Fico pozval Bugára. Urobí všetko preto, aby vznikla stabilná vláda

    0
    Robert Fico (Autor: SITA)

    Na rokovanie o zostavení vlády so Smerom už pristúpila strana SNS. Strana Sieť o ďalšom postupe rozhodne na rokovaní predsedníctva. “Som rád, že štandardné strany majú záujem rokovať a sú pripravené dať do toho všetku energiu. Postupne sledujeme vyjadrenia a čakáme na potvrdenie termínu, pretože Most-Híd povedal, že chce rokovať. Čakáme, aký vnútorný život prebehne v strane Sieť, keď si zvolajú vedúce orgány a rozhodnú ako budú ďalej konať,” povedal v diskusnej relácii Fico s tým, že treba urobiť všetko preto, aby vznikla stabilná vláda.

    Poverenie na zostavenie vlády má Fico ešte do piatku. “Uvedomujeme si, že programové prieniky budú vyžadovať dlhú diskusiu, aby sme našli niečo, čo bude funkčné,” uviedol Fico. Ako ďalej dodal, s predsedom SNS Andrejom Dankom už mal krátku diskusiu, v ktorej nenarazili na nejaké neprekonateľné prekážky. “Ak hovorí SNS o strategických podnikoch, tak my sme odkúpili Transpetrol naspäť do rúk štátu, získali sme matku SPP a ďalšie veci,” uviedol Fico. Dohodnúť by sa vraj vedeli aj so Sieťou. “Počul som vyjadrenia, ktoré dala strana Sieť v médiách, akési programové podmienky. Nevidíme tam nič, čo by nás nejako vyrušovalo a vieme sa o tom rozprávať,” hovoril dnes Fico v diskusnej relácii.

    “Neviem prejudikovať, čo schváli predsedníctvo,” povedal podpredseda Siete Andrej Hrnčiar. “Teraz máme na stole len varianty také, ktoré včera spomenul pán Danko na svojej tlačovej konferencii, kde povedal, že bude požadovať potom buď úradnícku vládu alebo predčasné voľby. Ja si myslím, že v tejto chvíli nie je pre Slovensko dobré mať predčasné voľby, pretože by to mohlo nahrať ešte extrémistickým silám a nesystémovým stranám. Budeme sa teda baviť, čo je zodpovednejšie pre Slovensko,” priblížil Hrnčiar.

    Slovenská národná strana (SNS) v prípade, že sa Ficovi nepodarí zostaviť vládu, pripúšťa aj možnosť úradníckej vlády. To však podľa viacerých lídrov politických strán nie je dobrým riešením. “Výsledkom parlamentných volieb nemôže byť úradnícka vláda, tá môže byť riešením len, ak padne vláda počas volebného obdobia,” hovorí Fico s tým, že úradnícka vláda nie je riešením, lebo popiera demokratické princípy, na ktorých Slovenská republika stojí. Súhlasí aj predseda druhej najsilnejšej parlamentnej strany – SaS Richard Sulík, podľa ktorého je zodpovednosťou všetkých nepripustiť úradnícku vládu. “Necháme teraz ľudí tak dlho voliť, až kým bude výsledok taký, ako nám vyhovuje?” pýtal sa Sulík v relácii. Sulík počíta s tým, že ak sa nepodarí vládu zostaviť Ficovi, bude druhým v poradí, ktorý sa o to pokúsi. Rokovania so Smerom o zostavení vlády však SaS odmieta. “Voličom sme dali sľub, že nepôjdeme so Smerom do vlády, lebo majú inú ideológiu a veľké množstvo korupčných káuz. Nevidím dôvod na zmenu názoru,” hovoril dnes Sulík. Ako dodal, ak Fico zostaví vládu, SaS jej bude tvrdou a razantnou opozíciou. 

    - Reklama -