Fico: Ak by Kiska odignoroval nález ústavného súdu, zrejme bude musieť byť schôdza parlamentu o jeho nečinnosti

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Ústavný súd prikázal prezidentovi Kiskovi, že musí zo siedmich legitímne zvolených kandidátov vymenovať troch nových ústavných sudcov. Fakt, že tak Kiska doteraz neurobil, je podľa Fica nehoráznosť.

    „Keď bolo voči prezidentovi Gašparovičovi vydané rozhodnutie ústavného súdu vo veci pána Čentéša (nevymenoval ho za generálneho prokurátora – pozn. PL.sk), opozícia okamžite na čele s pánom Sulíkom podala na prezidenta žalobu v parlamente. Dokonca pán Kiska, vtedy ešte ako kandidát, sa k tejto žalobe priamo prihlásil a povedal, že je správne, že sa podáva žaloba na Gašparoviča, lebo vraj porušil práva pána Čentéša. A kde je dnes pán Sulík a pán Kiska?“ pýtal sa Fico.

    Podľa premiéra ústavný súd povedal, že Kiska v siedmich prípadoch porušil základné práva a porušuje ústavu, pretože kandidáti na ústavných sudcov majú právo byť legitímnymi sudcami ústavného súdu. „Prezidentove právo začína a končí len v tom, že si môže vybrať jedného z dvoch,“ konštatoval Fico.

    Prezident SR Andrej Kiska Zdroj: TASR

    „Keď sme v septembri 1992 prijímali Ústavu Slovenskej republiky, tak sme netušili, že tu môže byť stav, keď niekto bude ignorovať nález ústavného súdu,“ uviedol premiér, pričom to označil za nehoráznosť. Ak bude normálne spochybňovať rozhodnutia ústavného súdu, bude to koniec právneho štátu, myslí si.

    Fico zároveň pripustil, že ak by prezident odignoroval nález ústavného súdu a sudcov nevymenuje, zrejme bude musieť byť schôdza národnej rady o nečinnosti prezidenta. „Verím ale, že prezident bude rešpektovať ústavu,“ zhrnul predseda vlády s tým, že Kiska by urobil najlepšie, keby nových ústavných sudcov vymenoval ešte do Vianoc.

    Prezident doteraz nevymenoval ústavných sudcov, pretože podľa jeho vysvetlenia nespĺňali nároky spojené s daným postom. Argumentoval pritom predchádzajúcim rozhodnutím ústavného súdu v kauze nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. V 13-člennom pléne ústavného súdu sú tak tri miesta dlhodobo neobsadené.

    Premiér poučoval novinárov o ich povinnostiach

    Premiér tiež v rámci tlačovky skritizoval médiá za to, ako pristúpili k vyhláseniu piatich veľvyslanectiev pri príležitosti sobotného Medzinárodného dňa proti korupcii (9. 12.). Fico považuje za škandál, že médiá ani opozícia o ňom neinformovali, a žiada, aby tak urobili. Parlamentné listy o tom písali TU.

    Prestaňte robiť tento dvojaký kilometer, ak je pozitívna správa o boji proti korupcii, ak je jasné vysvedčenie, ktoré hovorí o tom, že vláda robí a urobila strašne veľa, tak to, prosím, povedzte slovenskej verejnosti. Ľudia na Slovensku majú pravo počúvať aj dobré správy, nielen zlé, ktoré na nás valíte od rána do večera,“ odkázal novinárom Fico. 

    Tvrdí, že nech vláda urobí akékoľvek rozhodnutie, okamžite ju napadne opozícia a médiá to s láskou“ preberajú. Neinformovanie o spomínanom vyhlásení, ktoré považuje za pozitívnu správu pre Slovensko, podľa neho nezapadlo do hry voči vláde. Označil to za hrubé porušenie pravidiel práce novinárov a médií. Fico preto žiada médiá, aby to napravili.

    Päť veľvyslanectiev západných krajín ocenilo minulý týždeň vládu SR za úsilie v boji proti korupcii a vyzvalo ju, aby pokračovala v opatreniach zameraných na podporu transparentnosti. Vyhlásenie spoločne vydali ambasády Belgicka, Británie, Holandska, Kanady a Spojených štátov.

    Naše veľvyslanectvá vítajú a oceňujú úsilie vlády Slovenskej republiky v uplynulom roku v boji proti korupcii a zároveň ju povzbudzujú, aby pokračovala v uskutočňovaní konkrétnych opatrení na podporu transparentnosti, v boji proti podvodom a trestaní tých, ktorí porušujú pravidlá,“ píše sa v spoločnom vyhlásení ambasád. Spomínané veľvyslanectvá však zároveň pripomenuli Slovensku potrebu aj ďalších reformných krokov. 


     

    - Reklama -