Francúzske prezidentské voľby sa nevyvíjajú pre Orbána priaznivo, píšu v Maďarsku

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Do druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku, ktoré sa uskutoční 7. mája, postúpili centrista Emmanuel Macron a kandidátka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová. Širokú podporu naprieč politickým spektrom po víťazstve v prvom kole získava Macron.

    Obnovenie sebavedomia Európskej únie nie je pre Orbána dobrou správou už ani preto, že v sobotu tento týždeň bude predsedníctvo Európskej ľudovej strany (EĽS) rokovať o situácii v Maďarsku z hľadiska kritizovaných postojov vlády ministerského predsedu Viktora Orbána k zahraničným univerzitám a občianskej sfére. Orbánova strana Fidesz je členom EĽS.

    Maďarsko bude musieť v prípade kontroverzného vysokoškolského zákona splniť kritériá Európskej komisie: “Neexistuje členstvo v EĽS za každú cenu. Existujú hranice, ktoré ani maďarský premiér nemôže prekročiť,” cituje Privátbankár.hu predsedu frakcie EĽS Manfreda Webera, podľa ktorého sú takýmito hranicami sloboda výskumu a vzdelávania.

    Spravodajský portál pripomína, že nielenže maďarská vláda predvolala veľvyslancov Nemecka a Spojených štátov, keď sa tieto krajiny ozvali v záujme ochrany Stredoeurópskej univerzity (CEU) ohrozenej novelou vysokoškolského zákona, ale dokonca šéf maďarskej diplomacie zavolal na veľkonočný Veľký piatok ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi, aby ho ubezpečil, že cieľom Maďarska je ešte viac prehĺbiť vzťahy s Ruskou federáciou.

    - Reklama -