Fico klame! Alebo mu klame minister Draxler? Do premiéra sa na margo ostrého štrajku učiteľov obul kádehák Abrhan

    0
    Zľava: Poslanci NR SR za stranu KDH Pavol Abrhan a Alojz Přidal (Autor: SITA)

    „Učitelia ukazujú svoje výplatné pásky na úrovni 500 – 600 eur,“ oponuje Abrhan, ktorý upozornil, že minister Ficovej vlády Dušan Čaplovič sľúbil učiteľom priemerný plat na úrovni 1 100 eur. „Tento sľub Ficova vláda nenaplnila. Ak sa učitelia dožadujú splnenia tohto sľubu, obviňovať ich z politikárčenia považujem za nehorázne,“ povedal Abrhan. Štatistikou sa podľa neho dokáže prekryť všetko, ale nie nespokojnosť v radoch učiteľov. „Po štyroch rokoch vlády neurobili žiadnu zásadnú zmenu v školstve okrem zmeny ministrov,“ dodal Abrhan.

    Premiér Robert Fico je pripravený, ak jeho strana bude vo vláde aj po marcových voľbách, pokračovať vo zvyšovaní platov učiteľov tak, ako to urobili v tomto volebnom období. Ako povedal Fico, jeho vláda štyri roky viedla jasný sociálny dialóg, ktorý sa skončil trojnásobným zvyšovaním platov o päť percent a štvrtýkrát došlo k dohode v celej verejnej správe o štyri percentá. „Celkovo vrátane synergických efektov došlo k zvýšeniu platov učiteľov o 22 percent. Na základe normálneho sociálneho dialógu s podaním si ruky,“ konštatoval.

    Fico tiež upozornil, že nedávno podpisovali na úrade vlády dohodu o zvyšovaní platov vo verejnej správe, ale nevidel nikoho, kto by sa proti tomu búril. „Vo verejnej správe nie je žiadna zložka, ktorej by takto za štyri roky stúpli platy. Za vlády Ivety Radičovej sa učitelia nikdy nedohodli na zvyšovaní platov. Rozdiel je teda taký, že vtedy nič, a teraz o 22 percent. Štyri roky komunikujeme a reagujeme na požiadavky učiteľov, ale šesť týždňov pred voľbami sa niekto zobudil a robí aktivity, z ktorých trčí veľmi veľa politiky. Za touto iniciatívou vidíme veľmi jasne politickú stranu pošahanca Igora Matoviča, ktorý túto tému zneužíva,“ vyhlásil Fico. Podľa neho ide o priame prepojenie ľudí, ktorí sú na kandidátke OĽaNO, s touto iniciatívou, pričom ide o malú skupinu učiteľov, ktorá vytvára tlak.

    - Reklama -