Fico novým hrdinom Európy? PL spovedajú politikov i odborníkov. Je to od Fica zlomyseľnosť, myslí si o žalobe jeden z nich

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Postoj slovenskej vlády ku kvótam prijatých utečencov je dlhodobo známy a nemenný. Premiér urobí všetko pre to, aby zabránil podľa neho nič neriešiacemu nápadu z Bruselu. Neváha kvôli tomu ísť do infringementu (vedomé porušenie pravidiel členským štátom EÚ, za ktoré hrozia sankcie). Fico dokonca pred pár hodinami prilial olej do ohňa i tesne pred svojím odchodom na summit lídrov EÚ. “Dáme si zase asi najdrahšiu večeru, aká sa dá urobiť, prídeme na 29 lietadlách, povečeriame, schválime nejaké slávnostné vyhlásenie a pôjdeme v noci domov,” komentoval svoj odchod na rokovanie predstaviteľov EÚ.

    Očakáva prudkú výmenu názorov

    „Pokiaľ budem predsedom vlády, povinné kvóty na Slovensku realizované nebudú. Je mi ľúto, že sa  krajiny rozhodli prevalcovať racionálny názor, ale vítam, že aspoň 3 krajiny V4 držali pozíciu. Na summite očakávam prudkú výmenu názorov o tom, čo sa udialo,“ napísal ešte Fico na sociálnej sieti večer pred tým, ako mal vycestovať na mimoriadny summit do Bruselu. Včera sa totiž ministri vnútra členských krajín EÚ dohodli na rozdelení kvót. Proti boli len Slovensko, Česko, Maďarsko a Rumunsko. Fínsko sa zdržalo. Za hlasovalo aj Poľsko, hoci podľa dohody malo držať s ostatnými krajinami V4. O žalobe, ktoré chce Slovensko podať na súd v Luxemburgu, informoval Fico na dnešnom brífingu. Premiér si nemyslí, že Európa by mala fungovať, tak ako funguje, čiže na základe diktátu väčšiny. So žalobou to však nebude také rýchle a istý čas to potrvá. Máme na ňu totiž dva mesiace.

    Nešťastné predvolebné divadlo

    Reakcie niektorých politikov, ale i politológa nenechali na premiérovi suchú nitku. Podľa nich ide o úplne zbytočný krok, ktorý sleduje azda len jediný cieľ – zapôsobiť na čo najväčší okruh potenciálnych voličov. Strana Most-Híd si napríklad myslí, že z Ficovej strany sa prejavila neochota hľadať dohodu. Ako povedal Béla Bugár, premiérove vyjadrenia o tom, že jeho vláda nikdy nepristúpi na navrhované riešenia alebo že problémy majú riešiť tí, čo ich spôsobili, určite neprispeli k hľadaniu spojencov. „Je preto zvláštne, že je to práve on, ktorý sa dohody a konsenzu teraz najviac dožaduje. Navyše sa stále viac ukazuje, že spoločná pozícia V4 sa úplne rozpadla, keď Slovensko stratilo už pred hlasovaním najdôležitejšieho spojenca – Poľsko,“ zdôraznil Bugár pre agentúru SITA a upozornil, že dnes už aj česká vláda hovorí, že do sporu s EÚ nepôjde. „Ukazuje to, aký malý vplyv a silu má naša zahraničná politika na čele s premiérom Ficom,“ konštatoval. Poslanec za stranu SKOK! Juraj Droba má na premiéra v tejto veci tiež svoj názor. „Ideme si urobiť medzinárodnú hanbu a toto je také predvolebné bu-bu-bu premiéra Fica. Je to veľmi neštandardný a netradičný postup. Som proti kvótam, ale keďže sa rozhodovalo väčšinovo, toto vnímam ako nešťastné predvolebné divadlo,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk Droba.

    Politológ: Ukázal svoju pravú tvár

    Politológ Grigorij Mesežnikov si myslí, že zo strany premiéra ide o škodlivý krok. „Fico neberie do úvahy súvislosti, ktoré sprevádzajú naše rozhodovanie a rozhodovanie EÚ o utečeneckej kríze. Slovensko vstúpilo do únie s veľkým šťastím a podať teraz na ňu žalobu je veľmi nešťastné rozhodnutie. Je to zlomyselnosť. Fico sa hral na Európana, ratifikovali sme Lisabonskú zmluvu, takže nemá dôvod podať žalobu na úniu, vďaka ktorej čerpalo Slovensko neuveriteľné výhody,“ vyjadril sa pre ParlamentnéListy.sk. Mesežnikov. Zaujímali sme sa aj o to, či by postoj vlády mohol Slovensku uškodiť. „Dúfam, že to Slovensku neuškodí, ale predseda vlády ukázal svoju pravú tvár. Niečo to prezrádza aj o jeho prioritách, pretože voľby sú zrejme pre neho prednejšie,“ dodal politológ. Mohol by sa podľa neho Fico stať v Európe pre ľudí akýmsi hrdinom, politikom, ktorý sa takto preslávil? „Hrdinom sa stať môže, ale len v určitých kruhoch, určite nie v politickom mainstreame,“ uzavrel Mesežnikov. Poslanec a šéf zahraničného výboru František Šebej si myslí, že „podávať žalobu len kvôli tomu, že sme boli prehlasovaní v hlasovaní, ktoré predpokladá Lisabonská zmluva, ktorú sme ratifikovali, mi pripadá veľmi sporné. Je to populistický krok. Fico sa teraz pred voličmi prezentuje ako hrdina, ale jediné, o čo mu ide, sú ich hlasy. Dobre vie, že vlny prisťahovalcov nám nehrozia. Jeho postoj už teraz škodí Slovensku, našej povesti a dôveryhodnosti. Slovensko tak bude spolu s Maďarskom vystupovať ako nesolidárna a sebecká krajina,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk Šebej.

    Slovenská ponuka

    Ficova vláda tvrdí, že kvóty nemieni rešpektovať, pretože ich považuje za nezmyselné. Slovensko podľa neho chce prispieť k riešeniu situácie, ale iným spôsobom ako nanútením diktátu EÚ. Tým má byť poskytnutie finančných prostriedkov či materiálneho vybavenia na pomoc krajinám, poskytnutím vojenskej misie či pri ochrane bezpečnostných zón. Ponukou je aj pomoc Rakúsku pri dočasnom prijímaní migrantov žiadajúcich o azyl a ochota prijať symbolické množstvo utečencov, aj to len sýrskych kresťanov.

    Vyhrážanie sa náš postoj nezmení

    „Robíme len to, čo dopredu jasne vyhlasujeme a nerobíme žiadne kroky, ktoré by mali byť prekvapujúce,“ vyhlásil dnes premiér. Podľa neho má však žaloba širší rozsah, teda nebude sa týkať len kvót. Dôležitá je totiž otázka, či EÚ bude aj naďalej fungovať na princípe diktátu väčšiny voči menšine alebo bude hľadať konsenzus, ktorý je prijateľný pre všetky strany. „Tento súboj sa netýka len kvót, ale aj ďalšieho fungovania EÚ ako takej,“ uviedol premiér. Podľa neho sa nám EÚ len vyhráža. Napísal to aj vo svojom predošlom príspevku na sociálnej sieti. „Aj keď budem posledný v Únii, ktorý bude proti kvótam, tak nezmením svoje rozhodnutie. Žiadne vyhrážanie sa od predstaviteľov EÚ nezmení náš postoj v tejto otázke. Ešte nikdy sa v rámci EÚ nestalo, že by bol niekto trestaný za vlastný názor,“ stál si za svojím Fico. Prístup EÚ odmieta aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý povedal, že vždy sú právne prostriedky, ktoré môže Slovensko použiť. Takisto si myslí, že prístup Únie nie je celkom v poriadku. Minister sa pritom tiež už nechal počuť, že kvóty nie sú riešením a takisto ich považuje za absurdné podobne ako Fico alebo minister vnútra Robert Kaliňák. Ten na dnešnom brífingu uviedol, že napokon ani samotné krajiny  EÚ nie sú na kvóty pripravené a keď môže dochádzať k porušovaniu vonkajších hraníc Schengenu, kvóty vôbec nič nezmenia.

    Kto je naozaj ohrozený?

    Robert Fico sa ku kvótam vyjadruje pomaly pri každej príležitosti. Nečudo, je to horúca téma, ktorá trápi nielen vládu, ale aj občanov. Tí, ktorí sú zameraní voči migrantom negatívne, môžu byť spokojní. Vláda ich nenechá napospas osudu. Odmenou sú mu napríklad aj fanúšikovia na Facebooku, ktorí jeho boj proti kvótam kvitujú. A to by sa mohlo odraziť a podľa všetkého sa aj odrazí v parlamentných voľbách, ktoré majú byť na budúci rok. Premiérove vyjadrenia na adresu utečencov sú niekedy poriadne tvrdé. Nie je to tak dávno, čo sa v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy vyjadril, či treba pomáhať niekomu, kto má 5 000 eur na pašeráka. „Musíme identifikovať, kto je ohrozený utečenec. Trpí hladom ten, kto nájde 5000 eur na pašeráka? Pozrite, koľko je tam mladých mužov, ktorí prichádzajú hľadať si prácu, je ich medzi nimi 90 percent,“ aj takto argumentoval premiér. Predseda vlády razí dobrovoľný prístup pri prijímaní migrantov. Sme ochotní pomôcť Rakúšanom s dočasným ubytovaním utečencov čakajúcich na azyl u našich západných susedov. Sme ochotní prijať sto sýrskych kresťanov. Ale nie sme ochotní nanútiť si povinné čísla.  „Povinné kvóty nebudú. Považujem to za veľké víťazstvo, ktoré sme statočnou dvojstrannou spoluprácou s mojím českým kolegom Sobotkom dosiahli. Debata, ktorá trvala až do skorých ranných hodín, bola ťažká a búrlivá. Priznám sa, že už dávno som nebol pod takým tlakom, ako to bolo včera. Podarilo sa nám presadiť dobrovoľný prístup členských štátov EÚ pri riešení migrantov, čo znamená, že nikto nebude prikazovať SR, koľko a akých migrantov máme prijať,“ napísal na sociálnej sieti Fico ešte v júni. Dnes je situácia úplne odlišná a Slovensko sa ukazuje ako krajina, ktorá je vystavená vlne kritiky. Navyše Sobotka úniu žalovať neplánuje.

    - Reklama -