Fico nepochybuje: Kto chce v Banskej Bystrici pracovať, prácu si nájde, len musí chcieť

    0
    Robert Fico (Autor: Reprofoto/Facebook: Smer-SD )

    Ako zdôraznil na tlačovej besede, aj meste pod Urpínom sa ukázalo, že na jednej strane sú štatistiky a počty nezamestnaných a na druhej absolútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

    Potvrdilo sa mu to pri návšteve drevárskej spoločnosti DOKA DREVO. Firma je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou rakúskeho, medzinárodne uznávaného koncernu, ktorý už viac ako 40 rokov dodáva stavebným podnikom na celom svete debniace systémy.

    “Je tam 290 kmeňových zamestnancov a asi 170 agentúrnych. V prípade ďalšieho rozšírenia výroby by s hľadaním kvalifikovanej pracovnej sily mali problémy. Stále je tu nesúlad medzi požiadavkami praxe a tým, čo poskytujú stredné školy,” dodal Fico.

    Aj VÚC

    Preto sa chystá vstúpiť do rokovania s vyššími územnými celkami, pod ktoré spadajú stredné školy, a dosiahnuť, aby štruktúra vzdelania išla ruka v ruke s potrebami praxe.

    Premiér poznamenal, že úrady práce v rámci celého Slovenska robia nábor pre trnavskú automobilku, ktorej chýbajú pracovné sily. Priemerný robotnícky zárobok sa tam pohybuje okolo 1300 eur.

    “V Banskej Bystrici oslovili 500 nezamestnaných, záujem prejavilo iba 60 ľudí,” ilustroval na tomto príklade Fico ďalší problém u nás, a to nezáujem niektorých ľudí pracovať.

    Premiér počas návštevy Banskej Bystrice zamieril i na stavenisko, aby si pozrel hrubú stavbu budúcej autobusovej stanice Terminal Shopping Center, ktorej sa Banskobystričania dočkajú po vyše 30 rokoch. Ide momentálne o najväčší projekt, ktorý v meste pod Urpínom beží.

    Investície sa pohybujú približne na úrovni 20 miliónov eur.

    Nová výstavba i investície

    “Premiéra som informoval o výške investície, o plánovanom termíne dokončenia, ako aj o ďalších projektoch, ktoré v našom meste prebiehajú, ako napríklad výstavbe korčuliarskej dráhy, na ktorú prispela vláda. Na budúci rok budeme realizovať výstavbu parkovacej plochy na sídlisku Sásová,” zhrnul pre TASR banskobystrický primátor Ján Nosko.

    Železobetónový skelet budúcej modernej stanice je už hotový a v súčasnosti stavbu zastrešujú. Termín jej dokončenia a otvorenia je plánovaný na apríl budúceho roka, k čomu sa zaviazol zhotoviteľ.

    Nová stanica bude pozostávať z dopravnej a obchodnej časti. Po jej skolaudovaní mesto odkúpi dopravnú časť, počíta so sumou 3,2 milióna eur bez DPH. Má už k tomu súhlas mestského zastupiteľstva. Chce mať totiž kontrolu nad takým strategickým miestom, akým je autobusová stanica.

    V multifunkčnom komplexe má vzniknúť okolo 40-50 obchodných priestorov a prácu by tam malo nájsť 200 až 300 ľudí z regiónu.

    - Reklama -