Francúzi sa postavili za Španielov. Jednostranné vyhlásenie nezávislosti neuznáme, odkazujú rázne Kataláncom

    0
    Žena s katalánskou vlajkou kráča po ulici pokrytej hlasovacími lístkami z referenda počas generálneho štrajku v Barcelone (Autor: TASR)

    “Ak dôjde k vyhláseniu nezávislosti (Katalánska), bude to jednostranný krok, ktorý neuznáme,” povedala Loiseauová pre tamojšiu spravodajskú stanicu Cnews. Píše o tom agentúra Reuters.

    Katalánsko, ktoré má svoj vlastný jazyk i kultúru a riadi ho separatistická regionálna vláda, uskutočnilo 1. októbra referendum o odtrhnutí sa od Španielska, a to aj napriek tomu, že španielsky ústavný súd tento plebiscit nepovolil.

    “Katalánsko nemôže byť definované týmto hlasovaním, zorganizovaným iba pred týždňom hnutím za nezávislosť. Táto kríza sa musí riešiť prostredníctvom dialógu na všetkých úrovniach španielskej politiky,” tvrdí Loiseauová.

    Unáhlené rozhodnutie uznať suverenitu po takomto jednostrannom vyhlásení by podľa ministerky bolo zo strany Paríža nezodpovedné. “Ak by bola nezávislosť uznaná – a to nie je predmetom tejto diskusie -, najbližším dôsledkom by bolo to, že by Katalánsko automaticky odišlo z Európske únie,” zakončila.

    Predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont by mal v utorok predstúpiť pred poslancov katalánskeho parlamentu a predniesť prejav k súčasnej politickej situácii.

    Puigdemontov prejav je jeho jediným bodom. Opozícia sa preto obáva, že parlament, v ktorom majú väčšinu strany brojace za odštiepenie sa Katalánska, vyhlásenie o nezávislosti na tomto zasadnutí prijme.

    - Reklama -