Fico spolupracuje s kotlebovcami, tvrdí Beblavý. Bezbrehé fantázie, bráni sa Uhrík. Možno sám túži po spolupráci s náckami, búši Blaha

    0
    Miroslav Beblavý (Autor: TASR)

    Podľa Beblavého existuje niečo ako koalícia Smeru s ĽS NS a vôbec s celou vládnou koalíciou a Robert Fico je podľa neho pokrytec, ktorý je na jednej strane schopný vyzývať na boj s Kotlebom, ako aj minulý víkend v televíznej debate, a na druhej strane s ním jasne politicky spolupracuje. Beblavý to uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii.

    Jedným z príkladov, ktoré Beblavý na tlačovke uviedol ako dôkaz, je prípad z minulého týždňa, keď sa na rokovaní zahraničného výboru NR SR malo rozhodnúť, či výbor bude ďalej pokračovať vo vyšetrovaní kauzy Evka a ministra Lajčáka. Všetci opoziční poslanci, ktorí boli na výbore prítomní, sa rozhodli vzhľadom na momentálnu situáciu odísť a tým docieliť, že výbor nebude uznášaniaschopný a nebude tak možné vyšetrovanie stopnúť. Ale jediný opozičný poslanec, ktorý ostal, bol poslanec Kecskés za ĽS NS a vďaka jeho prítomnosti na hlasovaní bola nakoniec vládna koalícia schopná vyšetrovanie kauzy Evka zastaviť. „Kotlebovci sa tvária ako veľkí kritici Fica, ale v skutočnosti sa pri kšeftoch vždy dohodnú. Toto je len najnovší príklad, kde kotlebovci doslova zachránili Lajčáka,“ uviedol v statuse na sociálnej sieti Beblavý po tejto udalosti.

    Na jeho status následne reagoval poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD). „Hlina a Beblavý najnovšie obviňujú vládu, že spolupracuje s kotlebovcami. Dôkazom je vraj to, že naposledy na zahraničnom výbore poslanec ĽS NS Kecskés údajne podporil Lajčáka v kauze Hlávková. Fakt sa mi nechce reagovať na týchto dvoch exotov, tak len malé logické cvičenie a zopár faktov: Po prvé, poslanec ĽS NS Kecskés Lajčáka nepodporil. On iba nepodporil obštrukciu Beblavého, ktorý odišiel z výboru, aby ho urobil neuznášaniaschopným. O svojej obštrukcii však očividne poslanca ĽS NS neinformoval, takže ten to zjavne jednoducho nepochopil a ostal tam sedieť. V záverečnom hlasovaní hlasoval proti Lajčákovi. Interpretovať toto ako podporu vlády je čisté šialenstvo,” píše Blaha. Ak by Kecskés spolu s Beblavým predsa len z výboru odišiel, znamenalo by to, že Beblavý spolupracuje s nacistami? Položil si otázku smerák. „Respektíve, znamenajú Beblavého náreky, že po takejto spolupráci s kotlebovcami túži a iba vyplakáva, že tí na neho kašľú? Pretože presne toto z jeho hlúpych rečí vyplýva,” pokračoval na svojom profile poslanec. „Po tretie, ak je hlasovanie kotlebovcov spolu s kýmkoľvek dôkazom o spojenectve, tak si treba spomenúť, že opozícia s kotlebovcami hlasovala proti programovému vyhláseniu vlády a odvtedy ĽS SN ikskrát hlasovalo presne tak ako Beblavý. Čiže – ak dobre chápem logiku Hlinu a Beblavého – opozícia kolaboruje s náckami…”

    Oveľa významnejším dôkazom spolupráce Smeru a ĽS NS však má podľa Beblavého byť ústavná zmena týkajúca sa volieb do VÚC, ktorá má podľa neho zabetónovať Kotlebu a poslancov Smeru na županských stoličkách. Ide o zvýšenie funkčného obdobia županov na päť rokov a zmenu volebného systému do VÚC na jenokolový volebný systém. Táto zmena je podľa nezaradeného poslanca najväčším Ficovým darom Marianovi Kotlebovi, keďže jednokolová voľba zásadne zvyšuje Kotlebove šance na úspech v budúcich voľbách. Nie je to tak, že by chcel Fico Kotlebovi naschvál pomôcť, ale je mu jedno, že mu de facto pomôže, lebo týmto krokom zvyšuje šance aj pre svojich županov zo Smeru, objasňuje Beblavý. Keď bol tento návrh zmeny zákona v prvom čítaní, dostal presne 90 hlasov, potrebných na zmenu ústavy. Rozhodujúcich 13 hlasov vtedy dodali poslanci ĽS NS.

    Banskobystrické niečo za niečo

    To, čo je však absolútne zarážajúci dôkaz spolupráce ĽS NS a Smeru, je podľa Beblavého vzájomná ochrana v Banskobystrickej župe. Na Mariana Kotlebu ešte v roku 2015 podal sám Beblavý podnet za porušovanie zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov za to, že si nechal poslať od zamestnancov župy na osobný účet podiely z ich platu. „Keď poslanec Igor Matovič formálne porušil zákon tým, že si nepozastavil živnosť, tak poslanci Smeru proti nemu okamžite začali konať a preventívne ho vyhadzovali z parlamentu,” poukazuje poslanec. V prípade Kotlebu, kde navyše ani nebola dôkazná núdza, keďže sa k tomu poberaniu peňazí od svojich zamestanncov ešte aj priznal priamo na kamery, sa však poslanci Smeru zachovali úplne inak.

    O jeho prípade rozhodovalo banskobystrické zastupiteľstvo, kde má väčšinu Smer, ktorý mohol vďaka tomu hneď rozhodnúť. To bolo ešte pred dvoma rokmi a dodnes sa nerozhodlo vôbec o ničom, čo je dokonca v rozpore s ústavným zákonom, ktorý ukladá, že rozhodnutie má byť prijaté do 60 dní. Najprv poslanci Smeru pristupovali k prípadu podobne ako k Matovičovmu, priznáva Beblavý, a teda v zmysle “áno, Kotleba porušil zákon, mal by pykať, len to treba ešte dovyšetriť”.

    Následne sa ale stala situácia, keď podnet za porušenie toho istého zákona podal jeden poslanec Banskobystrickej župy (BSSK) na poslankyňu za Smer Boženu Kováčovú. V jej prípade išlo o nepriznanie príjmov. Poslanci za Smer v zastupiteľstve sa však Kováčovej zastali a pred vyvodením dôsledkov ju ochránili. Župan Kotleba, ktorý mal právomoci aj napriek ich ochrane v tomto prípade adekvátne dôsledky vyvodiť, sa vtedy vyjadril, že nebude zasahovať a necháva to na zastupiteľstve. Od tej chvíle podľa Beblavého prestali poslanci Smeru vykonávať akékoľvek úkony proti Kotlebovi. „Došlo tam k očividnému obchodu niečo za niečo,” vyhlásil poslanec, „Kotleba a jeho ľudia dali pokoj Smeru, Smer a jeho ľudia dali pokoj Kotlebovi.” Situáciu okolo Kotlebu dokonca vyšetrovala aj polícia, no k žiadnemu vyšetreniu nedošlo aj napriek jasným dôkazom zachyteným na kamere. „Toto všetko sú dôkazy, ktoré ukazujú, že Robert Fico nemá žiadne zábrany spolupracovať s Kotlebom kedykoľvek mu to vyhovuje,” vyhlásil nezaradený poslanec.

    Podľa hovorcu ĽS NS Milana Uhríka pán Beblavý pri svojich obvineniach nejako zabudol na to, že Marian Kotleba, v prípade, ktorý Beblavý uvádza, nič neporušil a tak, aj keď smeráci sa ho snažili v tom čase zničiť, sa im to nepodarilo. Uhrík zároveň poprel, že by sa takýto výmenný obchod niekedy udial. „To sú len fantázie pána Beblavého. Jeho cieľom totiž je vzbudiť zdanie spolupráce medzi ĽS NS a Smerom, hoci všetci dobre vedia, že Smer je náš úhlavný politický nepriateľ. Beblavý chce vzbudiť takéto zdanie preto, lebo by to poškodilo ako ĽS NS, tak aj Smer, čo by jemu politicky pomohlo. A to je jediný dôvod, prečo takéto bezbrehé fantázie púšťa do sveta,” vyjadril sa.

    Tlačové oddelenie strany Smer-SD reagovalo pre Parlamentne listy na Beblavého vyhlásenia stručne “Vychádzajúc z výkladu pána poslanca Beblavého môžeme rovnako konštatovať, že pán Beblavý spoločne so stranou Mariana Kotlebu hlasoval proti vládnym zákonom.” Viac sa k jeho obvineniam strana nevyjadrila.

    S plným vedomím do koalície s ĽS NS

    Beblavý zároveň adresoval výzvu na poslancov koaličnej strany Most-Híd, aby nepodporili balík zmien vo voľbách VÚC. V prvom rade preto, že tento balík zvyšuje šance na úspech fašizmu a strana Most-Híd odpor voči fašizmu vyhlasuje za jednu zo svojich základných hodnôt. Ale v druhom rade aj preto, že im musí byť jasné, že tento balík môže prejsť len vďaka podpore ĽS NS. „Most sa tak dnes s plným vedomím pripája k spojenectvu Smeru, SNS a ĽS NS, ak balík zmien vo voľbách VÚC podporí,” zakončil poslanec.

     

    - Reklama -