Fínsky prezident to už nevydržal. A prišlo priznanie, čo si naozaj myslí o utečencoch

    0
    Fínsky prezident Sauli Niinistö (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin (Autor: SITA)
    Utečenci predstavujú podľa fínskej hlavy štátu „vážnu hrozbu pre západné hodnoty“. Niinistö nešetril kritikou na adresu utečeneckej krízy. Podľa prezidenta k súčasnej situácii, ktorá vládne v Európe, prispeli „zastarané medzinárodné pravidlá“. Niinistö si myslí, že sa právo na azyl zmenilo na akési právo prísť do Európy aj bez toho, aby na poskytnutie azylu existovali podmienky. 

    Západný svet v ohrození 

    Ženevské konvencie upravujúce medzinárodné humanitárne právo by boli podľa fínskeho prezidenta prísnejšie, ak by vznikali vo svetle utečeneckej krízy, ktorá vlani naplno zasiahla Európu. „Európa, Fínsko a západný spôsob života sú ťažko skúšané. Toto je drsná transformácia. Len pred pár rokmi sme exportovali naše hodnoty a považovali sme ich za nespochybniteľné, ale teraz musíme uvažovať nad tým, či si ich vôbec sami dokážeme zachovať,“ uviedol Niinistö. 
     
    Tak ako už viacero európskych politikov aj fínsky prezident priznal, že veľké percento žiadateľov o azyl neuteká pred bezprostredným nebezpečenstvom, ktoré by im v ich domovských krajinách hrozilo, ale iba hľadajú lepšie ekonomické zázemie. „Všetky predpovede hovoria o tom, že sa prílev utečencov tento rok ešte zvýši. To je skúška životaschopnosti západných demokracií, ktoré majú pomôcť a tiež skúška samotných štruktúr, na ktorých stojí idea zjednotenej Európy,“ varoval fínsky prezident.
     
    VIDEO Vlaňajšie protesty proti utečencom vo fínskych mestách

    Riešenie problému

    Okrem kritiky ponúkol Sauli Niinistö aj možné riešenie problémov, ktoré spôsobuje migračná kríza v Európe. Podľa fínskej hlavy štátu by pomohla zmena pravidiel, podľa ktorých sa riadia štáty pri prijímaní utečencov a udeľovaní azylových povolení. „Medzinárodné pravidlá sa postavili a ich interpretácia sa vyvinula za úplne iných okolností. Som si istý, že ak by tieto medzinárodné a národné regulácie vznikali teraz, boli by oveľa prísnejšie, zatiaľ čo by stále brali ohľad na ľudské práva a pomoc ľuďom v núdzi,“ zhodnotil Niinistö s tým, že by sa mali zmeniť Ženevské konvencie. 
     
    Štáty budú musieť podľa fínskeho prezidenta čoskoro samé začať kreatívne pracovať na tom, aby zmenili západný prístup k utečencom a zamysleli sa nad aplikovaním zastaraných postupov, ktoré na nich aplikujú. „V opačnom prípade každý, kto povie slovo azyl, bude mať právo prekročiť hranice a vstúpiť do Európy,“ dodal Niinistö s tým, že v tomto prípade neexistujú žiadne dobré možnosti.

    Hodnoty alebo pravidlá?

    Podľa fínskej hlavy štátu má Európa v tomto prípade na výber len z možností, ktoré budú mať neblahé dôsledky. „Musíme sa opýtať samých seba, či sa chceme zamerať na ochranu európskych hodnôt aj ľudí a tých, ktorí sú skutočne v ohrození, alebo zostaneme pri minimálnej flexibilite, ktorú spôsobuje doslovné dodržiavanie medzinárodných dohovorov, bez ohľadu na to, aké to môže mať dôsledky,“ varoval Sauli Niinistö.
     
    Fínsky prezident tradične kontroluje zahraničnú a bezpečnostnú politiku, a denne ju konzultuje s vládou. Úrad fínskeho prezidenta hrá navyše dôležitú úlohu v udržiavaní vzťahov s Ruskom, ktoré je momentálne najväčším zdrojom žiadateľov o azyl, ktorí prichádzajú do Fínska. 
     
    VIDEO Utečenci sa do Fínska snažia dostať cez ruské hranice, na ktorých nechávajú odstavené autá.
     
    - Reklama -