Ficova pozícia v Smere je oslabená, myslí si politický analytik Baránek

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Baránek tak reagoval na nedávne vyjadrenia europoslanca Borisa Zalu (Smer-SD) v rozhovore pre časopis .týždeň. Kritiku v ňom adresoval vedeniu strany, ktoré podľa neho je potrebné vymeniť. Strana podľa jeho slov potrebuje obrodu v podobe novej generácie politikov vo vedení. Spomínal také mená ako vicepremiéra pre investície Petra Pellegriniho, košického primátora Richarda Rašiho či ministra financií Petra Kažimíra.

    “Nehovorím o vládnej politike. Podporujem túto vládu a to výhradne. Je jediným pozitívnym riešením pre Slovensko a Robert Fico ako premiér má všetky predpoklady viesť vládu. Ja volám po vystrčení novej politickej garnitúry vo vedení strany, ľudí schopných osloviť mladú, mladšiu i strednú generáciu, modernú, premýšľajúcu progresívne, inovačne, proeurópsky,” uviedol pre TASR Boris Zala.

    V otázke vyvodenia zodpovednosti v súvislosti s ministrom vnútra má jasno. “K tejto otázke som sa už vyjadril viackrát a jednoznačne. Minister vnútra mal odstúpiť už dávno, hneď na počiatku celej kauzy. Takto iba umelo kŕmime opozíciu, priam jej nahrávame a vystavujeme sa tlaku,” konštatuje europoslanec. O zánik strany sa však neobáva.

    K tomuto názoru sa pripája i europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD). “Myslím si, že v prvom rade mal urobiť minister Kaliňák rozhodnutie, ktoré neurobil, mal ho urobiť pred letom a nemuselo byť okolo toho vlastne všetko to, čo sa momentálne deje. Jednoducho minister sociálno-demokratickej vlády nemôže byť aj minister a aj podnikateľ,” uviedla pre TASR europoslankyňa. Podľa nej mal Kaliňák urobiť svoje rozhodnutie pre morálny rozmer. Podľa jej slov by sa mala strana vrátiť k diskusii o programe a o tom, z akého dôvodu od posledných volieb prišla takmer o tretinu voličov. “Som presvedčená o tom, že personálne zmeny v strane majú byť prediskutované na straníckych fórach,” dodala. Keďže spolu s Robertom Ficom Smer-SD zakladala, verí, že ako predseda urobí všetko pre to, aby vnútorné problémy čo najrýchlejšie zmizli.

    “Vždy vravieval, že nikdy nechce skončiť ako Mečiar alebo Dzurinda, nakoniec Smer vznikol vlastne na kritike politík HZDS a SDKÚ. Verím, že Robo Fico má toľko skúsenosti a súdnosti, aby videl, že v tejto chvíli sme už ale na túto cestu nastúpili a treba ju zastaviť. Zastaviť sa dá iba tým, že začneme byť konzekventní sami voči vlastným prešľapom a voči ľuďom, ktorí tie prešľapy spravia,” uviedla Flašíková Beňová.

    Europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD) súhlasí s tým, že ak ktorýkoľvek politik morálne zlyhá, musí z funkcie okamžite odísť. “V tejto chvíli však nikto nepreukázal, že tvrdenia pána Matoviča a ostatných sú pravdivé. Na základe výmyslov niektorých opozičných politikov predsa nemôžu padať hlavy nevinných ľudí. Veci treba najprv preskúmať,” povedal pre TASR, pričom považuje za nešťastné riešiť vnútrostranícke záležitosti cez médiá. Tie si podľa neho musí dokázať strana vyriešiť doma sama.

    Podľa Moniky Smolkovej (Smer-SD) taktiež neprospieva žiadnej politickej strane, ak sa jej problémy riešia cez médiá. Nevie si predstaviť, že by stranu viedol niekto iný ako Robert Fico, avšak na nižšej úrovni zmeny pripúšťa. “Obmena vedenia strany a predsedníctva, možno aj okresných a krajských štruktúr, je potrebná a určite aj príde po decembrovom sneme strany. Považujem to za normálny proces, ktorý je potrebný v prospech strany a členov,” uviedla pre TASR europoslankyňa.

    V otázke ministra vnútra Kaliňáka je jej názor nemenný. “Keďže je podozrenie z podvodu v prípade Bašternáka a minister s ním mal v minulosti obchodné, aj keď legálne vzťahy, mal by do ukončenia vyšetrovania pozastaviť svoj post ministra vnútra, resp. mohol by si aj vymeniť ministerstvo s niektorým iným ministrom. Tak by vyšetrovanie mohlo prebehnúť bez podozrenia, že ho niekto ovplyvňuje,” uviedla Smolková. TASR oslovila i stranu Smer, ktorá sa však k celej záležitosti odmietla vyjadriť.

    Politický analytik Baránek sa domnieva, že postavenie premiéra Fica už nie je v strane také silné ako v minulosti, hoci je stále dominantný. “V minulosti sa niečo takéto nestalo, pokiaľ si dobre pamätám a je to asi prvýkrát, čo takéto výhrady zazneli. Určite je to prejav oslabenia postavenia Fica a vôbec celého súčasného vedenia Smeru,” konštatoval. Neočakáva, že by sa v najbližšom období v strane niečo zmenilo z troch dôvodov – Fico nemá svojho nástupcu, strana nebude riešiť situáciu počas slovenského predsedníctva a pokiaľ strany Sloboda a Solidarita a OĽaNO-NOVA budú organizovať protesty, Kaliňák neodstúpi. “Toto sú také brzdy. Lebo automaticky by Kaliňákovo odstúpenie interpretovali ako politický úspech a tomu Smer chce určite zabrániť,” uzavrel Baránek.

    - Reklama -