Fico si pochvaľuje spoluprácu s Bieloruskom. Hovorilo sa o mostíku v Európe

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    “Sme krajiny, ktoré sú si mentálne, jazykovo a kultúrne veľmi blízke a nemáme otvorené politické otázky,” zdôraznil Fico, podľa ktorého to potvrdili aj dnešné vzájomné rokovania. 

    “Ani Bielorusko a ani Slovensko nie sú veľké krajiny, ktoré majú možnosť ovplyvňovať svetové dianie. Preto sa chceme sústrediť predovšetkým na ekonomickú spoluprácu pri plnom rešpektovaní sa a bez akéhokoľvek zasahovania do vnútorných záležitostí našich krajín,” konštatoval predseda vlády SR.

    Poukázal na to, že obe krajiny majú svoje špecifiká – kým Slovensko je súčasťou EÚ, má euro a je v Schengene, Bielorusko je krajina, ktorá je súčasťou eurázijskej zóny, medzi Bieloruskom a Ruskou federáciou neexistujú colné a daňové bariéry. “Tak ako Slovensko môže byť mostíkom v Európe, tak Bielorusko môže byť fantastickým mostom, pokiaľ ide o Euroáziu,” vyhlásil premiér, pričom túto skutočnosť považuje za jedinečnú príležitosť. 

    Zdôraznil, že nemôžu byť v súčasnosti spokojní, keďže spoločný obrat sa pohybuje na úrovni 160 miliónov eur. Práve premiéri by sa mali osobne zasadzovať o to, aby podnikateľskému sektoru v oboch krajinách otvorili dvere a dali priestor pre podnikateľské projekty.

    Od novembrovej návštevy slovenského premiéra v Bielorusku sa podľa neho urobil kus práce. Vyzdvihol predovšetkým spoluprácu v oblasti farmaceutického priemyslu, v rámci ktorej sa sústreďujú na produkciu unikátnych onkologických liekov, v oblasti energetiky, spracovania odpadov, v oblasti poľnohospodárstva v téme živočíšnej výroby. 

    Robert Fico priblížil i budúcu spoluprácu medzi slovenskou zbrojárskou firmou MSM a bieloruskou spoločnosťou BelOMO, ktorá sa zaoberá vývojom, výskumom, výrobou a modernizáciou optických zariadení. “Vznikla dohoda, že pokiaľ ide o MSM, tak že by v podstate pôsobila na území Bieloruska a súčasne vznikla dohoda, že chcú vybudovať spoločný podnik na Slovensku, ktorý by všetky skúsenosti, ktoré BelOMO má, mohol preniesť do vývoja, výskumu, výroby a modernizácie podobných zariadení,” spresnil.

    Bieloruský premiér označil dnešnú návštevu Slovenska za prirodzené pokračovanie dialógu, ktorý sa začal v novembri 2016, keď Minsk navštívil premiér Fico. “Bielorusko vníma Slovensko ako strategického partnera v Európe a preto má záujem o spoluprácu,” uviedol Andrej Kobjakov. Potvrdil, že premiéri dnes rokovali o širokom spektre možností vzájomnej spolupráce najmä v ekonomickej a obchodnej oblasti. 

    Kobjakov sa domnieva, že Bielorusko môže čerpať od Slovenska pozitívne skúsenosti v oblasti automobilového priemyslu, keďže aj im sa otvárajú v tejto sfére možnosti. Za ďalšiu oblasť perspektívnej spolupráce označil piatkovú (28.4.) návštevu jadrovej elektrárne v Mochovciach, keďže Bielorusko stavia vlastnú elektráreň. 

    Premiéri v rámci návštevy podpísali medzivládnu dohodu o spolupráci v oblasti vedy a technológií.

    - Reklama -