Fico poslal Kiskovi „účet“ na takmer milión eur za lety do Popradu a dodal, že je posadnutý Kaliňákom. Prezident mu odkázal, že ľudia potrebujú riešiť skutočné problémy

    0
    Robert Fico a Andrej Kiska (Autor: TASR)
    „Kladiem si otázku, prečo je taká posadnutosť Robertom Kaliňákom,“ vyhlásil Robert Fico v záverečnej štvrťhodinke svojho vystúpenia v národnej rade. Nasledoval výpočet tých, ktorí sú podľa premiéra „posadnutí“ osobou súčasného ministra vnútra. 
     
    „Cítim posadnutosť predovšetkým u protivládnych médií, cítim posadnutosť, samozrejme, v opozícii, ale cítim posadnutosť aj u pána prezidenta. Ten pri každej príležitosti veľmi rád spomína meno Roberta Kaliňáka,“ začal Fico svoj slovný útok na hlavu štátu. 
     
    Fico uviedol, že chápe nervozitu pána prezidenta, a pripomenul, že to bola národná rada, ktorá požiadala ministra vnútra, aby predložil informácie o používaní lietadla vládnej letky na súkromné účely. „My sme zrazu zistili, že pán prezident prelietal 990-tisíc eur. Súkromne, domov do Popradu,“ vyhlásil premiér. 
     
    „Len tak mimochodom som poslal pánovi prezidentovi list, že tých 990-tisíc je pohľadávka štátu zastúpeného ministerstvom vnútra. Jednoducho to boli súkromné lety a s tým sa jednoducho nedá absolútne nič robiť,“ uviedol Fico a zožal potlesk koaličných poslancov. „Ak má byť poriadok v tejto krajine, tak každý nech si zaplatí to, čo minie na súkromné ciele,“ dodal. 
     
    „Ja mám taký pocit, že nemáte čo iné ponúknuť,“ odkázal Fico opozícii v reakcii na odvolávanie Kaliňáka. 
     
    Trochu odľahčenia do napätej atmosféry premiérovho prejavu prinieslo intermezzo poslankyne Jany Cigánikovej (SaS), ktorá pred Fica na rečnícky pultík postavila symbolickú fľašku Coca-Coly. Líder Mosta-Híd a predsedajúci schôdze Béla Bugár skonštatoval, že poslankyňa zrejme „mala svoj deň“.

    Reakcia hlavy štátu

    Prezident SR Andrej Kiska sa odmieta podieľať na trápnej hre s cieľom prekryť ďalšie odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorého už nemôžu vystáť ani vlastní stranícki kolegovia. Odkázal to v oficiálnej reakcii na vystúpenie Roberta Fica v NR SR pri príležitosti odvolávania ministra vnútra. 
     
    „Prezident dostáva mesačne stovky listov od občanov, ktorí potrebujú riešiť skutočné problémy. Napríklad zlyhávanie zdravotníctva – nedostatok lekárov, vysoké ceny energií, nízke dôchodky, nehorázne konanie polície, ktorá strieľa po mladých ľuďoch, na mafiánske praktiky štátu voči vlastným občanom,“ uviedol prezidentov poradca pre komunikáciu Roman Krpelan.
     

    Nič nové 

    Výzva na zaplatenie letov adresovaná Andrejovi Kiskovi nie je z úst premiéra žiadnou horúcou novinkou. Ako sme písali TU, Fico odkazoval prezidentovi už v novembri, aby zaplatil sumu za lety z Bratislavy do Popradu a späť na palube leteckého špeciálu vládnej letky. 
     
    „Obraciam sa na pána prezidenta, vystavím mu normálne faktúru, aby týchto milión eur zaplatil Slovenskej republike. Pretože si myslím, že tieto peniaze musí zaplatiť. Odmietam prázdne vyhlásenia, prázdne reči, ktorých je tu v poslednom čase čím ďalej, tým viac,“ vyzval premiér prezidenta minulý mesiac. 
     
    Na Ficovu predchádzajúcu výzvu prezidentská kancelária reagovala útokom a uviedla, že prezident rozumie frustrácii Roberta Fica po zbabraných a prehratých župných voľbách. „Aj tomu, že potrebuje trochu času, aby si skonsolidoval stranu, v ktorej rastie nespokojnosť najmä s výkonom ministra vnútra. Ale potom by sa už jeho vláda mohla začať venovať problémom krajiny, korupcii, zneužívaniu polície, školstvu aj sociálnym problémom ľudí,“ reagoval v polovici novembra Kiska.
     
    - Reklama -