzkej skupiny zbraní, hlavne vojenských a samočinných zbraní, môže aj u nás držiteľ zbrojného preukazu získať prakticky povolenie na nadobudnutie akejkoľvek zbrane.

    Novela smernice Európskeho parlamentu o kontrole získavania a vlastnenia zbraní podľa SaS rozvracia vyrovnanosť regulácie a občianskych slobôd. „Európska komisia pôvodne navrhovala plošný zákaz samonabíjacích zbraní, ich povinnú konfiškáciu, povinné zničenie a to vrátane vzácnych muzeálnych exponátov. V následnom legislatívnom procese, ktorý trval jeden a pol roka, sa podarilo európskym poslancom, najmä pod vedením pána Sulíka, tieto najhoršie zákazy zo smernice vyňať a podarilo sa vyrokovať zásadné výnimky pre jednotlivé členské štáty a občanov,“ priblížil expert, pričom však smernica podľa neho stále obsahuje mnoho právne aj vecne nelogických ustanovení a nezmyselných zákazov. Obáva sa napríklad kriminalizácie držiteľov náhradných dielov, súčastí zbraní, ktoré boli dosiaľ voľne predajné a po novom sa budú považovať za zbrane.

    Nie plošným zákazom, SaS je za inteligentnú reguláciu

    Česká republika pritom napadla spomínanú novelu smernice žalobou na Súdnom dvore EÚ. „Táto smernica prináša zákaz samonabíjacích zbraní, ktoré vznikli úpravou zo zbraní samočinných. Ide o veľmi rozšírenú kategóriu zbraní, ktoré sú v legálnej držbe na Slovensku,“ informoval Draškaba s tým, že prináša aj absurdný zákaz dlhých zbraní s kapacitou väčšou ako desať nábojov, krátkych zbraní s kapacitou väčšou ako 20 nábojov, expanzných zbraní a zbraní vybavených sklopnou alebo teleskopickou pažbou, ktoré možno s pažbou skrátiť na menej ako 60 centimetrov.

    Slovensko bude tiež musieť evidovať flobertky, vzduchovky, znehodnotené zbrane a podľa strany sa veľmi sťažia aj podmienky získania samonabíjacích zbraní na výkon športovej činnosti. Lehota platnosti zbrojného preukazu sa skráti na päť rokov, čo spôsobí ich držiteľom nové náklady. „Táto smernica je platná a účinná od 13. 6. 2017 a Slovenská republika je povinná ju prevziať do nášho národného právneho poriadku do 14. 9. 2018,“ konštatoval Draškaba. Obáva sa, že pokiaľ sa nevyužijú výnimky vyrokované v Európskom parlamente, môže nekvalitné prevzatie smernice zásadne zhoršiť bezpečnostnú situáciu v štáte a sťažiť výkon športovej aj kultúrno-historickej činnosti a v dôsledku podporí čierny trh so zbraňami.

    „Našou snahou preto bude, aby sa pri implementácii tejto smernice maximálne využili všetky výnimky, ktoré sa podarilo vyrokovať. Boli by sme radi, keby Slovensko pristúpilo k českej žalobe,“ predostrel Draškaba na záver svojho vstupu.

    „Osobne mám obavu, že Robert Fico teraz v snahe sa strašne zapáčiť Bruselu nechá schváliť práveže oveľa prísnejší režim,“ neodpustil si Sulík.

    V odpovedi na otázku novinára Draškaba uviedol, že v krajinách západnej Európy je legislatíva v tejto oblasti nezmyselne prísna a „šikanózna“. Predseda SaS následne upozornil na rozdielnu situáciu v rôznych štátoch EÚ („cez Slovensko sa vracal front na konci druhej svetovej vojny“) a preto presadzuje jednotné pravidlá na najnižšej možnej úrovni a ich aplikáciu do národnej legislatívy ponechať v kompetencii jednotlivých štátov.

    „Napríklad náš podpredseda Galko má vo svojej kancelárii vystavený samopal. Samozrejme, že nefunkčný, ktorý dostal ako dar, keď bol minister obrany. A teraz ho bude musieť prinajmenšom prihlásiť,“ konkretizoval europoslanec a doplnil, že podľa pôvodného návrhu Európskej komisie by musel nefunkčný samopal odovzdať. „Galko to spraví, ale možno iný to nespraví a tým pádom sa dostanú do ilegality. Veď tu úplne zbytočne kriminalizujeme obrovské množstvo občanov,“ povedal. Galko pritom ani nepatrí k držiteľom zbrojného preukazu.

    „Ja mám doma vzduchovku, s ktorou chodíme s deťmi občas strieľať,“ uviedol ešte Sulík, pričom ju podľa jeho slov tiež bude musieť minimálne evidovať. Podľa europoslanca sa prijímajú úplne nezmyselné pravidlá a preto chce SaS smernicu pri premietnutí do našej legislatívy maximálne zmierniť. 

    autor: rp, TASR

    - Reklama -