Felvidék nie je Slovensko! Pred veľvyslanectvom SR v Budapešti to včera iskrilo. Maďarskí nacionalisti predstavili svoje plány

    0
    Priaznivci maďarského extrémistického Mládežnického hnutia 64 žúp (Autor: origo.hu)

    Účastníci predtým demonštrovali pred veľvyslanectvom Srbska a Rumunska. “Felvidék nie je Slovensko!” kričali protestujúci (pozn. TASR: Felvidék je maďarský termín pre tzv. Hornú zem – historické pomenovanie časti Rakúsko-Uhorska, zhodujúcej sa s územím dnešného Slovenska).

    Rečníci okrem iného vyzvali aj k autonómii Maďarov žijúcich na Slovensku. V závere zhromaždenia extrémisti opäť skandovali: “Preč s Trianonom!” Areál slovenského veľvyslanectva, okolo ktorého postavili kovové zábrany, strážila zásahová jednotka policajtov. Ulica Stefánia bola počas protestu uzatvorená.

    Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúsko-Uhorska po prvej svetovej vojne, podpísali 4. júna 1920 v zámku Grand Trianon pri Paríži mocnosti Dohody (Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska.

    Maďari si od roku 2010 pripomínajú 4. júna výročie Trianonskej mierovej zmluvy Dňom spolupatričnosti. Hoci Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Trianonskú mierovú zmluvu, s novým stavom sa nezmierilo. Trianon sa v Maďarsku dodnes chápe ako “krivda” spáchaná na maďarskom národe.

     

    - Reklama -