Francúzsko: Horiace autá poznáme, ale je tu VIDEO davu, ktorý kope do policajtky. Znechutení sú aj policajti zo Slovenska

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Posledný deň roka vo Francúzsku nie je len dňom osláv, ale aj dôležitým ukazovateľom toho, čo sa v skutočnosti deje na francúzskych uliciach. Už od roku 1999 vtedajší francúzsky prezident Jacques Chirac začal zverejňovať štatistické čísla spálených áut. Dovtedy to francúzske médiá a francúzska inteligencia brali tak, že ide o ojedinelý jav. V skutočnosti ide o zábavu a o protest ľudí žijúcich v problémovom predmestí, ktorí tak demonštrujú svoju silu a zlyhanie toho, čo sa nazýva integračný systém, lebo, buďme úprimní, normálny občan nepotrebuje zapaľovať autá svojich spoluobčanov, aby nám ukázal, že je nespokojný.

    Tradícia zapaľovania áut je viazaná predovšetkým na dva dátumy: silvestrovská noc a predvečer 14. júla (najvýznamnejší štátny sviatok). Autá pália aj v deň dôležitých futbalových zápasov francúzskej reprezentácie alebo v deň volieb.

    Tu drží rekord zvolenie Sarkozyho v roku 2007, keď zapálili 730 áut. Snaha bagatelizovať tento fenomén nikam neviedla, keďže čísla hovoria jasne. Tendencia je vzrastajúca – podľa oficiálnych údajov ministerstva vnútra v roku 2004 to bolo 324 áut, v roku 2008 už 878 a tento rok sa toto číslo vyšplhalo na 1 031. Samotné vyhlásenie ministerstva vnútra sa stalo predmetom kritiky na sociálnych sieťach, lebo alibisticky pripomenulo, že v roku 2012 bolo zničených 1 193 áut. Takže vlastne išlo o pokrok. Toto vyhlásenie napadli na sociálnych sieťach, pretože je otázne, či metodika výpočtu je stále rovnaká ako v predchádzajúcich rokoch. Ale aj napriek tomuto „pokroku“ muselo ministerstvo priznať, že počet zadržaní vzrástol, a to na 510 osôb oproti roku 2016, keď ich zadržali 454. Zvýšil sa aj počet uvalených väzieb z 301 na 349. Záver je jasný: napätie a rozdiely vo francúzskej spoločnosti rastú, nožnice medzi predmestiami a zvyškom Francúzska sa čím ďalej, tým viac roztvárajú.

     

     

    Zdroj: Twitter / Ministère de l'Intérieur

    Francúzska verejnosť je však už zvyknutá na tradičné pálenie áut. Čo však bolo nové, bol útok na policajtku na francúzskom predmestí Champigny-sur-Marne. Na sociálnej sieti sa objavilo video, ktoré priamo zachytáva policajtku na zemi, do ktorej kope niekoľko výtržníkov naraz. Neobjasnenou vecou zatiaľ zostáva, prečo policajtka konala bez zodpovedajúceho istenia v takej nebezpečnej zóne, akou je Champigny. Otrasenú policajtku previezli do nemocnice.

    Závažné poranenia lekári nezistili, ale aj tak musí radšej zostať týždeň doma. Útok na policajtku však ešte viac rozvíril sociálne siete, pretože v decembri extrémne ľavicoví youtuberi otvorili polemiku na tému, či je správne napadnúť policajtov, ktorí sú nástrojom sily štátnej moci. Ľavicoví extrémisti sú zajedno v tom, že násilie proti polícii je legitímne. Jednou z hybných síl zapaľovania áut a napádania policajtov je práve nenávisť voči týmto štátnym zložkám.

    Bol to iste kontext verejnej debaty, ktorý donútil prezidenta Macrona reagovať špeciálne na tento útok v Champigny. Macron, ako je jeho zvykom, zareagoval veľmi diplomaticky v prospech rýchleho dolapenia vinníkov. Lenže v tom je jadro problému. Vo Francúzsku existuje obrovská odtrhnutosť medzi políciou a justíciou. Zatiaľ čo polícia a armáda hlasujú napravo a špeciálne v radoch príslušníkov polície je veľa priaznivcov Národného frontu, súdy a advokácia sú orientované silne naľavo. To v praxi znamená, že polícii sa relatívne darí chytať všetkých delikventov, ale tých súd väčšinou oslobodí alebo odchádzajú s minimálnymi trestami, pretože ich považujú za obete súčasného politického systému. Nesúrodosť medzi políciou a spravodlivosťou je jedným z hlavných problémov súčasnej francúzskej spoločnosti. Macron ako obyčajne tieto problémy prehliada a čaká, že sa vyriešia samy od seba. V novoročnom prejave spoločenské napätie vo Francúzsku vytrvalo ignoruje a radšej sa venuje interpretáciám svojej vízie spoločnej Európy.

    Na záver trochu optimizmu v neriešiteľnej francúzskej slepej uličke: Na ďalšom veľmi rizikovom predmestí Aulnay-sous-Bois našli recept, ako zabrániť zapaľovaniu áut. Aj tí najväčší gangstri a pouliční bitkári majú svoje mamy, ktorých sa boja, takže asi 40 matiek delikventov sa počas silvestrovskej noci prechádzalo po meste a strážilo ulice. Výsledok sa dostavil. Žiadne spálené autá a hrdinovia utiekli pred svojimi mamami. Samozrejme, nejde o systémové riešenie pre všetky mestá, ale len o dôkaz, že zlyhávajú nielen polícia a súdy, ale príčinou problému sú aj výchova a školstvo.

    Slovenská polícia: Je to nechutný útok

    Útok na policajtku si všimli aj slovenskí policajti a na oficiálnom facebookovom profile policajného zboru zverejnili záznam z útoku spolu s krátkym vyjadrením. Presne na Silvestra sa v Paríži odohral nechutný útok na miestnu policajtku a následne na jej kolegu, ktorý jej prišiel pomôcť. Ich auto skončilo prevrátené na streche. Nakoniec im pomohli ďalšie hliadky. Aj takéto riziká prináša práca policajtiek a policajtov,” píše polícia na sociálnej sieti. 

    - Reklama -