Fico očakáva, že SNS príde s vlastným návrhom riešenia pre RTVS

    0
    Budova RTVS - Slovenského rozhlasu v Bratislave (Autor: SITA)

    “Teraz je na rade SNS a čakáme, s akými ponukami príde. Minister kultúry si úlohu splnil,” uviedol Fico po rokovaní kabinetu. Zároveň vyhlásil, že Maďarič má jeho absolútnu dôveru a je človekom na svojom mieste. “Minister kultúry mal predstavu, čo by bolo treba urobiť, aby sme pomohli RTVS skvalitniť činnosť. On to urobil, ale je na to iný názor, tak nechajme bez sporov a atakovania SNS, nech povie, čo ideme ďalej robiť,” skonštatoval Fico.

    Vzťahy v koalícii označil za korektné. Verí, že riešenie sa podarí nájsť. “Nevnímam to ako spor, lebo vláda je zložená zo štyroch politických subjektov. Chcem dosahovať dohody, nechcem spory, majú iný názor na vec, aj my môžeme mať na niektoré veci iný názor,” poznamenal Fico.

    Minister Maďarič, ktorý pre odmietanie návrhu spomínal demisiu, v tejto chvíli na ňu dôvod nevidí. “Po dnešku neodstupujem,” povedal. Dôležité pre neho je, že nikto z koalície sa nedištancoval od tejto úlohy v programovom vyhlásení vlády a že mu vyjadril podporu premiér Fico.

    Minister je zvedavý na Dankov smeč

    Zastavenie rokovania o návrhu Maďarič nepovažuje za prehru. „Je tu stále otvorená možnosť, a dokonca by som povedal povinnosť vládnej koalície navrhnúť to legislatívne riešenie, ktoré by naplnilo ten cieľ, to znamená zabezpečiť dostatočné financovanie RTVS prostredníctvom optimalizácie úhrad,“ doplnil Maďarič.

    Minister je zvedavý, s čím príde predseda SNS Andrej Danko na rokovanie predsedov koaličných strán. Pripustil, že on osobne bol pripravený na kompromis pri navrhovanej novej výške koncesionárskych poplatkov, to je však podľa neho teraz bezpredmetné, keďže on osobne sa rokovaní nezúčastní.

    Návrh ministerstva kultúry reaguje na dlhodobé finančné poddimenzovanie RTVS. Návrh okrem iného predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na sedem eur.

    - Reklama -