Fedor Gál verí: Mladí ľudia nás zachránia pred Zemanom, Ficom, komunistami, fašistami a konšpiráciami

    0
    Fedor Gál (Autor: SITA)

    Zmeny, ktoré sa teraz odohrávajú na slovenskej politickej scéne vraj ľuďom stačiť nebudú. „Myslím si, že tou rozbuškou bola vražda novinára a jeho snúbenice, ale pod pokrievkou to vrelo dlho, dlho a dlho,“ vyjadril svoj názor Gál. V politickom kotle to vrelo pre mnoho neobjasnených káuz a podozrení na korupciu, pre prepojenie ekonomických a politických záujmov. Ľudia mali skrátka pocit, že ich štát im už nepatrí. Gál v tejto súvislosti doplnil, že to však zďaleka nie je len problém Slovenska. Podobné napätie dnes vidíme aj v poľskej či českej verejnosti. Aspoň podľa Gála.

    „To, čo by naša politická scéna potrebovala najviac, je generačná obmena. Ja žasnem, keď počúvam mladých ľudí na ulici, ako dokážu formulovať požiadavky, ako majú jasno v tom, čo by chceli. Ja by som ich strašne rád videl v aktívnej politike,“ zdôraznil sociológ s tým, že energia mladosti by uvedeným krajinám pomohla. Čím sú ľudia starší, tým sú skeptickejší. Mladí ľudia sú skrátka optimistickejší a mohli by čeliť dezinformáciám, konšpiračným teóriám a ďalším podobným javom. „Keď tie negatívne informácie zaznievajú z Pražského hradu alebo od premiéra vlády, tak to ma desí,“ prezradil Gál.

    Nový vietor do politiky a novú nádej ľuďom podľa Gála priniesol prezident Andrej Kiska. „A teraz si predstavte, že by takých bolo viac,“ prial by si hosť. V Poľsku, v Maďarsku, na Slovensku, ale aj v Česku sa z najvyšších poschodí politiky šíri často zlá nálada alebo dokonca nenávisť voči novinárom. Stačí si vraj vypočuť inauguračný prejav českého prezidenta Miloša Zemana alebo zhodnotiť výroky Roberta Fica o americkom miliardárovi Georgovi Sorosovi.

    „Ukazovať prstom na Sorosa, ktorý to platí, údajne, na Slovensku, je holý nezmysel,“ hneval sa Gál. Slobodu slova si podľa sociológa treba ctiť, ale niektoré veci podľa neho už prekračujú hranice slušnosti a musíme na to znovu a znovu upozorňovať.

    Žijeme v demokracii a v právnom štáte, a pokiaľ v ňom chceme žiť aj naďalej, musíme brať ako hotovú vec, že verejnosť má právo sa vyjadrovať ku všetkému, k čomu uzná za vhodné. V tomto smere sa Gál názorovo rozchádza s ľuďmi, ktorí tvrdia, že vláda Roberta Fica dostala mandát vo voľbách a až v budúcich voľbách ju bude možné vymeniť. Ficovým mandátom z volieb argumentuje napríklad analytik Milan Žitný. „Predovšetkým si myslím, že Milan Žitný kecá,“ zhodnotil to Gál. Milan Žitný sa vraj tvári ako človek, ktorý vidí nejaké dianie za kulisami, a práve takýto typ zmýšľania vedie ku konšpiráciám.

    Mladí ľudia organizujú demonštrácie, mladí ľudia sa zaujímajú o politiku a to je podľa sociológa pozitívne. Tí totiž prinesú tú novú krv do politiky a už tam možno nebudú komunisti a fašisti, ktorí vraj sedia v parlamente dnes.

    Celý rozhovor nájdete na webe Info.cz.

    - Reklama -