Fico zostra na liberálov: Galko je len figúrka. SaS je rizikom pre demokraciu. Premiér má strach, prichádza odpoveď

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)
    Viackrát počas tlačovky padlo meno podpredsedu SaS a exministra obrany Ľubomíra Galka. Práve on je podľa Fica za odpočúvaním novinárov, hovorcov vtedajších opozičných strán, ale aj asistentiek z vlastnej strany. 
     
    Galko pritom už reagoval, že je pripravený vysvetliť v stredu (14. 02.) v Národnej rade SR pred poslancami všetko, čo mu v tejto súvislosti dovolí stupeň utajenia informácií. Opozičný poslanec a bývalý šéf rezortu obrany z čias vlády Ivety Radičovej však tvrdí, že otvorenie sedem rokov starej kauzy je iba snahou zakryť svoje vlastné škandály. 
     
    Podpredsedu SaS si Fico poriadne podal ešte deň predtým, ako ho budú „grilovať“ poslanci v národnej rade. Na úvod tlačovky premiér povedal, že sa až z médií dozvedel niektoré veci o kauze odpočúvania z čias Radičovej vlády. Podľa premiéra boli v tom čase odpočúvaní kamionisti, sekretárky a objavili sa údajne aj pokusy o odpočúvanie hovorcov vtedajších opozičných strán. 

    Riziko pre demokraciu

    „Objavili sa nové informácie, ktoré znamenajú v praxi niečo, čo tu nikdy na Slovensku nebolo. Musím skonštatovať, že informácie, ktoré sa objavili v médiách, že minister Galko v čase,  keď bol ministrom obrany, riadil Vojenské obranné spravodajstvo, ktoré nielenže odpočúvalo ľudí, ktorých som spomínal, ale odpočúvalo ľudí len preto, lebo boli zvedaví, aké názory títo ľudia majú na stranu SaS,“ povedal Fico. 
     
    „V tejto strane je niečo, čo začína predstavovať riziko pre demokraciu. Ľudia majú krátku pamäť, ale my si pamätáme, ako v roku 2011 na pokyn Richarda Sulíka, vtedajšieho predsedu NR SR, bol obmedzený čas na vystúpenie pre opozičných poslancov,“ pokračoval premiér. 
     
    Robert Fico (Smer-SD) pripomenul aj kontroly hlasovacích lístkov pri tajnej voľbe generálneho prokurátora (GP) a následnú zmenu na voľbu verejnú, ktorú premiér považuje za nedemokratickú. „Možno si spomeniete na takzvaný Radičovej kód, na základe ktorého poslanci vtedajšej vládnej koalície zisťovali, či boli verní alebo neboli verní, a napokon pri voľbe GP zmenili demokratickú tajnú voľbu na nedemokratickú verejnú voľbu,“ pripomenul. 
     
    Predseda vlády nezabudol deň pred parlamentným spovedaním Ľubomíra Galka pripomenúť ani kauzu poslanca Jozefa Rajtára (SaS), respektíve jeho asistenta Filipa Rybaniča, ktorý ako bankový úradník nahliadol aj do bankového účtu ministra vnútra Roberta Kaliňáka a skončil za to pred súdom. 
     
    Rozhodnutie parlamentu zaoberať sa kauzou zneužitia Vojenského obranného spravodajstva (VOS) na účely odpočúvania premiér rešpektuje a označuje celú vec za neuveriteľný škandál. „Je to škandál, ktorý sa dotýka demokracie. Chcem zdôrazniť, že sme nikdy tento problém nemali. Nikto nás nemôže obviniť, že by sme išli proti demokracii, ale ak je tu strana, ktorá nemá problém zneužiť mocenské nástroje na svoju ochranu, tak je to niečo, čo je v mojom svete neakceptovateľné,“ uviedol Fico. 
     
    Premiér predstavil aj svoju „víziu“ budúcnosti v prípade, že by sa liberáli po voľbách dostali do vlády. „Ak by strana SaS bola vo vláde, tak budú odpočúvať ľudí. Nemám pochybnosti, že táto strana bude šmírovať po účtoch, lebo to už urobili,“ varoval. 
     
    Premiér viac ráz pripomenul, že jeho strana nikdy podobným podozreniam ani kauzám nečelila, a niekoľkokrát zopakoval, že SaS je hrozbou pre demokraciu na Slovensku. Viackrát hovoril o kauze odpočúvania, ale dodal, že o osobu Ľubomíra Galka, ktorého označil za figúrku SaS, mu vraj nejde. 
     
    Fico navyše vyzval médiá, aby si predstavili, že by toto urobil niekto z jeho vlády. „Neviem si predstaviť, že by člen mojej vlády, ktorý má pod sebou vojenské spravodajstvo, odpočúval novinárov. Neviem si predstaviť, že by sme zatvorili ústa opozičným politikom. Neviem si predstaviť, keby sme si navzájom kontrolovali tajnú voľbu a potom by sme ju zmenili na verejnú, lebo by sme si neverili. SaS je rizikom pre demokraciu,“ zopakoval Fico. 

    Zoznam odpočúvaných

    Predseda vlády pred novinármi čítal aj z výpovede exministra hospodárstva Juraja Miškova, ktorý pred súdom uviedol, že v centrále SaS boli zvedaví, ktorí ďalší ľudia boli odpočúvaní prostriedkami VOS a prečo. Podľa Fica nemôže minister oboznámený s tajnými informáciami rozprávať o týchto skutočnostiach v centrále strany. 
     
    „Ja s týmto nechcem mať nič spoločné, a preto odsudzujem kroky, ktoré SaS urobila. Ak sa bavia o odpočúvaných ľuďoch na straníckej centrále, ako to povedal exminister Miškov, tak stojíme na veľmi tenkom ľade,“ pokračoval Fico na tlačovke. 
     
    Odpočúvanie sa malo týkať politických názorov. „Pán Miškov povedal, že Galko doniesol zoznam odpočúvaných ľudí na centrálu SaS,“ povedal Fico a dodal, že v obžalobe proti ľuďom z VOS sa objavila aj informácia, že o odpočúvaní klamali sudcovi. 
     
    „Toto nie je o pánovi Galkovi. Mne nejde o pána Galka. Pán Galko je figúrka strany SaS. Toto je o atmosfére a o vôli v SaS. Ak bude SaS niekedy vo vláde alebo pri vláde, nemám pochybnosti, že budú mať chúťky odpočúvať,“ myslí si premiér. 

    Galkova reakcia

    Ľubomír Galko (SaS) spolu s ďalšími špičkami SaS krátko po tlačovke premiéra Roberta Fica (Smer-SD) predstúpil pred novinárov tiež a na svoju obranu uviedol, že aj svedkovia, ktorých si predvolal vo veci odpočúvania generálny prokurátor, už v minulosti vypovedali, že exminister obrany s príkazmi na odpočúvanie nič nemá. 
     
    Galko vidí za vytiahnutím kauzy odposluchov politický záujem. „Osobne si myslím, že Robert Fico, ale nielen on, ale aj Robert Kaliňák, Martin Glváč, proste špičky Smeru, sa boja, že po najbližších voľbách sa môžu ocitnúť v pozícii, keď moc dostane do rúk strana, ktorá rozviaže čestným a slušným policajtom ruky, a otvorene poviem, že takých je väčšina a niektorí z vyšetrovateľov sú možno ako tigre v klietke, ktoré čakajú na to, aby ich niekto vypustil, aby si mohli robiť svoju robotu, a potom možnože sa učiní spravodlivosti zadosť a budú postihované aj veľké politické ryby,“ uviedol opozičný poslanec. 
     
    Podľa Galka sa premiér bojí. „Čítam strach v očiach Roberta Fica. Strach z toho, čo bude v budúcnosti. My si ideme ďalej svojou cestou, predkladáme naše riešenia a budeme sa snažiť presvedčiť ľudí, že to vieme robiť lepšie a že práve tí, ktorí nabúravajú demokratický systém, budú musieť svoje kroky vysvetľovať,“ nádeja sa podpredseda liberálov.  
     
    V závere tlačovky si opozičný poslanec neodpustil trochu irónie. Ako inak na adresu premiéra. „Chápem Roberta Fica, ak je v jeho ponímaní demokratický systém to, že republiku rozpredajú oligarchom, že si tu delia navzájom zo všetkého provízie, tak potom áno, tento systém chceme rozbúrať,“ zareagoval Galko na premiérove obvinenia z toho, že SaS ohrozuje demokraciu na Slovensku. 
     
    Poslanec Ľubomír Galko (SaS) prehovorí o podrobnostiach kauzy odpočúvania z čias vlády Ivety Radičovej už zajtra (14. 02.) na pôde Národnej rady SR. Poslanci koalície by ho mohli odvolať z funkcie predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti NBÚ. Ak sa to stane, sú opoziční predsedovia a podpredsedovia ostatných parlamentných výborov pripravení položiť svoje funkcie. Uviedla to šéfka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.
     
    - Reklama -