Firma blízka ministrovi stavia na Donovaloch pivovar. Od štátnej banky má na to dva milióny eur

    0
    Ján Počiatek (Autor: SITA)

    Šéf rezortu dopravy sa od výstavby pivovaru na Donovaloch dištancuje. Faktom však zostáva, že Slovenskú záručnú a rozvojovú banku má pod palcom minister financií Peter Kažimír zo Smeru a jej dozornej rade predsedá šéf rezortu hospodárstva Vazil Hudák, tiež zo Smeru. Podľa portálu Aktuality.sk sú vlastníkmi firmy Donovalský pivovar Mário Partl a Dionýz Stehlík. Partl je pritom aj zamestnancom ministerstva dopravy, ktoré vedie Ján Počiatek.

    Partl je poradcom generálneho riaditeľa spoločnosti Letové prevádzkové služby (LPS) a má v spoločnosti aj ďalší čiastočný úväzok. V roku 2006 vystriedal Partl práve Počiatka v predstavenstve developerskej firmy Bratislava Trade Center. „Pána Počiatka poznám okrajovo cez spoločných známych. Na projekte pivovaru na Donovaloch sa nijako nezúčastňuje. Vymyslel som ho so spoločníkom,“ uviedol Partl.

    Ochotný ručiteľ

    Podľa portálu Aktuality.sk sa za pivovar na Donovaloch zaručil kamarát ministra Počiatka Branislav Kušík. Firma BZ Accounting, ktorej je spolumajiteľom, sa zaručila za dvojmiliónový úver od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. „Poprosil ma o to pán Stehlík, keďže sme dlhoroční kamaráti,“ uviedol Kušík. Jeho firma vlastní na Donovaloch aj rekreačný dom, ktorý je vzdialený len 50 metrov od Donovalského pivovaru.

    Až do konca roka 2014 bol Kušík poracom na ministerstve financií, pod ktoré spadá aj SZRB. Štátna banka pritom podpísala zmluvu s firmou Donovalský pivovar v auguste 2014 a posledný dodatok pridala vlani v decembri. Portál Aktuality.sk pripomína, že po nástupe druhej Ficovej vlády sa stal Kušík členom dozorných rád piatich štátnych podnikov, ktoré patria pod rezort dopravy. S ministrom Počiatkom sa pozná dvadsať rokov.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -