Fico sa pustil do Kisku: Prezident by mal zvažovať, do akej miery bude osočovať ústavný súd. Nemôže potom hovoriť o mafiánskom štáte. On teda vôbec nie!

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Fico tvrdí, že Kiska vo svojom včerajšom prejave hrubo zaútočil na ústavný súd.

    „Čo ma najviac trápi, je štýl, akým včera pán prezident zaútočil na ústavný súd. Nepredpokladám, že ÚS, či už cez svoju predsedníčku, alebo hovorcu, bude na to reagovať. Ale takýto hrubý útok a slová, ktoré boli použité, musím odmietnuť. Ústavný súd je najvyšším orgánom ústavnosti a nikto nestojí nad týmto súdom, ani pán prezident,“ začal monológ na túto tému predseda vlády.

    Rozhodnutia ÚS treba podľa Fica rešpektovať, a nie sa k nim vyjadrovať znevažujúco.

    „Pán prezident by mal zvažovať, do akej miery bude osočovať ÚS takýmito slovami. Nemôže potom hovoriť o mafiánskom štáte. On teda vôbec nie. Nemôže hovoriť o tom, že tu má byť viac demokracie a morálky, a potom v priamom prenose priamo napadol senát ÚS, ako aj prácu ÚS. Nebudem tu teraz opakovať slová, ktoré použil na adresu tejto inštitúcie,“ pokračoval v kritickom tóne premiér.

    On si komentár odpustil

    Fico tvrdí, že aj on niekedy nesúhlasí s rozhodnutiami ÚS, no nedovolil si ich znevažujúco komentovať. 

    „Veľakrát som ani ja nebol spokojný s rozhodnutím ÚS. Pamätám sa na nález, ktorý sa týkal zákona o preukazovaní pôvodu majetku. Vtedy súd povedal, že ani retroaktivita nie je možná a ani prenesenie dôkazného bremena na človeka, ktorý má majetok, čo nevie vysvetliť.

    Ale nikdy by som si nedovolil takto hrubo zaútočiť na ÚS. Tak preto mi dovoľte, aby som sa ohradil. Nikto totiž nestojí ani nad morálkou, ani nad ústavnosťou, ani nad zákonom, ani nad týmto štátom. A určite tak nestojí ani pán prezident Slovenskej republiky. Takéto hrubé útoky môžu len podnecovať ďalšiu a ďalšiu nedôveru ľudí v súdny systém. A celé to len škodí našej krajine,“ zakončil svoje vystúpenie Robert Fico.

    Ústavní sudcovia robia podľa premiéra „kus dobrej roboty.

    Ústavnoprávny lapsus?

    Pre úplnosť len dodajme, že prezident Kiska včera oznámil, že za ústavných sudcov vymenuje Mojmíra Mamojku, Janu Laššákovú a Miroslava Ďuriša.

    Vyhlásil to v reakcii na rozhodnutie senátu Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý rozhodol, že na chýbajúce miesta musí vymenovať kandidátov, ktorých v minulosti odmietol.

    Nález senátu pod vedením Petra Brňáka podrobil Kiska kritike, pričom sa prezident domnieva, že vstúpi do dejín ústavnoprávnej praxe ako jedno z najhorších rozhodnutí.   

    Autor: mr, TASR

    - Reklama -