Fico: Česko by malo byť pri rozhovoroch o budúcom jadre EÚ. Premiér odmieta, že by formátu V4 hrozil zánik

    0
    Premiér Robert Fico (vpravo) so svojím českým kolegom Bohuslavom Sobotkom (Autor: SITA)

    “Chceme vás ako priateľov ubezpečiť, že tento proces chceme vnímať ako inkluzívny,” uviedol Fico. “Teda chceme, aby pri tomto procese boli všetci, aby rozhodnutia, ktoré sa budú tvoriť, neboli len rozhodnutiami vybranej skupiny štátov, ale boli to rozhodnutia, na ktorých budú participovať aj ostatní,” ubezpečil.

    Český premiér potvrdil, že sa dnes vlády zamerajú aj na európske otázky. Bilaterálna schôdzka totiž podľa Sobotku prichádza v období, v ktorom Európska únia prechádza veľkými zmenami.

    “Dúfam, že dnešné zasadanie prispeje k tomu, aby sme si lepšie porozumeli, pokiaľ ide o naše kroky v rámci V4 aj EÚ. Predovšetkým, aby sme sa dohodli v rade tém na spoločnom postupe,” objasnil.

    Na úvod historicky piateho stretnutia zasadli vlády spoločne vo veľkej rokovacej sále multifunkčného centra zámku Lednice. Za slovenskú stranu sa ho okrem premiéra zúčastňuje deväť ministrov, podpredseda vlády Peter Pellegrini a štyria štátni tajomníci.

    Fico v úvodnom prejave zdôraznil tri momenty, ktoré obe krajiny spájajú.

    Okrem rovnakého nazerania na hodnoty ako demokracia a ľudské práva je to podľa neho fakt, že Slovensko aj Česko chcú byť silnými a dôveryhodnými hráčmi v rámci EÚ a tiež, že obe vlády majú záujem pretaviť výsledky hospodárske, ekonomické a sociálne, ktoré krajiny dosahujú, do čo najvyššej životnej úrovne ľudí.

    “Som veľmi rád, že tieto tri momenty budeme môcť dnes rozpracovávať počas našich rozhovorov,” uviedol slovenský premiér, ktorý tiež poďakoval Sobotkovi za starostlivosť, ktorej sa v Česku dostáva slovenským študentom.

    Požiadal členov oboch vlád, aby sa zasadzovali o kultivovanie vzťahov medzi krajinami. Osobitne ho teší, že sa nepodceňuje jazykové vzďaľovanie oboch národov a z tohto pohľadu víta dohody, ktoré budú dnes podpísané.

    Fico napokon odmietol, že by formátu vyšehradskej spolupráce hrozil zánik. Slovensko ho podľa jeho slov považuje za “mimoriadne dôležitý”.

    “To však nemôže brániť našim krajinám, aby sme paralelne vedľa V4 budovali svoje vlastné strategické cesty a dialógy s Nemeckom a Francúzskom,” vysvetlil s tým, že si Slovensko uvedomuje, kto bude hlavným motorom integrácie v rámci EÚ v budúcnosti.

    “Nepochybne to bude tento tandem, ale nechceme vyvolávať žiadne pochybnosti. V4 je pre nás mimoriadne dôležitý formát a záleží nám na tom, aby tento formát pokračoval, rovnako ako nám záleží na tom. aby krajiny mali možnosť, individuálne si budovať svoje strategické dialógy,” doplnil.

    Hlavnými témami schôdzky budú vzájomné bilaterálne vzťahy a príprava spoločných podujatí a osláv pri príležitosti významných výročí v roku 2018: 100. výročia vzniku Československa, 50. výročia Pražskej jari a 25. výročia novodobej samostatnosti ČR a SR.

    Šéfovia rezortov však budú rokovať aj o spolupráci v oblasti cestnej a železničnej infraštruktúry, energetiky, obrany a bezpečnosti.

    - Reklama -