Feminizmus podľa Islamského štátu. Aj ženské otrokyne majú svoje práva. Ak znásilňujete matku, nemôžete aj dcéru. Nemôžete tiež znásilňovať dve sestry naraz

    0
    Žena v tradičnom moslimskom odeve (Autor: SITA)

    Dokument vydal Výbor pre výskum a fatvy Islamského štátu. Jeho obsah zverejnila agentúra Reuters po tom, ako ho objavila medzi dokumentmi, ktoré v Sýrii našli americké špeciálne jednotky. Ide o jednu z mnohých „záväzných“ interpretácií, ktorými sa Islamský štát snaží presadiť svoje videnie islamského práva šaría. Predchádzajúce fatvy napríklad ozrejmovali spôsoby, ako zaobchádzať s neveriacimi alebo ako naložiť so zárobkami z ukradnutej ropy a pamiatok.

    „Komplexný dokument“

    Fatva o ženských otrokyniach, ktorej pravosť sa však zatiaľ nepodarilo overiť, sa zdá byť reakciou na medializované zlé zaobchádzanie bojovníkov so svojimi ženskými otrokyňami. Nariadenie zahrňuje 15 pravidiel, ktoré idú do detailov pri takých otázkach, ako sú pohlavný styk s menštruujúcimi ženami alebo umelé potraty. Fatva sa ďalej venuje aj znásilneniam v rámci rodiny či „zdieľaniu“ detí otrokov.

    Matku alebo dcéru, vyberte si

    „Ak vlastník zadržanej ženy, ktorá má dcéru schopnú pohlavného styku, má s jej dcérou sexuálny vzťah, nemá potom povolené mať pohlavný styk aj s jej matkou, ktorá mu je natrvalo zakázaná,“ hovorí jedno z poučení. Fatva však ďalej ozrejmuje: „Ak má pohlavný styk s jej matkou, nemá potom dovolené mať pohlavný styk aj s jej dcérou, ktorá je preň neprístupná.“

    Len pre silné povahy

    „Vlastníci“ majú ďalej zakázané znásilňovať dve sestry naraz alebo požičiavať si otrokov medzi synom a otcom, a ďalšími príbuznými.

    Špeciálne je zakázaný aj análny sex, pričom fatva nariaďuje aj to, aby každá otrokyňa, ktorú vlastník oplodní, bola naďalej držaná vlastníkom a prepustená po jeho smrti. Nie je však jasné, či islamisti fatvu dodržujú. Prednedávnom sme informovali o svedectve zdravotnej sestry, ktorá sa v Iraku stará o v minulosti znásilňované jezídske ženy. „Mám veľa pacientok, mladých dievčat, ktoré nosia plienky. Majú také potrhané anusy, že nie sú schopné udržať stolicu,“ tvrdí iracká zdravotná sestra Mary.

    Militanti tiež nemôžu predať otrokyne niekomu, o kom vedia, že s nimi bude zle zaobchádzať. „Vlastník zajatej ženy by s ňou mal súcitiť, neponižovať ju a nenútiť ju k práci, ktorú nemôže vykonávať,“ dodáva dokument islamských duchovných.

    Jezídske otrokyne

    Islamský štát v minulosti vydal niekoľko dokumentov, ktorých cieľom bolo ospravedlniť zotročovanie a znásilňovanie žien. Teroristi ISIS sa totiž minulý rok v Iraku zmocnili tisícok jezídskych žien a dievčat, z ktorých mnohé zotročili ako svoju vojnovú korisť.

    Ženy, ktorým sa podarilo utiecť, podali humanitárnym organizáciám svedectvo, ako islamisti oddelili mladé ženy a dievčatá od ich rodín a potom ich „organizovaným spôsobom rozmiestnili po rôznych miestach v Iraku a v Sýrii“. Ženy potom predali militantom, ktorí ich opakovane znásilňovali.

    Dokument fatvy o zaobchádzaní so ženami bol získaný počas prepadu, pri ktorom americké špeciálne jednotky zabili vysokopostaveného člena Islamského štátu Abú Sajáfa. Mladú jezídku Jalilu pri akcii oslobodili.

    - Reklama -