Fico bol pri vysviacke unikátneho slovenského dreveného kostolíka na Islande

    0
    Vysviacka slovenského dreveného kostolíka na Islande (Autor: TASR)

    Drevený kostolík má tvar františkánskeho kríža sv. Damiána a je vysoký 12 metrov. Postavili ho v Hriňovej a použili naň drevo z Podpoľania. Následne ho rozobrali a previezli na Island. Kostolík je na Islande unikátny, pretože drevo je na tomto kamenistom ostrove vzácne. 

    Slovenský biskup z Reykjavíku Tencer je najvyšším predstaviteľom katolíckej cirkvi na Islande. Miestnu farnosť v Reydarfjördure spravuje komunita troch bratov kapucínov zo Slovenska na čele s Petrom Kováčikom. 

    “Je veľmi silný dôvod, prečo sme ostali o deň dlhšie po včerajšom pracovnom stretnutí s pánom premiérom (Bjarnim Benediktssonom), a to je, že na Islande pôsobí slovenský biskup, ktorý má na starosti miestnych katolíkov. Vynaložil obrovské úsilie, aby mohol postaviť pre malú katolícku komunitu, ktorá predstavuje asi 3,5 až 4 percentá obyvateľov na Islande, drevený kostolík,” povedal Fico po slávnostnej vysviacke.

    “Po komunikácii s otcom biskupom sme trošku pomohli, urobili sme to cez slovenskú katolícku cirkev. A mňa preto teší, že takýto kus Slovenska z Hriňovej, vrátane otca biskupa, takisto zo Slovenska, tu môže na Islande pôsobiť,” uviedol Fico a pripomenul, že špecifikom Islandu sú veľké vzdialenosti, ktoré musia kňazi kvôli veriacim prekonávať.

    - Reklama -