Flašíková-Beňová: Samit priniesol to, čo sme potrebovali vidieť

    0
    Monika Flašíková-Beňová (Autor: SITA)

    Podľa europoslankyne nebolo možné očakávať, že za niekoľko hodín môže 27 predsedov vlád členských štátov Európskej únie (EÚ) vyriešiť všetky slabé miesta. “Aj naši občania, aj ľudia v iných členských štátoch mali možnosť vidieť, že lídri sú schopní komunikovať, že chcú hľadať riešenia, že chcú, aby projekt Európskej únie nielen fungoval ďalej, ale aby sa spolupráca v rámci EÚ posilňovala. A to bol ten dôležitý signál,” zhodnotila.

    Ďalší europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH) na margo piatkovej (16. 9.) neformálnej schôdzky lídrov krajín EÚ v RTVS uviedol, že “niektoré veci ostali akoby na polceste”. “Boli nahryznuté, boli diskutované čiastočne,” vysvetlil. “Na druhej strane chápem, čo tu bolo povedané, že tento samit nemohol nájsť po určení diagnózy aj liečbu všetkých problémov,” doplnil Mikolášik.

    V diskusii európskych premiérov a prezidentov mu chýbali európske hodnoty. “Ako kresťanský demokrat hovorím, že musíme hovoriť aj o človeku, o rodine, o úcte k životu a takýchto veciach. To nie sú zanedbateľné veci, ktoré sa snažíme kvôli ekonomike, kvôli migrácii preskakovať, ale mali by sme sa k nim vrátiť,” zdôraznil.

    Jedným z hesiel, ktoré vyšlo z bratislavského samitu, je aj to, že Európska únia nie je dokonalá, ale je to to najlepšie, čo máme. S tým súhlasil europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO). “Myslím si, že naozaj nemáme inú alternatívu a je pre nás dôležité a dobré, že sme členmi Európskej únie,” povedal v televíznej diskusii. “Jednoznačne je však zlé to, akým spôsobom je odkomunikované, že tými členmi sme,” kritizoval. “Ďaleko viac sa na Úniu hľadí ako na niečo totálne negatívne,” uzavrel.

    - Reklama -