Faktúry za energie môžu stáť Holjenčíka flek. Na šéfa ÚRSO si brúsi zuby Danko, ale i kádeháci a Zsolt Simon

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Na bilbordoch strany Smer sme sa dlhodobo mohli dočítať, že sa na Slovensku môžeme tešiť zo stabilných cien energií. V decembri 2016 sa dokonca kompetentní nechali počuť, že ceny nám v novom roku ešte klesnú. Situácia sa však ukázala nie až taká ružová, keď mnohí Slováci otvorili v januári svoje faktúry s dramaticky vyššími cenami ako minulý rok. Nárast cien energií spôsobilo rozhodnutie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý zvýšil fixné poplatky za distribúciu plynu a elektriny. Viac sme o tom písali TU.

    Podľa informácií Plus 1 DEŇ bude premiér Robert Fico riešiť okrem cien energií aj predsedu parlamentu Andreja Danka. Šéf národniarov sa má totiž usilovať o hlavu nominanta Smeru-SD Jozefa Holjenčíka, ktorý je predsedom regulačného úradu. „Najbližší konflikt náš čaká v koalícii na základe konania pána Holjenčíka, ktorý zmenil regulácie za chrbtom vlády a umožnil nárast cien plynu,“ vyjadril sa Danko a doplnil, „budeme rokovať o krokoch pána Holjenčíka. Ak by sa preukázala zodpovednosť akéhokoľvek úradníka v čomkoľvek, má každý koaličný partner právo žiadať výmenu.“

    Vláda o cenách energií rokovala v stredu a výsledkom tohto rokovania je, že tento rok bude fungovať na tých istých princípoch a základoch ako ten uplynulý. „Žiadne vyššie zálohové platby nebudú, budú sa s tým musieť vyrovnať distribučné spoločnosti,“ informoval premiér. Regulátor si za svojimi rozhodnutiami aj naďalej stojí.

    Na odchod z funkcie šéfa ÚRSO vyzýva KDH aj Simon

    Na odchod Jozefa Holjenčíka z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vyzvalo dnes mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) aj nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Zsolt Simon.

    Dôvodom sú podľa KDH cenové rozhodnutia pre rok 2017, ktoré vydalo ÚRSO. Uvedené rozhodnutia viedli k neúmernému a bezdôvodnému zvýšeniu distribučných taríf, ktoré zvýšili platby za plyn a elektrinu pre väčšinu podnikateľských subjektov, obcí, miest a hlavne domácností na Slovensku, tvrdí hnutie.

    “Prišlo k zjavnému pochybeniu ÚRSO, ktoré malo dopad na neprijateľné zvýšenie platieb za energie. Za toto neprofesionálne a neetické zlyhanie ÚRSO nesie zodpovednosť jeho predseda Jozef Holjenčík, preto ho vyzývame, aby odstúpil z tejto funkcie,” uviedol v stanovisku podpredseda KDH Pavol Zajac.

    K apelu za odchod Holjenčíka sa pridal aj Simon. “Vyzývam premiéra Roberta Fica, aby odvolal svojho nominanta Jozefa Holjenčíka z postu predsedu ÚRSO,” uviedol v stanovisku. Premiér podľa neho v stredu (18.1.) priznal pochybenie predsedu regulačného úradu pri stanovení fixných platieb za distribúciu plynu a elektriny. Nominant strany by mal podľa poslanca po takýchto zlyhaniach odstúpiť a nie viesť ďalej úrad.

    Simon pripomenul, že Holjenčíka za predsedu ÚRSO navrhol prezidentovi v novembri 2012 práve Fico. Holjenčík tiež podľa Simona zaviedol poplatok, ktorý majú výrobcovia obnoviteľných zdrojov energie (OZE) platiť distribučným spoločnostiam. Túto vyhlášku pritom Ústavný súd SR vyhlásil za protiústavnú.

    Fico po stredajšom (18.1.) rokovaní vlády vyhlásil, že kabinet vyslovil “zásadný politický nesúhlas” s regulačným rámcom v energetike na rok 2017. ÚRSO sa teraz podľa neho v rámci tzv. autoremedúry (opravy vlastného rozhodnutia, pozn. TASR) vráti k distribučným poplatkom za elektrinu a plyn na úroveň roku 2016.

    Predseda ÚRSO podľa Fica na rokovaní vlády oznámil, že je pripravený stiahnuť obidve rozhodnutia regulačného úradu, pokiaľ ide o fixné poplatky pri distribúcii elektriny v pôsobnosti SSE – Distribúcia, ako aj pri fixných poplatkoch týkajúcich sa odberu plynu.

    “To v praxi znamená, že rok 2017 bude fungovať na základe tých istých podmienok a tých istých kritérií, ako tomu bolo v roku 2016,” dodal predseda vlády.

    Autor: du, TASR

    - Reklama -