Fico pomenoval výzvu pre vládu. Pred čím premiér varuje?

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    Vláda, ako uviedol po skončení svojho pracovného programu, podala pomocnú ruku automobilke pred krátkym časom, keď počas návštevy v novembri 2016 spolu s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Jánom Richterom a generálnym riaditeľom ústredia práce Mariánom Valentovičom hovorili o možnostiach podpory zamestnávania. Závod vtedy avizoval, že potrebuje pre svoju novootváranú štvrtú zmenu viac ako 800 pracovníkov. My sme následne cez ústredie práce oslovili vo všetkých regiónoch Slovenska 6000 ľudí. A výsledok je, že sa v Trnave zamestnalo 100 z nich. A aj z tých už niektorí odišli, pričom priemerná hrubá mzda je v PSA 1370 eur,” povedal predseda vlády na stretnutí s novinármi.

    Situácia na slovenskom trhu práce je podľa neho alarmujúca. “Naša filozofia je do poslednej chvíle využívať potenciál, ktorý je medzi našimi ľuďmi. V tomto duchu je vedený aj minister práce, ktorý vie, že pokiaľ nevyčerpá všetky domáce možnosti, nemá príležitosť obrátiť sa na zahraničie,” povedal Fico. Nevylúčil však, že napokon k takémuto kroku bude musieť dôjsť.

    Cestou je podľa premiéra vyššia podpora duálneho vzdelávania a najmä zmena spoločenskej klímy, “veď nie je hanba, keď nemá niekto vysokú školu”. “Čaká nás veľa práce, našťastie, nie je to v zmysle, že nemáme pre ľudí robotu,” dodal.

    Okrem automobilky navštívil Fico aj výrobcu okien Realtec plus a stretol sa v diskusii o Európskej únii so študentmi Gymnázia Jána Hollého. V závere dňa mal na programe stretnutie s občanmi v Dome kultúry. Návštevu Trnavy dnes absolvovali okrem neho aj podpredseda vlády Peter Pellegrini a štátna tajomníčka ministerstva vnútra Denisa Saková.

    - Reklama -