Fico rázne: Vystúpenie Veľkej Británie z EÚ nie je tragédia, ale realita

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    “Nie je to žiadna tragédia, ale realita, na ktorú musí zostávajúcich 27 krajín EÚ zareagovať rýchlo. Bola by veľká chyba, ak by reakcia 27 krajín bola taká, aká bola doterajšia politika EÚ. Obrovská časť ľudí v Európe odmieta migračnú politiku EÚ, je nespokojná s hospodárskou politikou únie. Je na nás, aby sme povedali, že zásadné politiky EÚ musia prejsť zásadnými zmenami,” zdôraznil Fico.

    Premiér pripomenul, že na stretnutiach s významnými európskymi politikmi ponúkol, ako reprezentant čoskoro predsedajúcej krajiny, možnosť neformálnej diskusie o budúcnosti EÚ. “Musíme ponúknuť atraktívnejšie prístupy k témam, ktoré sú vnímané negatívne,” povedal.

    Predseda slovenskej vlády pripúšťa, že britské referendum môže vyvolať rôzne pokusy. “Budú to praktické dopady vystúpenia Británie z EÚ a keďže prídu po 1. júli 2016, SR bude sedieť za vrchom stola, ktorý bude o týchto veciach rozhodovať. Preto očakávam obrovskú mieru zodpovednosti na vláde SR,” povedal.

    Vláda SR nesie podľa Fica plnú zodpovednosť za slovenské predsedníctvo, preto požiadal slovenskú opozíciu, aby prestala s deštrukciou štátu, s útokmi, ktoré nemajú opodstatnenie a s obvineniami bez dôkazov. Potrebujeme zvládnuť ťažké úlohy a deštrukcia a nenávisť nevedie k ničomu,” dodal.

    Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to dnes oficiálne potvrdila Volebná komisia Spojeného kráľovstva.

    Za brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, pokým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta.

    - Reklama -