Frexit, alebo EÚ? Takéto sú scenáre po voľbách vo Francúzsku

    0
    Paríž (ilustračné foto) (Autor: TASR)

     Ako ďalej uviedol, aj keď Le Penová a Mélenchon nesľubujú okamžitý “brexit”, navrhujú otváranie zmlúv s cieľom vymaniť sa z dlhodobo platných európskych pravidiel. “Obaja odmietajú dodržiavanie rozpočtových kritérií či smernice o vyslaných pracovníkoch. Navrhujú vystúpenie z eurozóny a v prípade neúspechu ďalších vyjednávaní aj vystúpenie z Európskej únie,” konštatoval analytik, pričom dodal, že pre Le Penovú aj Mélenchona, ktorých program je ľavicovo populistický, stelesňuje súčasná EÚ globalizáciu, ktorú jednohlasne odmietajú.

    Naopak, kandidáti Macron a Fillon považujú EÚ za príležitosť, ako posilniť Francúzsko. “Pokračujú tak v tradícii predchádzajúcich prezidentov Francoisa Mitteranda, Jacquesa Chiraca, Nicolasa Sarkozyho aj Francoisa Hollanda. Francúzsko musí podľa nich najskôr dodržiavať platné pravidlá, aby mohlo navrhovať nové. Podpisujú sa pod Pakt stability a rastu, ktorý sa vo Francúzsku premieta do znižovania výdavkov,” zdôraznil Szalai.

    Macron aj Fillon chcú podľa jeho slov rušiť pracovné miesta v štátnej správe a šetriť vo výdavkoch na sociálny a zdravotný systém. Vyššiu zamestnanosť a rast chcú dosiahnuť znížením ceny práce, v praxi zrušením 35-hodinového pracovného týždňa i znížením odvodov. Ich program nie je podľa analytika nerealistický. “Už tento rok francúzsky rozpočtový schodok prvýkrát po desiatich rokoch klesne pod hranicu troch percent,” dodal.

    Ako ďalej analytik upozorňuje, Macron, Fillon a Mélenchon žiadajú v rôznej miere zblíženie fiškálnych a sociálnych politík v EÚ. Podľa nich to má prispieť k férovejšej súťaži na francúzskom pracovnom trhu aj v európskej ekonomike. 

    “Macron a Fillon však chcú, aby si Francúzsko najskôr urobilo domáce úlohy. Uvedomujú si, že až potom bude mať Paríž silnú pozíciu pre presadzovanie fiškálnej a sociálnej harmonizácie. Mélenchon odmieta dodržiavanie európskych rozpočtových kritérií. Je nekompromisný, a preto antieurópsky. Jeho riešenia vedú v konečnom dôsledku k rovnakej koncovke ako v prípade Le Penovej – k frexitu,” uzavrel.

    Ak v prvom kole francúzskych prezidentských volieb, ktoré sa konajú dnes, nezíska ani jeden kandidát nadpolovičnú väčšinu hlasov, do druhého kola (7.5.) postúpia tí dvaja, ktorí získali najväčší počet hlasov.

    - Reklama -