Fico: Premiéri V4 chcú spoločné stanovisko pre bratislavský samit

    0
    Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

    Premiéri V4 chcú v tomto smere zaujať spoločné stanovisko, s ktorým prídu na septembrový neformálny samit EÚ v Bratislave. Podľa Roberta Fica by radi naformulovali ponuku, ktorá zdôrazní silné stránky EÚ a zároveň odpovie na jej chyby a slabiny. Premiéri V4 by sa preto mali ešte stretnúť na prelome augusta a septembra.

    “Pre Slovensko je cťou, že organizuje samit dvadsaťsedmičky, kde sa začne proces hľadania odpovede pre európsku verejnosť,” povedal slovenský premiér na tlačovej konferencii po varšavskej schôdzke. Bratislavský samit by mal byť podľa neho odpoveďou na otázku, aká bude EÚ po odchode Británie.

    Zároveň sa bude v Bratislave rokovať i o migrácii a terorizme, o spolupráci európskych inštitúcií a o tom, ako lepšie odkomunikovať pozitívnu agendu smerom k ľuďom. Dotknú sa tiež hospodárskeho rastu, zamestnanosti mladých a postavenia EÚ na globálnej scéne.

    Spoločné rokovanie ešte pred Bratislavou

    Poľská premiérka a zároveň hostiteľka samitu Beata Szydlová sa poďakovala Českej republike za realizáciu predchádzajúceho predsedníctva a ubezpečila, že Poľsko bude pokračovať v začatých projektoch a témach.

    Szydlová potvrdila, že premiéri V4 sa zhodli na potrebe spoločného rokovania pred samitom v Bratislave. “Chceme sa ako V4 naň dobre pripraviť a mať spoločné návrhy v rámci budúcnosti EÚ,” konštatovala.

    EÚ v súčasnej podobe podľa jej slov nenapĺňa očakávania Európanov. “EÚ sa musí vrátiť k svojim koreňom,” dodala. Únia tu, ako uviedla, musí byť pre občanov a nie pre európske inštitúcie. “Únia musí prejsť reformami, ktoré ju urobia silnejšou, reálnejšou a bližšou k občanom,” domnieva sa Szydlová.

    Maďarský premiér Viktor Orbán označil dnešné stretnutie za veľmi dôležité. “Dnes sme vybudovali základy toho, aby V4 predložila na bratislavskom samite spoločné návrhy,” povedal.

    Vyslovil pritom názor, že EÚ po vystúpení Británie už nebude mať globálnu, ale len regionálnu dimenziu. Práve z tohto dôvodu sa domnieva, že samit v Bratislave bude významný – musia na ňom uvažovať, ako získať späť pozíciu globálneho hráča.

    Český premiér Bohuslav Sobotka tiež označil V4 za unikátny formát regionálnej spolupráce. Česko vidí tri hlavné priority V4 – orientáciu na bezpečnosť, dôraz na prosperitu a presadenie vyváženej úlohy európskych inštitúcií.

    - Reklama -