Fico je pripravený skončiť! Predčasné voľby zrejme nebudú

    0
    Na snímke sprava koaliční lídri Béla Bugár (Most-Híd), Andrej Danko (SNS) a Robert Fico (Smer-SD) po podpise dodatku ku koaličnej zmluve (Autor: TASR)
    Slovensko, zdá sa, nečakajú predčasné parlamentné voľby, ale zásadná rekonštrukcia vládneho kabinetu. Predstavitelia koaličných strán Smer-SD, Most-Híd a SNS oznámili na stredu večer mimoriadnu tlačovú konferenciu, na ktorej informovali, že sa zhodli na riešení situácie tak, že premiér ponúkol svoje kreslo. Koaliční partneri sa na tomto kroku dohodli počas rokovania s prezidentom Andrejom Kiskom. 
     
    Robert Fico (Smer-SD) uviedol, že niekoľko dní je Slovensko v kríze, ktorá je spôsobená zneužívaním vraždy na politické účely. Tento stav sa podľa neho odrazil aj na stave vo vládnej koalícii. „Považujem za dôležité, aby súčasná vládna koalícia pokračovala,“ vyhlásil Fico v úvode tlačovky. 
     
    Robert Fico sa domnieva, že ak by v súčasnej situácii došlo na Slovensku k predčasným parlamentným voľbám, sprevádzal by ich chaos a nestabilita. „Je dôležité, aby súčasná vládna koalícia naďalej napĺňala svoj mandát od voličov. SR je v dobrej kondícii, čo je aj zásluhou súčasnej vládnej koalície. Preto je našou povinnosťou aj naďalej napĺňať vôľu ľudí a neodovzdať štát opozičným amatérom a krikľúňom,” odkázal Fico s tým, že on osobne je preto ochotný urobiť maximum.  
     
    Fico ponúkol prezidentovi demisiu za predpokaldu, že bude rešpektovať výsledky volieb, na základe ktorých vznikla súčasná koalícia. Prezident musí podľa Fica tiež garantovať, že nového premiéra nominuje Smer-SD a bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán.
     
    „Som pripravený už zajtra podať demisiu a predstaviť pánovi prezidentovi kandidáta strany na post premiéra,” uviedol Fico. 
     
    Andrej Danko (SNS) dodal, že oceňuje kroky predsedu vlády po niekoľkých hodinách rokovaní. „Musím odsúdiť hlúpe zneužívanie smrti dvoch mladých ľudí, ktoré vidíme v opozícii,“ zaútočil Danko. „Nechcem, aby táto generácia politikov riadila štát,“ odkázal opozičným lídrom. 
     
    Béla Bugár tiež ocenil Ficovo rozhodnutie. „Myslíme si, že aj toto rozhodnutie môže priniesť upokojenie situácie, ktorú tu niektorí vyvolávajú,“ uviedol.
     
    Ani odchod Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z postu ministra vnútra podľa opozičných aj koaličných poslancov už nestačil na to, aby vláda Roberta Fica zostala funkčná. Po predčasných voľbách volala opozícia už minulý týždeň a koalícia sa po niekoľkých dňoch intenzívnych rokovaní nakoniec dohodla na razantnej rekonštrukcii vlády. 
     
    Pád vlády požadovali po vražde investigatívneho novinára a jeho partnerky desaťtisíce ľudí na námestiach po celom Slovensku a pridali sa aj komunity Slovákov žijúcich v zahraničí. 
     
    Aktualizované
     
    Podľa našich informácií sa má novým premiérom stať podpredseda vlády Peter Pellegrini. 
    - Reklama -