Fico má okolo seba exotov. Premiér roztrhal faktúru, ale ja by som roztrhal Holjenčíka, vyhlásil šéf parlamentu, no podľa analytika je to len snaha zakryť niečo úplne iné

    0
    Lídri koaličných strán Andrej Danko, Robert Fico, Béla Bugár (Autor: TASR)
    V úvode nedeľnej televíznej diskusie Andrej Danko obhajoval nový rokovací poriadok, o ktorom podľa jeho vlastných slov odporcovia hovorili od počiatku ako o „náhubkovom zákone“. Pravidlá, ktoré zakazujú napríklad nosiť jedlo do rokovacej sály či používať názorné obrazové pomôcky počas rozpravy a rokovania, sú podľa predsedu parlamentu funkčné. „Myslím si, že sa nám podarilo vniesť kultivovanosť do parlamentu,“ povedal o novom rokovacom poriadku šéf NR SR. 
     
    Objavili sa aj slovné invektívy na adresu opozičného poslanca Igora Matoviča (OĽaNO), o ktorom Danko v relácii TA3 viackrát hovoril ako o „občanovi z Trnavy“, ale jeho meno povedal len v niekoľkých prípadoch. „Už na 12. schôdzi mali slabší jedinci pripravené vizuály,“ povedal predseda parlamentu. 
     
    Vizuálne pomôcky, ktoré si na mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu premiéra Roberta Fica priniesol poslanec Igor Matovič, podľa Danka „nemali čo robiť“ na rokovaní. „Matovič vniesol do sály vizuály, ktoré boli porušením rokovacieho poriadku, aby na seba upútal pozornosť,“ povedal šéf národnej rady. 

    Historické rokovanie NR SR 

    Nechýbala ani pripomienka toho, že aj opoziční poslanci priznali, že prvé tohtoročné odvolávanie Roberta Fica prekazil svojím správaním sa Igor Matovič. „Na tej druhej schôdzi pochopil, keďže prišiel bez vizuálov,“ dodal Danko. 
     
    Rokovací poriadok sa vraj môže zdať niekomu konzervatívny, ale podľa predsedu parlamentu a šéfa SNS v jednej osobe je efektívny. „Ja som zodpovedný, aby naše deti nepozerali parlament, kde si poslanci nadávajú do skunkov,“ tvrdí s tým, že sa snaží zabrániť tomu, aby vzniklo násilie. 
     
    Už v marci by mali vďaka zmenám rokovacieho poriadku, na ktoré je Danko podľa vlastných slov hrdý, prísť na zasadanie národnej rady aj poslanci Európskeho parlamentu. Prvé historické vystúpenia slovenských europoslancov by vraj mohli byť na mimoriadnych schôdzach 10. alebo 30. marca. 

    Ja by som roztrhal Holjenčíka

    Prišlo aj na kauzu energií a faktúr, ktoré sa viacerým odberateľom zdali byť privysoké, a práve dianie na ÚRSO (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví) sa stalo dôvodom opozície na podanie návrhu na odvolanie premiéra. To sa podľa očakávaní nepodarilo ani po 12-hodinovej štvrtkovej diskusii. 
     
    „Premiér roztrhal faktúru, ale ja by som roztrhal Holjenčíka,“ povedal Danko na margo aféry okolo dnes už bývalého šéfa ÚRSO. Ak je pravda, že Jozef Holjenčík zarobil na súčasnom zvýšení cien energií pre viacerých odberateľov, tak mu podľa šéfa národnej rady „nič nepomôže“. Danko pripustil, že je potrebné zmeniť zákon o ÚRSO. 
    Už v utorok sa má vraj vláda baviť o tom, čo so zákonom o ÚRSO a s energetickými podnikmi. „Smer mal na to štyri roky, aby tieto zmeny urobil. Budem tlačiť, aby sa urobili poriadky… Finanční žraloci vošli za vlády Smeru do energetických subjektov,“ uviedol Danko v nedeľnej diskusii spravodajskej televízie.  

    Fico má okolo seba exotov

    Reč bola aj o pripravovanom zákone o politických stranách. Predseda parlamentu prezradil, čo by malo byť podstatou tejto novely. „Pre niekoho možno nóvum, ale oveľa väčšia transparentnosť politickej strany,“ vysvetlil. Danko tvrdí, že chce, aby ľudia videli, kam idú peniaze, ktoré dostanú politické strany od štátu. 
     
    Šéf slovenských národniarov (SNS) pripustil, že rokovania s premiérom Robertom Ficom nie sú vždy jednoduché, pretože má „okolo seba množstvo exotov, ako je Erik Tomáš“. Napriek tomu sa však údajne vedia za jedným stolom dohodnúť. 

    Analytik hodnotí

    Celú kauzu okolo bývalého šéfa ÚRSO Jozefa Holjenčíka a následný neúspešný pokus opozície o odvolanie premiéra zhodnotil v druhej časti relácie politický analytik a bývalý rektor Akadémie médií Eduard Chmelár. „Treba povedať, že skutočne táto schôdza nemala veľký význam, ak si opozícia myslí, že víťazstvom bolo, aby to ľudia videli, tak ich preceňujú, pretože priemerný človek venuje politike 5 minút denne,“ uviedol. 
     
    Chmelár povedal, že chápe vážnosť celého problému, na ktorý chcela opozícia podaním návrhu na odvolanie predsedu vlády poukázať, ale podľa neho to nebol dobrý pokus. „Len to posilňuje znechutenie (ľudí) zo slovenskej politiky,“ konštatoval analytik. 
     
    Doťahovanie sa o oprávnenosti či neoprávnenosti použitia obrázku starej panej na vizuálnej pomôcke Igora Matoviča je podľa Chmelára „cirkus“ v slovenskej politike. „Z tohto sa stane politická téma? Z jednej fotky starenky? Neviem, čo je trápnejšie. Či to samotné alebo to, že premiér volal tomu českému a ospravedlňoval sa za to,“ odpovedal na otázku moderátora. Ťahať do sporu českého premiéra Bohuslava Sobotku bolo podľa Chmelára zbytočné. 

    Žiadna koaličná kríza nebola 

    Analytik, ktorý do relácie V politike vstupoval prostredníctvom telemosta zo svojho bytu v Galante, sa vyjadril aj k dianiu, ktoré spôsobili otrasy v ÚRSO v rámci koalície. „Som presvedčený, že žiadna koaličná kríza nebola. Danko jednoducho objavil nekryté miesto, tak ako hľadáte slabé miesto v šachu. Podarilo sa mu odviesť pozornosť od trápneho škandálu s povyšovaním,“ myslí si Chmelár. 
     
    Kritiku schytala aj samotná strana pod vedením Andreja Danka. „Byť na čele SNS, tak vymením celý PR tím. Všimnite si, že Smer mal toľko inteligencie, aby to nezverejňoval. Danko mal tlačovku, kde pobozkal výložky a povedal, že sa ich nikdy nevzdá. Dlho to trvalo a nakoniec sa podarilo predsedovi NR SR nájsť slabé miesto,“ tvrdí Chmelár. 
     
    Príčinou postoja šéfa NR SR k dianiu na ÚRSO je podľa Chmelára to, že SNS chce v energetike vlastných nominantov. „Energetika je nastavená tak, že slúži a bude slúžiť oligarchom,“ skonštatoval analytik. 

    Ľudia prestávajú veriť 

    „Vždy máme inú alternatívu. Nemám rád politické vyhlásenia, že iná alternatíva neexistuje. Samozrejme, vždy existuje alternatíva, ale treba sa pýtať, či lepšia. Pretože opozičné strany ju nepredstavili. To, že by mal ísť preč Fico, Kaliňák a že sa tu kradne, to vieme, ale dôležité je predstaviť alternatívu vládnutia a myslím si, že toto nie je z ich strany stále jasné,“ povedal o opozičnej politike Chmelár. 
     
    Problém je podľa analytika v tom, že „ľudia prestávajú veriť, že opozícia má nejaký recept“ na riešenie po prípadnej výmene vlády. Zaznela aj krátka analýza toho, prečo ľudia na Slovensku volia v politike stále viac extrém. „Ľudia nevolia extrém, lebo by ich bavili nejaké fašizoidné reči, ale preto, že majú pocit, že im niekto hovorí pravdu a hovorí s nimi na rovinu. Samozrejme, že to je zdanie,“ uviedol. 
     
    Myslieť si, že voličská základňa ĽSNS, ktorú viacerí odporcovia označujú za krajne pravicovú, má strop na úrovni 15 %, je vraj podľa Chmelára veľká chyba. „Sú tu dva extrémy. Jeden je predstava, že stačí zvýšiť represie, obmedziť slobodu prejavu a to pomôže znížiť extrémizmus. Druhý je priblížiť sa agendou a jazykom extrémistom. To je cesta do pekla,“ zhodnotil. 
     
    Nespokojnosť podľa Chmelára narastá do veľmi nebezpečného bodu, z ktorého niet návratu. „Potom sa bude dať situácia riešiť len revolučne alebo, nedajbože, fašistický prevrat… Neoliberálny systém umiera… Nespokojnosť ľudí dosahuje úroveň, ktorá sa nedá merať percentami extrémistov, a politické elity ju chápu veľmi zle,“ varuje v závere rozhovoru analytik. 
     
    Celú reláciu V politike si môžete pozrieť na webe TA3
     
    - Reklama -