Fico: V4 nie je pre Slovensko alternatívou k EÚ

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    V4 môže byť podľa premiéra inšpiráciou pre EÚ v tom, že sa jej členovia dôsledne držia filozofie sústreďovania sa na témy, ktoré skupinu spájajú, nie rozdeľujú. “Pre Slovensko však nie je V4 alternatívou Európskej únie. Pre Slovensko V4 nie je ten životný priestor, ktorý si my predstavujeme do budúcnosti. Náš životný priestor je v Európskej únii,” zdôraznil.

    Fico uviedol, že mu záleží na regionálnej spolupráci štyroch stredoeurópskych krajín, to však podľa neho nie je alternatívou k európskej integrácii a prípadnému vzniku viacrýchlostnej Únie. “Nie je pre nás alternatívou životného záujmu Slovenskej republiky byť v jadre európskej integrácie,” vysvetlil. Slovensko podľa neho dovŕšilo najvyššiu možnú mieru integrácie, keď sa stalo členom Schengenu a eurozóny, a robí všetko pre to, aby bolo pripravené na mechanizmus posilnenej spolupráce.

    Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku zoskupenie V4 pomáha stabilizovať vzťahy v strednej Európe. “V4 je dnes veľmi dôležitá, lebo pomáha prezentovať názory, ktoré vyplývajú z určitej kultúrnej, možno niekedy aj sociálnej odlišnosti, ktorá v Európe existuje, a tú odlišnosť nemôžeme popierať, nemôžeme ignorovať. Musíme ju chápať a musíme hľadať schopnosť dohovoriť sa, aj keď sme rôzni, aby európsky projekt mohol pokračovať,” ozrejmil ďalej Sobotka.

    Premiéri Slovenska a Česka absolvovali v Berlíne pracovný obed so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou a pri príležitosti výročia podpísania zmluvy z roku 1992 ich prijal aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

    Fico podľa vlastných slov povedal Merkelovej, že Schengenský priestor by mal byť rozšírený o Bulharsko a Rumunsko. “Môžem povedať, čo som povedal, že považujem za nesprávne, ak tieto dve krajiny splnili podmienky na vstup do Schengenu a v Schengene sa nenachádzajú,” doplnil.

    Trojica lídrov venovala aj celoeurópskym témam. Kancelárka Merkelová uviedla, že migrácia naučila členské krajiny, že citlivosť na utečencov v jednotlivých krajinách je veľmi vysoká. V Európe podľa nej musí prísť k solidarite, predmetom diskusie je, akým spôsobom. “Našim cieľom je nemať nelegálnu migráciu a bojovať proti prevádzačom, a to najmä na pozadí utečencov, pretože opúšťajú svoje krajiny za pomoci týchto ľudí. To nie je to, čo chceme,” zdôraznila.

    - Reklama -