Fico sa pustil do Sulíka: Jeho slová svedčia o mentálnej nedospelosti

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Veľká Británia oficiálne začala s vystupujúcim procesom z Európskej únie a predseda Jean-Claud Juncker predstavil Bielu knihu, ktorá zobrazuje päť možných scenárov, ako by sa Európska únia mohla uberať. Europoslanec Richard Sulík sa v nedeľnej diskusnej relácii O 5 minút 12 vyjadril, že podľa jeho názoru sa bude uplatňovať scenár č. 3, a teda dvojrýchlostná Európa, čo znamená, kto chce robiť viac, nech robí viac, kto sa chce viac integrovať, nech sa viac integruje. Zároveň si predseda SaS myslí, že pri tomto modeli dvojrýchlostnej Európy by Slovensko nemalo byť v jadre. „Prvá liga nie je to, čo Slovensku pomôže najviac,“ podľa jeho názoru je to ospravedlnenie pre premiéra Roberta Fica, ktorý nevie, kam Slovensko viesť. On sám by pritom presadzoval scenár č. 4  a teda – Menej, ale efektívnejšie, čo znamená, že EÚ má vrátiť časť kompetencií členských krajín, napr. ochranu spotrebiteľov. Jeho názor sa nestretol s pochopením podpredsedu parlamentu Bélom Bugárom. Viac sme o tom písali TU.

    Sulíkov názor o vynechaní Slovenska z jadra nenechalo chladným ani premiéra Roberta Fica. „Som presvedčený, že pre Slovensko a jeho občanov je priam existenčnou prioritou, aby sme boli v jadre európskej integrácie. Vnútropolitická stabilita, zodpovedná fiškálna politika, prijatie eura, vstup do Schengenu dávajú nádej, že sa neocitneme mimo procesov,“ vysvetľuje premiér vo svojom komentári a spustil kritiku do radov opozície.

    „Slová jedného z jej lídrov Richarda Sulíka, ktorý odmieta účasť Slovenska v integračnom jadre, svedčia o mentálnej nedospelosti opozície,“ tvrdí Fico s tým, že Sulíkove vyjadrenia sú podobné rétorike europoslanca Nigela Faraga, sú mimo ekonomických a politických záujmov našej krajiny. „Slovenská vláda v oblasti zahraničnopolitických výziev čelí zo strany opozície amaterizmu, snom a populizmu. Ukazuje sa, že medzi nimi nie je zásadný rozdiel. Prichádza však čas výziev. Je čas dospieť, páni!“ uzavrel premiér.

    - Reklama -