Francúzsko neuzná anexiu Krymu Ruskou federáciou, uistil Macron Porošenka

    0
    Ilustračné foto: Mapa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Macron pred svojim hosťom na spoločnej tlačovej konferencii uviedol, že Francúzsko nič nemení na svojom postoji rešpektovať zvrchovanosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach.

    Podľa tlačovej agentúry Reuters obaja prezidenti potvrdili očakávanie, že ďalšie stretnutie týkajúce sa konfliktu na Ukrajine, v tzv. normandskom formáte (Francúzsko, Nemecko, Ukrajina a Rusko) sa uskutoční koncom júna alebo začiatkom júla, ešte pred summitom skupiny G20.

    Macron na minulotýždňovom summite EÚ spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou informoval o tom, že Rusko neplní minské dohody a lídri EÚ sa rozhodli o ďalších šesť mesiacov predĺžiť súbor sankcií voči Rusku, ktoré boli prijaté pre jeho zapojenie do konfliktu na východe Ukrajiny.

    Francúzsky prezident potvrdil, že jeho krajina neuzná anexiu Krymu, a dodal, že je veľmi dôležité, aby predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) mohli plniť svoje kontrolné činnosti v konfliktnej zóne na Ukrajine.

    Porošenko v tejto súvislosti dodal, že si želá nepretržitú prítomnosť pozorovateľov OBSE na bojovej línii, a svojho hostiteľa požiadal o pomoc pri vypracovaní plánu pre mier a odsun okupantov z Ukrajiny.

    Tlačová agentúra Reuters pripomenula, že Macron nesúhlasí s americkým ministrom zahraničných vecí Rexom Tillersonom, ktorý naznačil, že bojové akcie na východe Ukrajiny by mali byť vyriešené mimo rámcovej dohody z Minsku. Podľa Macrona sú základným kameňom budúcej mierovej dohody pre Ukrajinu sú práve minské dohody.

    - Reklama -