Fico už je skoro ako Kotleba. A nemá gule, rozohnil sa Martin Poliačik

    0
    Martin Poliačik, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

    Poslanec v komentári na aktuality.sk kritizuje premiéra pre jeho prístup k otázke utečencov. Obviňuje ho, že namiesto zmieru vytvára polarizáciu v spoločnosti.

    Hanbí sa zaňho

    Predseda vlády aj na poslednom mimoriadnom summite V4 v Prahe povedal, že naďalej odmieta povinné kvóty. Fico radšej uprednostní prijímanie utečencov na dobrovoľnej báze a lepšie posilnenie hraníc. Zarážajúci je aj jeho dávnejší postoj, že prijme len sýrskych kresťanov. Celý Ficov prístup nenecháva chladným ani poslanca Poliačika, ktorý mu to vo svojom komentári poriadne vytmavil. Hanbím sa za premiéra, vyhlásil.

    Xenofóbna krajina

    V strane SaS s hrôzou sledujú Ficove vyjadrenia. Na svojej webovej stránke píšu, že Fico takto vytvára obraz o Slovensku ako o xenofóbnej krajine. Slovensko sa vraj stará len o seba a Európskej únii nemieni v kríze s utečencami pomôcť. „Žiadame vládu Roberta Fica a predstaviteľov strany Smer-SD, aby prestali strašiť ľudí a prispeli do utečeneckej témy vecnými argumentmi a riešeniami,“ konštatujú ďalej liberáli.

    Údajný sociálny demokrat

    Fico zavádza, tvrdí Poliačik. Jeho tvrdenia, že 95 percent migrantov sú špekulanti, sú podľa neho klamlivé. Fico tak len podnecuje nenávisť v spoločnosti a poslanec ho nazýva údajným sociálnym demokratom. Vyčíta mu, že mu chýba empatia. Situácia s utečencami je stále zúfalá, potrebujú  hygienu, jedlo aj oblečenie. Tlačia sa v táboroch alebo na budapeštianskej stanici Keleti. Odtiaľ sa, mimochodom, vybrali peši do Rakúska a napadnúť ich stihli ešte aj maďarskí futbaloví fanúšikovia. Situácia, akú si nikto z nás nevie predstaviť. Napriek tomu je väčšina spoločnosti zameraná proti nim, a podľa Poliačika za to môže aj premiér tejto krajiny.

    Zneužíva oslavy

    Poliačik vyzdvihuje iniciatívu Výzva k ľudskosti, ktorú podpísalo už tisíce ľudí. Tí sú ochotní migrantom pomôcť aj osobne. Nosia im veci, nemajú problém podať im pomocnú ruku. Na rozdiel od vlády. Podľa Poliačika občania zapojení vo Výzve k ľudskosti tak suplujú úlohu štátu. A premiér s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom namiesto toho tvrdošijne odmietajú kvóty. Poliačik vyčíta Ficovi, že dôležité oslavy, ktoré boli nedávno, ako napríklad výročie SNP či Deň ústavy, zneužil na to, aby mohol vystúpiť so svojou rétorikou o odmietaní kvót. Týmto sa tak podľa neho približuje akurát tak k banskobystrickému županovi Kotlebovi.

    Skúška liberálneho vnímania

    Poslanec v závere svojho komentára vyzýva na to, aby sme nezatvárali oči pred problémami, ktorými sú momentálne pre nás utečenci. Je to pre nás zároveň aj skúška nášho liberálneho vnímania sveta. „Ak dopustíme, aby niekto začal tvrdiť, že ľudské práva a solidarita sú ohraničené hranicami štátu a z ich zástancov robiť cudzí nepriateľský prvok, tak sa nebudeme môcť čudovať, ak v mene bežných Slovákov jedného dňa prídeme aj o naše vlastné slobody,“ varuje Poliačik. Poslanec na svojom Facebooku ďalej ubezpečuje, že už aj jeho šéf Richard Sulík podporil Výzvu k ľudskosti a o jeho pôvodných vyjadreniach si už stihli „pokecať“.

    Celý komentár Martina Poliačika nájdete TU


     

     

    - Reklama -