Fico opäť vyťahuje kartu migrantov: Kým budem predsedom vlády, budem proti povinným kvótam

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Premiér tvrdí, že nemá problém sa komukoľvek pozrieť do očí, keďže pri problematike migrácie je Slovensko solidárne a pomáha napr. Rakúsku, ale aj pri strážení hraníc a pobrežia kontinentu. “Ale dočasné kvóty sa končia budúci rok a na stole je len návrh Európskej komisie (EK) o permanentných kvótach a o sankciách za každého neprijatého migranta vo výške 250.000 eur. Kvóty sú mŕtve, bolo prerozdelených len päť percent migrantov, čo je úplné fiasko. Takže nebude nič,” povedal Fico.

    Predseda vlády preto očakáva, že sa lídri členských krajín budú na summite sústrediť len na body, kde sa vedia zhodnúť, ako je napríklad návratová politika. “Ale redistribúcia migrantov je moment, kde veľmi rýchlo skončíme. Vybavíme to možno jednou vetou. Neexistuje, aby sme sa dohodli na povinných kvóty,” uistil šéf slovenskej exekutívy.

    Takýto postoj má podľa jeho slov viacero členských štátov EÚ. “Návrh EK je neakceptovateľný. Každá krajina musí mať nejaký podiel na tom, ako bude nakladať s migrantmi. My môžeme napr. zvýšiť kapacitu Gabčíkova (utečenecký tábor, pozn. TASR) či poslať viac ľudí na ochranu hraníc,” pripustil Fico.

    Zároveň tvrdí, že na summite bude lídrov zaujímať, čo ďalej s Tureckom, ktoré má na svojom území viac ako dva milióny migrantov a na základe dohody s EÚ sľúbilo, že ich do únie nepustí. “Chcem oddeliť ambície Turecka ako potenciálneho člena EÚ od tejto dohody, ktorá sa ukazuje ako dôležitá. Bude potrebný pragmatický prístup,” uzavrel premiér.

    Lídri budú na Európskej rade rokovať najmä o migrácii, bezpečnosti, hospodárskom a sociálnom vývoji, mládeži a vonkajších vzťahoch. Úlohou Európskej rady bude vyhodnotiť pokrok v súvislosti s partnerským rámcom a uzatváraním kompaktov s vybranými africkými štátmi. Lídri určia ďalšie smerovania v tomto procese.

    Kľúčová bude aj debata zameraná na implementáciu dohody EÚ – Turecko a reforma Spoločného európskeho azylového systému vrátane návrhov, ako aplikovať princípy zodpovednosti a solidarity v budúcnosti. Lídri budú rokovať aj o implementácii Agendy v oblasti bezpečnosti a posilnenia spolupráce v rámci EÚ.

    - Reklama -