Fingovaný konkurz? Bugár ma na krku ďalší problém

    0
    Béla Bugár, šéf strany Most-Híd a vpravo minister vnútra Robert Kaliňák Smer-SD (Autor: TASR)

    Peter Jakab kandidoval za stranu Most-Híd v minuloročných parlamentných voľbách, úspešný však nebol a poslanecký mandát sa mu neušiel. Smútiť ale dlho nemusel, pár mesiacov po voľbách sa totiž stal riaditeľom krajskej pobočky VšZP v Košiciach. Do funkcie nastúpil bez výberového konania, informuje sme.sk.

    Hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnárová pritom vo februári uviedla, že Jakab výberové konanie absolvoval. Aktivista Martin Turček z Nadácie Zastavme korupciu však prišiel na to, že nehovorila pravdu. Na základe infozákona si Turček vypýtal od ministerstva zdravotníctva informácie k tomuto výberovému konaniu, no ako sa ukázalo, podľa ministerstva k žiadnemu konkurzu nedošlo. Debnárová sa bráni, že mala zlé informácie. Hlavný aktér Jakab podľa SME odmieta na túto tému komunikovať.

    Poisťovňa sa odvoláva na zákon o výkone práce vo verejnom záujme. Podľa šéfa komunikačného oddelenia poisťovne Tomáša Kuču na základe tohto zákona poisťovňa nebola povinná pri obsadzovaní postu krajského riaditeľa vyhlásiť konkurz. Svoje vysvetlenie opiera o ustanovenie spomínaného zákona, v ktorom sa explicitne uvádza, že takéto miesto „obsadzuje výberovým konaním, ak to určí pracovný poriadok“.

    Zvláštne je v Jakabovom prípade aj to, že hlavným rozhodujúcim kritériom pri jeho výbere na post šéfa krajskej pobočky mali byť jeho odborná prax a skúsenosti, ako uviedla ešte vo februári hovorkyňa štátnej poisťovne Petra Balážová. Jakab pritom v minulosti pôsobil najmä v oblasti daňovej správy, nie zdravotníctva. Balážová v tom čase zároveň podozrivo neodpovedala na otázku, koľko kandidátov sa zúčastnilo výberového konania.

    Aktivista hovorí o nepriznanej straníckej nominácii. Fingované výberové konania pritom nie sú podľa neho vo verejnom sektore vôbec zriedkavé. Podľa Turčeka je situácia o to prekvapujúcejšia, že Most-Híd bol v roku 2011 v Radičovej vláde, ktorá vtedy prijala uznesenie, ktoré malo zamedziť politickým nomináciam v riadiacich štruktúrach štátnych firiem a kandidáti museli prejsť výberovým konaním.

    - Reklama -