Fico rečnil takmer hodinu: Relevantná podpora pre Smer pretrváva, ale spohodlneli sme. Pozrite si premiérov prejav

    0
    Ilustračný obrázok (Autor: TASR)

    “Spohodlneli sme. Pri počte ľudí, ktorých máme, možno zorganizovať stovky či tisíce stretnutí s ľuďmi a hovoriť im našu pravdu. Od členov a funkcionárov Smeru-SD očakávam plnú mobilizáciu aj preto, že nás čakajú voľby do VÚC aj komunálne voľby. Ľudia oceňujú našu kompetentnosť a schopnosť spravovať štát,” deklaroval.

    Odkaz delegátom: Nehanbime sa otvorene otvoriť, že sme ľavicovo orientovaní

    Fico pripomenul, že Smer-SD vyhral štvoro parlamentných volieb za sebou a vedie tretiu vládu, ktorá je svojím zložením neopakovateľná ako vláda historického kompromisu. “Takmer rok koalície znamená pre túto krajinu podstatne viac, ako len obyčajnú koaličnú spoluprácu. Andrejovi Dankovi (SNS) a Bélovi Bugárovi (Most-Híd) ďakujem za korektné vzťahy,” odkázal partnerom s tým, že vláda troch štandardných strán s konkrétnymi výsledkami je jedinou možnou hrádzou proti chaosu, nenávisti, extrémizmu a neschopnosti opozície.

    Podľa Ficových slov zažívame éru posadnutosti Smerom-SD. “Niesli sme plnú váhu dôsledkov hospodárskej krízy, ale máme aj najväčšiu zásluhu na tom, v akej dobrej kondícii je ekonomika, verejné financie či zamestnanosť. Preto sa nehanbime kričať nahlas, že náš hospodársky rast je jeden z najvyšších v Európe, že máme jeden z piatich najlepších rozpočtov,” apeloval premiér.

    Strana má tiež nahlas hovoriť, že jej poslanci a členovia vlády nie sú ani blázni ani poloblázni, že nefetujú, nehajlujú a nemajú zložky v Národnom bezpečnostnom úrade o tom, že spolupracovali s mafiou. “Nehanbime sa otvorene hovoriť, že sme ľavicovo orientovaní, že máme protifašistické postoje zakorenené tak hlboko, ako možno žiadna iná strana,” povedal.

    Fico uznáva, že bratislavská kaviareň to nie sú voliči Smeru-SD. “Ale to neznamená, že ich budeme urážať, pohŕdať nimi, ako to robí druhá strana pri našich voličoch. Svojho voliča si musíme chrániť a bojovať za neho v každej situácii. Ak to neurobíme, bude to veľká chyba,” myslí si.

    Útoky na opozíciu

    Na margo opozície Fico vyhlásil, že jej politika je prejavom neschopnosti postaviť alternatívu. “Sú to len opakované obvinenia bez dôkazov. Opoziční politici sú prokurátori, sudcovia a aj kati. Nemajú zábranu zneužiť akúkoľvek tému, aby na nás mohli zaútočiť. Musíme byť dôraznejší pri týchto krivých obvineniach,” zdôraznil.

    Premiér zároveň upozornil, že najmä štandardné politické strany od stredu doprava si musia uvedomiť, že sústavné útoky na sociálnu demokraciu nepriniesli posilnenie štandardnej pravice, ale radikalizmu a extrémizmu. “Kde máme KDH, kde máme SDKÚ? Toľko do nás bili a bijú, že my sme tu, oni sa strácajú a vyrastá nám tu niečo, čo nechceme. Páni z pravice, nesiete zodpovednosť za to, čo sa deje na strane radikalizmu a extrémizmu,” podčiarkol.

    Predseda Smeru-SD sa nevyhol ani kritike médií. “Sú reálnou opozíciou voči vláde. Majú však aj vážny problém – strácajú dôveryhodnosť, lebo klamú, ignorujú a neuverejňujú pozitívne správy. Máme právo povedať, v akom stave médiá sú. Budeme hovoriť, kto je ich vlastníkom, kto organizuje ich život, budeme hovoriť o klamstvách, ktoré sa objavujú na dennej báze,” uistil.

    Svet má štyri svetové strany, nielen západ

    Robert Fico v takmer hodinovom prejave spomenul aj úspešné predsedníctvo a jeho bezproblémový priebeh. “EÚ je náš životný priestor, preto sme kládli dôraz na témy, ktoré nás spájajú, nie rozdeľujú. Predsedníctvo sa však stalo terčom neuveriteľného útoku. Vymyslela sa mediálna bublina. Bol by som rád, keby mi médiá vysvetlili, o čo vlastne na ministerstve zahraničných vecí (MZV) išlo, ja to doteraz neviem. Rozpočet na predsedníctvo bol 70 miliónov, MZV minulo o 11 miliónov eur menej. Nebol porušený žiaden zákon,” povedal.

    Líder Smeru-SD tiež dúfa, že zmena na pozícii prezidenta USA povedie k vyváženejšiemu dialógu medzi mocnosťami. “Svet má štyri svetové strany, nielen západ. Je prejav duševnej malosti, ak máme byť kritizovaní, že sme dali kvety na hrob ruských vojakov, ak hľadáme obchodné príležitosti na Kube, v Číne či Bielorusku,” uzavrel.

    Zdroj: Facebook SMER – SD

    - Reklama -