Ficov sociálny balíček? Urobte si radšej vlastný. Exminister Mihál ponúka návod, ako ušetriť stovky eur

    0
    Eurá. Ilustračná fotografia. (Autor: TASR)

    Ak sme čakali, že najnovší vládny takzvaný sociálny balíček prinesie pracujúcim ľuďom a drobným podnikateľom zníženie daní a odvodov, nestane sa tak. Tvrdí to bývalý minister za SaS, dnes nezávislý poslanec Mihál vo svojom blogu na hnonline. „Miesto toho sa len odpustia odvody z dohôd do 200 eur dôchodcom, ktorí už teraz polovicu odvodov ani neplatia a do daňovo-odvodového systému sa navŕta ďalšia diera s krycím názvom trináste platy“, myslí si.

    Mihál poukazuje, že daňovo-odvodové zaťaženie zamestnanca s priemernou mzdou je dnes 44 percent, čo ale akosi nikoho z vládnej koalície podľa neho nezaujíma. „Áno, zaťaženie zamestnancov je 44 percent, inými slovami, zo mzdových nákladov, teda mzda a odvody, zamestnancom na Slovensku zostane len 56 percent,“ prízvukuje.

    Exminister práce Jozef Mihál Autor: TASR

    „Náš daňovo-odvodový systém je však šialený nielen pre vysoké zaťaženie zamestnancov, ale aj preto, lebo po šiestich rokoch vlády Smeru je znova neuveriteľne deravý a nie všetci, ktorí pracujú či podnikajú, platia také vysoké dane či odvody,“ objasňuje nezávislý poslanec. Dnes je podľa Mihálových slov veľmi výhodné poberať autorské honoráre, kde je daňovo-odvodové zaťaženie podľa zvoleného postupu od 21 percent do necelých 11 percent, v takom prípade stačí vedieť ako na to.

    Daňový raj Slovensko, stačí len…

    Ľuďom, ktorí si chcú znížiť odvodové zaťaženie, však odporúča inú cestu. „Úplne najvýhodnejšie je založenie novej živnosti. Ak si teraz v októbri založíte živnosť a budete vykonávať činnosti s vysokou pridanou hodnotou a nízkymi skutočnými nákladmi, oplatí sa to,“ radí Mihál a pokračuje, „ak do konca tohto roka neprekročíte limit príjmu 5 472 eur, povinné poistenie v Sociálnej poisťovni vám vznikne najskôr 1. októbra 2019 a teda budete tak mať dvojročné ´odvodové prázdniny´, pokiaľ ide o inak vysoké odvody do Sociálnej poisťovne.“

    Zároveň poukazuje, že pri využití súčasných 60 percent paušálnych výdavkov teda bude v prípade takéhoto postupu celkové daňovo-odvodové zaťaženie len sedem percent z príjmu. „Inými slovami, z vyfakturovaných tisíc eur vám zostane 930 eur. Kto vie a môže, tak zažíva daňový raj tu na Slovensku, a to úplne legálne. Nečakajte na sociálne balíčky, ktoré sú len nepožívateľnou zmesou politického marketingu vládnej koalície. Urobte si sami váš sociálny balíček,“ odporúča Mihál.

    - Reklama -