Fico skončí ako Kaddáfí! Hyeny. Židoboľševici. Sú tu provokatéri tajných. Lietali aj facky. Na Námestí SNP to dnes iskrilo priam revolučne

    0
    Igor Matovič na proteste Ide o všetko (Autor: SITA)

    Protest sa začal v pokojnej atmosfére a za pomerne skromnej účasti asi 300 ľudí o 17. hodine. Okamžite sa však začali vytvárať rady na tričká s nápisom Fico chráni zlodejov, ktoré rozdávali organizátori protestu. Na dračku však išli aj nálepky a výtlačky knihy Toma Nicholsona Gorila, ktoré tiež účastníci protestu dostávali za vatikánsku menu. „Sme veľmi radi, že tričká idú ako teplé rožky,“ konštatovali organizátori. Na pódiu hrala kapela YPS, medzi inými aj pieseň s textom Mama, kúp mi Cété… Na moment vystúpenie kapely prerušil bývalý disident a súčasný kandidát OĽaNO Ján Budaj. Davu oznámil, že očakávaný predseda strany Igor Matovič sa zatiaľ nemôže dostaviť, lebo ho vypočúvajú v rovnakej budove, v ktorej niekedy komunisti vypočúvali disidentov. „Fúúúj!“ ozvalo sa z davu.

    Osloboďme Igora, poďme tam

    Hudbu postupne vystriedali vystúpenia opozičných kandidátov do nadchádzajúcich parlamentných volieb, predovšetkým tých z hnutia OĽaNO. „Som veľmi, veľmi rada, že ste všetci tu, že ste prišli, lebo to znamená, že to nie je pravda, že tu vládne apatia alebo beznádej, a že ľuďom skutočne záleží na tom, ako táto krajina vyzerá,“ povedala vo svojom prejave blogerka a jednotka kandidátky OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. Medzitým sa dav začal viditeľne rozrastať. „Ja som presvedčený, že keď nastúpila vláda Fico 2, tak do nášho verejného priestoru vstúpilo také rozkrádanie verejných zdrojov, že to napĺňa znaky organizovaného zločinu,“ konštatoval vo svojej reči lekár Alan Suchánek, ktorý upozornil na kauzu nákupu predraženého CT prístroja v Piešťanoch. Reportér ParlamentnýchListov.sk sa účastníkov stále sa zväčšujúceho davu spýtal na ich voličské preferencie. Väčšina z opýtaných sa prikláňala k stranám OĽaNO-NOVA a SaS. Niektorí ako svoju prvú možnosť však uviedli aj KDH alebo Sieť. V dave sa však dalo zazrieť aj vyholených mladíkov so zelenými tričkami Ľudovej strany Naše Slovensko. Organizátori po prvých vystúpeniach oznámili, že Igora Matoviča stále vypočúvajú na polícii. „Poďme tam!“ začalo kričať niekoľko demonštrantov.

    Ľudia boží, spamätajme sa

    „Rozhodneme, či budú platiť zákony aj pre silných a mocných v tejto krajine… Pred zákonom sme si všetci rovní. Igor, držím ti palce!“ vykríkol vo svojom prejave poslanec Jozef Viskupič a zdvihol pritom revolucionársky zaťatú päsť. „Fico kradne! Hyeny! Dosť bolo totality! Skončí ako Kaddáfi!“ ozývalo sa z davu.

    Viskupiča vystriedal poslanec Martin Fecko, ktorý vyriekol: „Ľudia boží, spamätajme sa… Raz budeme skladať účet viete komu, žiadnemu Ficovi, žiadnemu Figeľovi, žiadnej Radičovej, tomu najvyššiemu, a ten sa opýta, čo Slovák robil v roku 2015, keď mal ísť do ulíc.” „P*ču,“ odpovedal mu z davu podgurážený pán popíjajúci víno z fľaše. Na pódiu sa objavila aj podpredsedníčka národnej rady Erika Jurinová „Veľmi sa teším, že sa nás zišlo toľko… Nádej ešte neumrela,“ povedala oľanáčka.

    Židoboľševik Matovič

    Postupne sa však schyľovalo ku konfliktu. Do čela davu sa predral starší pán v červenej čiapke, zapáchajúci alkoholom, ktorý začal vykrikovať a nadávať rečníkom. „Matovič je židoboľševik,“ kričal pán na Mariána Poláčka, ktorý na pódiu spieval pieseň s textom: „Rozkrádajú zľava, sprava… až sa z toho celý poseriem.“ „Provokatér…, vypadni, ty Ficovolič,“ reagovali naňho okolostojaci, z ktorých mnohí už mali oblečené čierne tričká Fico chráni zlodejov. „Čo ty šaháš po mne… ja nešahám, ty šaháš…, ty si prvý šahol,“ zaznelo. Postupne sa protestujúci a pán v červenej čiapke začali strkať a vzduchom začali lietať facky. Kto strelil prvú, si však reportér ParlamentnýchListov.sk nevšimol. Okolo pána sa postupne vytvoril rozostup. „Nemáš na to, ty k*kot,“ pokračoval pán v hodnotení rečníkov. „Choďte preč, tu sú slušní ľudia… Zavolajte naňho políciu,“ vyjadrovali sa demonštranti. Pána v čiapke nakoniec protestujúci násilne vyviedli z davu. „Židoboľševici!“ kričal zatiaľ na nich. „Priatelia, ale prosím vás, bez konfliktu, bez násilia, priatelia, prosím, je to pokojná demonštrácia,“ dohovárali organizátori davu. „To bol Ficov dedo!“ ospravedlňoval celú vec pán v čiernej bunde.

    Premiér sa vysmieva

    Na scéne sa nakoniec objavila aj hviezda večera Igor Matovič, ktorého medzitým prepustili z výsluchu. „Vooooo!“ skríkol na úvod spokojný Matovič pred davom tisícov ľudí a začalo sa skandovať: „Fico chráni zlodejov!“. Policajtom vraj povedal všetko, čo vie a teraz sa ukáže, ako to s obvinením z daňových únikov jeho firmy skončí. Matovič skritizoval situáciu v zdravotníctve, pričom konštatoval, že na Slovensku zomiera oveľa vyššie percento ľudí na liečiteľné choroby, než v susednej Českej republike. Vinou tohto stavu je podľa neho, ako inak, rozkrádanie.

    Matoviča ešte stihol vystriedať jeho spojenec, obhajca a bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic, ktorý oznámil, že sa už stihlo rozdať dvetisíc tričiek, a že na dnešnom výsluchu sa k Matovičovi veru nesprávali s takou úctou, ako to robili voči Jurajovi Širokému. „Premiér sa vysmieva posledné mesiace slušným ľuďom, zdravotným sestrám, vysmieva sa učiteľom, vysmieva sa odvážnemu biskupovi, vysmieva sa nám všetkým,“ povedal Lipšic.

    Celý protest organizátori ukončili spievaním hymny a masovou selfie protestujúcich, ktorí mali oblečené alebo držali matovičovské tričká Fico chráni zlodejov. Stihli však ešte protestujúcich upozorniť, aby sa nenechali vyprovokovať agentmi tajných služieb, ktorí podľa ich názoru boli v dave. 

    - Reklama -