Facebook robil poriadky v Holandsku. Umlčal státisíce ľudí, ktorí nesúhlasia s utečencami

    0
    Geert Wilders (Autor: SITA)

    V uplynulých dvoch mesiacoch sa po cenzúrnom zásahu spoločnosti Facebook odmlčali hneď tri holandské stránky, ktoré sa profilujú ako vlastenecké, euroskeptické a protiimigračné. Konkrétne boli deaktivované stránky s názvom Liefde voor Holland (milujem Holandsko), Steun de PVV (Podporujem Stranu za slobodu Geerta Wildersa) a Ik doe GEEN aangifte tegen Wilders (Nemám nič proti Geertovi Wildlersovi), ktoré si získali priazeň viac ako 200 000 fanúšikov.

    Facebook následne zablokoval aj pokusy o obnovenie stránok. Tvorcovia týchto stránok obviňujú Facebook z koordinovanej kampane, ktorej cieľom je umlčať ľudí s opačnými názormi. Ako pripomína internetový server DutchNews, politika najrozšírenejšej sociálne siete je založená na blokovaní stránok, ktoré ponúkajú nenávistný obsah. Facebook však odmieta, že by jeho rozhodnutie bolo politické alebo ovplyvnené iba sťažnosťami, ktoré na adresu troch spomínaných stránok v nedávnej minulosti dostal.

    Avšak niektoré podobné holandské stránky sú stále aktívne. Napríklad facebooková stránka nazvaná Nederland mijn Vaderland (Holandsko, moja otčina), ktorá má aktuálne viac ako 230 000 fanúšikov. Politika najrozšírenejšej sociálnej siete na svete sa však stala v Holandsku terčom kritiky aj pred dvoma týždňami, keď bol na niekoľko hodín odstránený facebookový profil členky labouristickej strany s tureckými koreňmi Keklik Yücelovej krátko potom, keď kritizovala tureckého prezidenta Recepa Erdogana.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU a TU

    Labouristická poslankyňa sa krátko predtým osobne angažovala v kauze holandsko-tureckej novinárky, ktorá musela na príkaz prezidenta Erdogana podstúpiť domáce väzenie za kritiku jeho osoby. Okrem iného na Twitteri a Facebooku Yücelová spomínala, že väčšina Turkov žijúcich v Holandsku s týmto rozhodnutím prezidenta nesúhlasí. Na Twitteri potom šírila hashtag #FreeEbru a v dôsledku týchto aktivít prišla dočasne o svoj profil. Facebook následne odmietol, že by zablokovanie profilu holandskej poslankyne malo niečo spoločné s jej politickými názormi.

    Nie je to však ani zďaleka prvýkrát, čo je Facebook za svoje politickou korektnosťou motivované cenzúrne zásahy kritizovaný. A týka sa to napríklad aj českých stránok. Už pred dvoma rokmi zablokoval Facebook profil hnutia Islám v ČR nechceme. Po sťažnosti zakladateľa hnutia Martina Konvičku a spol. však bola stránka opäť obnovená. Tento rok v januári však Facebook prikročil k zrušeniu stránky, ktorá mala 163 000 fanúšikov, znova. Tentoraz už síce k obnoveniu nedošlo, ale bola zriadená nová stránka. Tá sa už však môže pýšiť znateľne menším počtom fanúšikov.

    - Reklama -