Fico: Rozkývanie ústavných inštitúcií vytvára chaos. Čo povie opozícia na konci svojho snaženia? Zrušme štát?

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Premiér Robert Fico napísal vo svojom komentári pre Hospodárske noviny, že za celé roky je jeho postoj k téme Mečiarových amnestií kontinuálny. „Bol som to ja, ktorý upozornil v čase schvaľovania Mečiarových amnestií na morálne bahno. Bol som to ja, ktorý vždy vyjadril svoj negatívny postoj k ich schváleniu,“ napísal predseda vlády s tým, že teraz dozrela politická vôla, aby sa pristúpilo na ich zrušenie.

    Predložený vládny návrh je podľa neho zodpovedný krok, ktorý vytvára ústavné mechanizmy v systéme bŕzd a pák, ktoré zabránia zneužívaniu moci.

    Fico sa tiež vyjadril, že pozorne počúval diskusiu z úst opozície, ktorých postoj ho však sklamal. „Sú témy, pri ktorých verejnosť právom očakáva, že bez ohľadu na stranícku príslušnosť politická scéna ukáže svoju vyspelosť povzniesť sa nad malichernosťami bežného parlamentného zápasu,“ pokračoval premiér.

    „Zatiaľ však opozícia ukazuje len svoju nedospelosť. Správa sa ako dieťa, ktorému niekto zobral hračku. Jej argumentácia je postavená na dojmológii a nedôvere,“ pustil sa do opozície Fico, pričom si myslí, že ak máme mať úctu k Ústave SR, nemôže sa s ňou narábať ako s trhacím kalendárom.

    Rétorika opozície je podľa Fica škodlivá, ktorá prospieva extrémistom. „Dnes sa im nepáči ústavný súd, zajtra špeciálny prokurátor, pozajtra prezident policajného zboru… Toto rozkývanie ústavných inštitúcií vytvára chaos a poškodzuje demokratický systém. Čo povie opozícia na konci svojho snaženia? Zrušme štát? Táto rétorika je škodlivá a dláždi cestu extrémistom k moci,“ napísal Fico s tým, že vyzval opozíciu, aby prestala politikárčiť, lebo je tu jedinečná historická chvíľa, ktorú by bolo škoda premrhať.

    - Reklama -