Fakty sú na stole: Vláda Angely Merkelovej financovala manželov Clintonovcov

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Podľa informácií nemeckého denníka poslalo ministerstvo životného prostredia manželom Clintonovcom sumu vo výške päť miliónov dolárov. Vyplýva to zo zoznamu darcov v treťom štvrťroku tohto roka uverejnenom na webe nadácie. „V amerických médiách sa pritom v priebehu prezidentskej kampane písalo o tom, že si cez Nadáciu Clintonovcov mohli politici, hlavy zahraničných štátov a lobisti ,kúpiť‘ svoj vplyv na americkú politiku,“ uvádza denník.

    Túto tému akcentoval vo svojej kampani aj Donald Trump a sľuboval, že ak uspeje, bude iniciovať vyšetrovanie a „Clintonová skončí vo väzení“. Aktuálne dal síce najavo, že nič také v skutočnosti nechystá, ale aj napriek tomu je Nadácia Clintonovcov stále hojne diskutovanou témou. Olej do ohňa priliala aj pred niekoľkými týždňami publikovaná kniha Petera Schweizera „Clinton Cash: The Untold Story of How and Why Foreign Governments and Businesses Helped Make Bill and Hillary Rich“.

    Volebný tím Clintonovej síce všetky obvinenia popieral, ale aj napriek tomu vyšlo najavo, že manželia Clintonovci prijímali obrovské finančné dary od zahraničných vlád a často aj od pochybných lobistov. Clintonová sa na jednej strane stavala do role bojovníčky za ženské práva, ale na druhej strane prijímala milióny dolárov od vlád Saudskej Arábie alebo Kataru, to jest krajín, ktorým práva žien veľa nehovoria. Peniaze dokonca poslal nadácii aj zať bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyča.

    Vo svetle uvedených donátorov sa potom veľmi neriešilo, ktoré ďalšie krajiny posielali Clintonovcom peniaze. Ale dar vo výške päť miliónov dolárov, ktorý v skutočnosti financovali nemeckí daňoví poplatníci, je podľa Die Welt kontroverznejší aj preto, že prišiel v čase vrcholiacej prezidentskej kampane. „Prečo podporuje spolkové ministerstvo volebnú kampaň amerického prezidentského kandidáta?“ cituje Die Welt z blogu aktivistky a bývalej dlhoročnej členky Bundestagu Very Lengsfeldovej.

    Ministerstvo životného prostredia sa obviňovaniu z podpory kampane Hillary Clintonovej bráni s tým, že táto suma bola poskytnutá v rámci globálneho projektu na obnovu lesných ekosystémov v Indii, Keni, Mexiku a ďalších krajinách. „Skúsenosti s Nadáciou Clintonovcov boli vždy pozitívne a ich projektom nebolo v minulosti čo vytknúť,“ cituje Die Welt vyjadrenie ministerky rezortu Barbary Hendricksovej z SPD a dodáva, že Nadácii Clintonovcov sa podarilo od začiatku svojej existencie získať viac ako 1,9 miliardy dolárov.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -