Ficov výrok o Sorosovi spustil hotovú lavínu. Kiska sa osobne angažuje v štátnom prevrate, zaznelo zo Smeru. No potom sa ozvala Beňová

    0
    George Soros, Andrej Kiska a Miroslav Lajčák (Autor: Facebook/ Permanent Mission of Slovakia to the United Nations)

    Na Slovensku sa podľa premiéra Roberta Fica deje pokus o destabilizáciu krajiny. Fico naznačil, že svojimi vyjadreniami k tomu prispieva aj prezident SR Andrej Kiska.

    „Včera sa postavil prezident na stranu opozície. Opozície, ktorá hovorí, že táto krajina potrebuje prevrat,“ povedal Fico s tým, že je presvedčený, že prezident nevie, čo káže Ústava SR. 

    Premiér podľa vlastných slov očakával od prezidenta, že bude chcieť upokojovať atmosféru, ale podľa Fica ukázal Kiska niečo, čo mu celkom nesedí. „Nerozumiem celkom tomu, prečo spustil túto tirádu,“ povedal predseda vlády. 

    Fico nepriamo poukázal na to, že za prejavom, s ktorým vystúpil Kiska v nedeľu, môže byť americký miliardár George Soros. Kisku preto vyzval, aby verejnosti vysvetlil, čo robil 20. septembra 2017 v New Yorku, „kde prebehlo stretnutie, na ktorom nemal Kiska so sebou žiadneho zástupcu slovenského ministerstva zahraničných vecí“.

    „Žiadam odpoveď, o čom bolo toto stretnutie s istým človekom, čo má pochybné meno,“ uviedol Fico. Kiska vlaňajšie stretnutie so Sorosom netajil, vlani o ňom informoval na Facebooku s tým, že riešili rómsku otázku.

    „Pýtam sa, prečo na toto stretnutie (so Sorosom) nezobral (Kiska) so sebou žiadneho predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí? Nebol tam ani štátny tajomník ako veľvyslanec a ja si prosím odpoveď od pána prezidenta, o čom bolo toto stretnutie, pretože vy dobre viete, o kom sa teraz bavíme a akým spôsobom sa tento človek správa. To, čo sa stalo po vražde jeho novinára a jeho priateľky, naznačuje, že je tu pokus v tomto štáte o totálnu destabilizáciu a nemusíme o tom vopred pochybovať, a ja by som od pána prezidenta privítal jednoznačné vysvetlenie, aký to malo význam a prečo namiesto pokusu o pokoj v tomto štáte vyvoláva destabilizáciu osobnými vyjadreniami, ktoré nemajú žiadne opodstatnenie v Ústave SR?“ povedal Fico s tým, že udalosti po zavraždení Kuciaka majú istý rukopis. Viac sme o tom písali TU.

    Poslanec Smeru Ľuboš Blaha súhlasí s premiérovým postojom. „Faktom je, že Kiska sa osobne angažuje v štátnom prevrate, a neverím, že by si toto lajzol na vlastné tričko – na to je príliš zbabelý a obmedzený. Ale jasné, tvárme sa, že zahraničie nikdy nevstupovalo do vnútornej politiky žiadneho štátu – napríklad také USA neodpočúvali nemeckú kancelárku, nerozmlátili polku Blízkeho východu, nezdevastovali komplet celú Latinskú Ameriku a neplatili mimovládky v Rusku. Ako by si niekto mohol myslieť, že by sa zahraničie angažovalo v čomkoľvek okrem túžby po pravde a spravodlivosti? Ľudia, nebláznite. Žiadne zahraničie. Toto predsa celé skrslo v hlave stredoškolskej študentke Karolíne Farskej,“ napísal Blaha.

    Žitňanská: Fico cieli na najnižšie pudy

    Na Ficov prejav reagovala podpredsedníčka vlády Lucia Žitňanská z koaličnej strany Most-Híd, podľa ktorej je v demokratickej krajine absolútne neprípustné, aby premiér šíril konšpiračné teórie.

    „Premiér sa rozhodol, že bude cieliť na najnižšie pudy, ktoré sú atakované konšpiračnými teóriami. V demokratickej krajine to považujem za absolútne neprípustný a neakceptovateľný prejav premiéra. Pre mňa osobne je to absolútne neprijateľné,“ reagovala Žitňanská.

    S postojom Žitňanskej súhlasí aj štátny tajomník na ministerstve obrany za Most-Híd Róbert Ondrejcsák. „Hľadanie nepriateľa v zahraničí je neprijateľné a posúva nás to mimo slušnú spoločnosť. A mňa osobne to potvrdzuje v tom, čo som tu pred pár dňami napísal. Toto nie…“ uviedol Ondrejcsák na Facebooku.

    Predstavitelia ďalšej koaličnej strany SNS Anton Hrnko a Jaroslav Paška sa k premiérovým vyhláseniam odmietli vyjadriť.

    Chce sa vyhnúť base tým, že sa dá zatvoriť do blázinca

    Najsilnejšia opozičná strana však na Ficov výrok reagovala tvrdo. Podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej je Robert Fico nesvojprávny a veľmi vystrašený.

    „Robert Fico práve obvinil na tlačovej besede prezidenta z účasti na dvojnásobnej vražde a destabilizácii štátu. Ten chlap sa podľa mňa chce vyhnúť base tým, že sa dá zatvoriť do blázinca,“ doplnil podpredseda SaS Ľubomír Galko na Facebooku.

    Poslanec Ondrej Dostál sa pýta: „Nemôže to byť tak, že im z nejakého prieskumu vyšlo, že tú narážku o prezidentovom prejave, ktorý nebol písaný na Slovensku, nepochopila dostatočne veľká časť cieľovky, tak to musel dnes s tým Sorosom zopakovať natvrdo?“

    Najprízemnejšie ľudské pudy

    Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič si myslí, že Ficovi nepomôže, ak bude hádzať vinu na kohokoľvek, pretože každý rozumný človek na Slovensku vie, že tým, čo robí, len upriamuje pozornosť na seba a na svojich blízkych ľudí ako potenciálnych objednávateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.

    „Fico sa rozhodol použiť najväčší tromf, najprízemnejšie ľudské pudy. Vie, že v mnohých voličoch sú pudy, ktoré nenávidia Židov a Maďarov. Povedal si, že to dokáže zosobniť v jednom človeku, a ním je George Soros,“ vyhlásil Matovič. 

    Kollár: Soros sa „cpe“ všade a svojimi chápadlami ovplyvňuje politiku

    Predseda Sme rodina Boris Kollár priznáva, že mu prekážalo, že sa Andrej Kiska v rámci oficiálnej návštevy USA stretol so Sorosom, ale nerozumie, prečo okolo toho nerobil Fico tlačovku minulý rok.

    „To, že sa Andrej Kiska v rámci oficiálnej návštevy USA minulý rok stretol aj so Sorosom, mi vadilo. Lebo ten had sa cpe všade a svojimi chápadlami ovplyvňuje cez mimovládne organizácie politiku v rôznych štátoch sveta. Vtedy však Fico nebežal robiť tlačovku a ani ho nezaujímalo, o čom sa s ním prezident bavil, a zrazu dnes, keď sa mu tu hodí, ho to veľmi zaujíma. Prečo je to tak?“ pýta sa Kollár.

    Beňová nepredpokladá Sorosov záujem na destabilizácii Slovenska

    Europoslankyňa za Smer Monika Beňová nesúhlasí s názorom Fica o Sorosovi. „Nemám žiadnu informáciu o obsahu stretnutia prezidenta Kisku s G. Sorosom, ale nepredpokladám, že 88-ročný Soros má záujem na destabilizácii Maďarska, Slovenska ani žiadneho iného členského štátu EÚ. Slovenská politická scéna, ale aj celá spoločnosť potrebuje teraz vecný a racionálny dialóg a riešenia, nie eskalujúce vzájomné obviňovanie sa,“ napísala Beňová.

    Beňová zároveň prosí politikov, „aby prestali s hystériou a začali sa správať normálne, zodpovedne a neprerážali už aj tak dosť hlboké dno politickej kultúrnosti“.

    - Reklama -