Gajdoš nemusí prísť do parlamentu vysvetľovať miliardové nákupy. Ide o typickú politickú šikanu. SNS sa snaží všetko znepriehľadňovať, zaznelo

    0
    Minister obrany SR Peter Gajdoš (Autor: TASR)

    Ministerstvo obrany SR vyčíslilo náklady na modernizáciu našej armády na viac ako 6,5 miliardy eur. Okrem iného by chcel rezort obrany zmodernizovať obrnené vozidlá 8 x 8, viacúčelové vozidlá 4 x 4, protitankové systémy či delostrelecké palebné systémy. Slovenská armáda by mala vozidlá 8 x 8 postupne získať v rokoch 2018 až 2024. Približne 70 percent vozidla by mala tvoriť slovenská účasť a náklady neprevýšia štyri milióny eur s DPH za jedno vozidlo.

    Domáci zbrojársky priemysel má byť zapojený aj do obstarania vozidiel 4 x 4. „Vývoj vlastného vozidla by mal byť ukončený v roku 2018 s využitím potenciálu domáceho priemyslu s podielom viac ako 80 percent,“ uviedol v novembri minister obrany Peter Gajdoš.

    Spôsob obstarávania obrnených vozidiel však kritizujú viacerí poslanci aj odborníci, pričom ministerstvu vyčítali netransparentnosť. „Žiadame okamžité zastavenie tohto pokútneho obchodu a zrealizovanie transparentnej medzinárodnej súťaže, kde jednou z podmienok budú offsety – to znamená zapojenie slovenských firiem. Ale zapojenie slovenských firiem tak, že všetky dostanú šancu sa o zákazky aspoň uchádzať a nebudú vyberané len privilegované firmy,“ uviedol Ľubomír Galko.

    Taktiež žiada odtajnenie celého obchodu a zverejniť, akým spôsobom na ministerstve obrany vybrali fínskeho partnera a jeho vozidlo Patria v kombinácii so slovenskými firmami, ako prebiehal výber a aké boli konkurenčné ponuky. Viac sa dočítate TU.

    Gajdoš upozornil, že utajenie materiálu na stupeň „VYHRADENÉ“ nie je výmyslom jeho ministerstva. Tvrdí, že taká bola dohoda partnerov, a o utajení hovorí aj nariadenie ministra obrany.

    „Nie je to náš výmysel, že by sme chceli niečo tajiť,“ deklaroval minister s tým, že tieto záležitosti sú veľmi citlivé a partner si ich zverejnenie nepraje.

    Predseda NR SR Andrej Danko sa v súvislosti s kritikou nákupu obrnených vozidiel vyjadril, že ide o sprisahanie zahraničných zbrojárov, ktorým pomáhajú slovenskí lobisti.

    Danko ešte v novembri v diskusnej relácii na verejnoprávnom RTVS v súvislosti s nákupom vojenských transportérov priamo obvinil veľvyslanca SR v Maďarsku Rastislava Káčera a úradníka ministerstva obrany Mariana Majera. Podľa jeho slov sú obaja súčasťou lobistickej skupiny, ktorá koná v prospech zahraničných zbrojoviek. Podľa predsedu NR SR je totiž Globsec organizácia napojená na rôznych výrobcov zbraní a vyzval preto, aby dala ruky preč od prezbrojovania armády. „Nebudem podporovať lobistov, ktorí si finančne pomáhajú cez Globsec a snažia sa pretlačiť vopred dohodnuté obchody,“ vyjadril sa Danko. Viac sme o tom písali TU.

    Podľa vyjadrení prezidenta Andreja Kisku, pokiaľ si chcú ozbrojené sily udržať vysokú, viac ako 70-percentnú dôveryhodnosť verejnosti, musia míňať prostriedky na svoju modernizáciu transparentne, koncepčne a efektívne. „Každé jedno euro z tých 500 miliónov eur musí byť minuté transparentne a efektívne, každý jeden nákup musí byť uskutočnený podľa zodpovedných plánov,“ zdôraznil Kiska počas štvrtkového stretnutia s náčelníkom Generálneho štábu OS SR, generálom Milanom Maximom a s ministrom obrany Petrom Gajdošom. Viac TU.

    Väčšina poslancov nechce počuť Gajdoša v parlamente

    Ministra obrany Petra Gajdoša chceli počuť hovoriť o plánoch a stave modernizácie Ozbrojených síl SR aj opoziční poslanci. Takúto debatu chcel do programu 26. schôdze NR SR zaradiť v utorok predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka, väčšina pléna to však nepodporila, a tak Gajdoš nemusí prísť do parlamentu.

    Zo 135 prítomných hlasovalo za vystúpenie Gajdoša v parlamente 55 poslancov, 75 poslancov sa zdržalo a iba piati boli proti. Proti tomu, aby minister Gajdoš prišiel do pléna, bol aj šéf parlamentu a šéf SNS Andrej Danko či Andrej Hrnčiar z Mosta-Híd. Zo Smeru boli proti poslankyňa Darina Gabániová, Maroš Kondrót a Ľuboš Martinák.

    „V prípade modernizácie armády ide o mimoriadne závažnú a nákladnú záležitosť týkajúcu sa všetkých občanov a doby, ktorá presahuje viacero volebných období. Preto považujem za dôležité o tom hovoriť,“ vysvetlil Richard Vašečka. Už vopred pritom avizoval, že ak jeho návrh neprejde, opozícia zváži možnosť iniciovať k tejto téme mimoriadnu schôdzu.

    Bývalý minister obrany Martin Glváč tvrdí, že Vašečkovi ide iba o naháňanie si politických bodov. „Nehovorím, že verejnosť nemá byť informovaná, ale nerozumiem pánovi Vašečkovi, ktorý po mimoriadnom výbore, kde minister Gajdoš vysvetľoval obstarávanie transportérov, konštatoval, že samotné vysvetlenie považuje za uspokojivé. Preto jeho návrh vyznieva ako obyčajné naháňanie politických bodov a ja sa do takýchto opozičných hier nemienim zapájať,“ povedal Glváč.

    Ide o politickú šikanu, myslí si Hrnko

    Predseda výboru NR SR Anton Hrnko z SNS tvrdí, že ministerstvo koná transparentne a nič sa nezatajuje. „Pán Gajdoš už niekoľkokrát vysvetlil tieto veci aj opozícii, aj verejnosti. Zo strany pána Vašečku a opozície ide o typickú politickú šikanu, pretože opozícia sa nemôže momentálne dozvedieť nič viac, len to, čo bolo doteraz publikované. Všetko, čo sa deje okolo nákupov na ministerstve obrany, je plne transparentné a dalo by sa povedať, že najtransparentnejšie v zmysle platných zákonov, ako sa len dá,“ vysvetlil svoje dôvody zdržania sa hlasovania o vystúpení ministra obrany v pléne.

    „Svojím hlasovaním, resp. zdržaním sa, som chcel dať najavo, že nič nie je zastierané a zatajované zo strany vedenia ministerstva obrany,“ uzavrel Hrnko.

    Beriem to ako politický marketing, hovorí Hrnčiar

    Poslanec koaličnej strany Most-Híd Andrej Hrnčiar, ktorý je taktiež členom parlamentného výboru, obhajuje svoje nezahlasovanie za Vašečkov návrh s tým, že opozícia vopred nerokovala s koalíciou o tomto bode. „V koalícii funguje dohoda, že opozičné návrhy sa podporia len po dohode, ktorá sa robí pred každým konkrétnym návrhom. Keďže pán Vašečka s týmto neprišiel a neoslovil jednotlivé kluby, tak sa koaliční poslanci buď zdržali, alebo hlasovali proti,“ vyjadril sa Hrnčiar.

    Výbor je podľa Hrnčiara miestom, kde sa má o spomínaných veciach hovoriť, pričom on nevidí dôvod na vystúpenie ministra obrany v pléne. „Beriem to ako politický marketing. Keby pán Vašečka chcel, aby sa takáto vec schválila, tak mal osloviť predsedov poslaneckých klubov. Ak si pozriete históriu hlasovaní všetkých opozičných návrhov, tak si nepamätám, kedy pri schvaľovaní programu prešiel opozičný návrh na doplnenie programu. Určite je však modernizácia armády vážna vec, ktorá musí byť pod dohľadom, pričom je v záujme všetkých politických strán, aby sa o takúto vec zaujímali,“ dodal poslanec z Mosta-Híd s tým, že si nemyslí, že konanie opozície bolo správnym návodom, ako otvoriť diskusiu o tomto probléme.

    Galko: SNS sa snaží všetko znepriehľadňovať

    Podľa bývalého ministra obrany a poslanca najsilnejšej opozičnej strany SaS Ľubomíra Galka by mal Gajdoš v parlamente vystúpiť alebo minimálne podať poslancom správu. „Je úplne legitímne právo poslancov parlamentu niečo takého vyžadovať. Jednoducho sú tu stále nezodpovedané otázky. Gajdoš napríklad sľúbil, že nás vezmú na ministerstvo a že nám predložia analýzu nákupu obrnených transportérov, na ktorú sa stále odvolávajú, a napriek tomu to dodnes neurobili. Na jednej strane niečo deklarujú, ale na druhej strane to neurobia,“ povedal Galko.

    „Minister je podriadený parlamentu a keď si poslanci žiadajú akékoľvek vysvetlenia, tak by malo byť v jeho vlastnom záujme, aby prišiel a vysvetlil veci. Skôr si však myslím, že teraz je to záležitosť koaličných poslancov a strany SNS, ktorá sa snaží všetko znepriehľadňovať,“ uzavrel poslanec SaS.

    Celá vládna koalícia sa začína vyhovárať

    Milan Krajniak zo Sme rodina nerozumie tomu, prečo by nemal minister obrany predstúpiť pred poslancov, keď nemá čo tajiť. „Myslím si, že pán minister Gajdoš a celá vládna koalícia sa začína vyhovárať. My sme na konci minulého roka mali na Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť prítomného ministra Gajdoša, pričom sme sa dohodli, že nás v januári na výbore bude informovať, ako prebieha modernizácia armády, a najmä ako prebiehajú skúšky prototypu obrneného vozidla. Pán minister odmietol v januári prísť, takže je logické, že sa snažíme, aby poskytol správu. Keď nemá čo skrývať, tak prečo sa bojí prísť a povedať, čo sa deje?“ povedal Krajniak s tým, že mimoriadna schôdza o modernizácii armády by mohla prebehnúť už budúci týždeň.

    „Do jesene minulého roka som chcel optimisticky počítať s dobrými úmyslami pána Gajdoša. Ale to, že nám sľúbil, že po Novom roku príde informovať, ako modernizácia armády ďalej prebieha, a napokon odmietol prísť na výbor, tak to považujem za veľmi nesprávny prístup, a preto podporujem zvolanie mimoriadnej schôdze,“ uzavrel poslanec Milan Krajniak.

    Poslanecký klub ĽSNS taktiež spolu s opozičnými politikmi hlasoval za návrh poslanca Vašečku. Podľa Milana Uhríka je legitímnou požiadavkou, že poslanci chcú poznať podrobnosti okolo takého drahého nákupu na ministerstve. „Okolo nákupov obrnených vozidiel ministerstvom obrany sú isté pochybnosti, keďže niektoré veci sa dejú pod zámienkou utajenia, pričom suma je viac ako miliarda eur. Je logické, že požadujeme a chceme vysvetlenia o tom, čo sa ide a za akých podmienok sa to ide nakupovať. Podľa našich informácií sa veľa vecí na výbore pre obranu a bezpečnosť nerieši alebo sa to zahovára, čiže by sme boli tiež veľmi radi, keby pán Gajdoš vystúpil buď vo výbore, alebo v parlamente,“ ozrejmil Uhrík.

    - Reklama -