Fico chce zakryť, že štát oberá svojich najchudobnejších zamestnancov o stovky eur ročne, odkazuje Beblavý

    0
    Ilustračná foto. (Autor: TASR)

    Podľa Beblavého premiér Robert Fico (Smer-SD) hovorí o zakotvení minimálnej mzdy do Ústavy SR len preto, aby zakryl to, že štát -zamestnávateľ oberá svojich zamestnancov o nárok na lepší plat, a to pre nastavenie minimálnej mzdy, ktorá je v súčasnosti 435 eur. “O čom sa hovorí menej je, že existujú aj tzv. koeficienty minimálnej mzdy podľa Zákonníka práce, ktoré hovoria o tom, že minimálna mzda je v skutočnosti vyššia až o 100 % podľa náročnosti práce. Keď sme na to upozornili, nikto to nebral vážne,” upozornil na dnešnej tlačovej konferencii Beblavý. Pracovné právo totiž zohľadňuje šesť stupňov náročnosti vykonávanej práce. Čím je práca náročnejšia, tým je zákonné platové minimum vyššie.

    Mzdy tých istých zamestnancov v súkromnom a verejnom sektore sa však líšia. Poslanci majú k dispozícii súdne rozhodnutia, ktoré to majú potvrdiť. Okresný súd v Trenčíne v roku 2015 totiž priznal kuchárovi v súkromnom sektore minimálnu mzdu vo výške 120 % oficiálnej minimálnej mzdy, čo je v súčasnosti 522 eur a od januára budúceho roka má byť 576 eur. “Chceme poukázať na to, že nič z tohto neplatí pre štát. Máme dve minimálne mzdy pre tú istú kuchárku. Ak robí v školskej jedálni má 435 eur minimálnu mzdu, ak robí v súkromnej reštaurácii, tak má mzdu 522 eur,” uviedol Beblavý s tým, že štát ako zamestnávateľ kuchárkam či upratovačkám vypláca len 435 eur, lebo si udelil výnimku zo zákona. Podľa Beblavého ročný rozdiel pre kuchárku môže dosiahnuť až 1044 eur.

    Poslanci okolo Beblavého preto vyzývajú vládu, aby to začala riešiť. Na túto nespravodlivosť podľa poslankyne Zuzany Zimenovej doplácajú najmä nepedagogickí zamestnanci v školstve. Ide najmä o kuchárky.

    - Reklama -