Facebook cenzuruje konzervatívcov a správy, ktoré by ich mohli zaujať. Bývalí zamestnanci známej sociálnej siete prišli s vážnymi obvineniami

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Reprofoto: Pressmix.eu)

    Nemenovaní bývalí pracovníci Facebooku portálu Gizmodo prezradili, že sa od nich vyžadovalo, aby „pravidelne potlačovali správy, ktoré by mohli zaujímať konzervatívnych čitateľov”. Podľa portálu Gizmodo facebookari správy pre konzervatívcov umelo nahradzovali inými článkami v takzvanom zozname trendov.

    Trendy na Facebooku zobrazujú zoznam tém a hashtagov, ktoré v poslednom čase na Facebooku získali značnú obľubu. Tento zoznam má byť podľa sociálnej siete každému čitateľovi prispôsobený na mieru na základe celého radu faktorov, ako sú napríklad, čo používateľ označil ako Páči sa mi to, poloha používateľa alebo podľa toho, čo je na Facebooku populárne. Používatelia tiež môžu sami niektoré témy zo svojho zoznamu trendov vyradiť.
    Facebook: Máme smernice

    Facebook sa bráni, že pri zozname trendov pracuje s „dôslednými smernicami, ktorých cieľom je zachovať neutralitu a zabrániť prípadom, pri ktorých by sa správy najrôznejších portálov medzi trendmi nemohli objaviť. Na otázku agentúry Reuters, či zamestnanci Facebooku zámerne vynechávali konzervatívne naladené správy, však vedenie firmy neodpovedalo.

    „Tieto smernice nedovoľujú potláčanie politických pohľadov. Nedovoľujú ani uprednostňovanie jedného pohľadu na vec pred iným alebo uprednostňovanie jedného spravodajského zdroja pred iným,“ konštatoval hovorca Facebooku.

    Strašidelné, choďte do pekla

    Obvinenia z faktickej cenzúry znepokojili viacerých používateľov sociálnej siete, pričom viacerí žurnalisti a komentátori Facebook kritizovali za údajnú zaujatosť. „Nuž, choď do pekla Facebook,“ napísal na sociálnej sieti Twitter reportér konzervatívneho portálu Washington Examiner. „Toto je strašidelné pre každého, komu záleží na slobode tlače,“ vyjadril sa zasa editor portálu Bloomberg. Konzervatívne americké skupiny, ako sú napríklad Konzervatívna konferencia pre politickú akciu (Conservative Political Action Conference), ktorá bola podľa svojich tvrdení na Facebooku zablokovaná, už avizovali, že budú trendy na Facebooku dôkladne monitorovať.

    Nemecká cesta?

    Facebook nečelí obvineniam z cenzúry prvý raz. Ešte v septembri sa pri osobnom stretnutí nemecká kancelárka Angela Merkelová spýtala zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga, či sa niečo chystá urobiť s nenávistnými komentármi na Facebooku. Zuckerberg odpovedal: „Zostáva urobiť ešte nejakú prácu.“ „A pracujete na tom?“ opýtala sa ho Merkelová v angličtine. „Áno,“ odvetil jej riaditeľ Facebooku. Konverzácia mala zostať súkromnou, zachytil ju však omylom zapnutý mikrofón.

    Práve v Nemecku dosiahla kontrola sociálnych sietí úplne novú úroveň, v decembri došlo k uzavretiu dohody, podľa ktorej budú sociálne siete fungujúce na nemeckom trhu vymazávať všetky protiimigrantské vyjadrenia šírené na ich stránkach. Vyjadrenia by mali byť vymazané 24 hodín po tom, ako bude sociálnym sieťam žiadosť na zmazanie „poburujúceho“ príspevku zaslaná.

    Bežní Nemci a opoziční politici prijali nový prístup k slobode slova na internete s nevôľou. Predseda nemeckej liberálnej Pirátskej strany Stefan Körner konštatoval, že demokracie musia byť schopné zniesť „istú mieru xenofóbie“. Podľa Körnera dohoda medzi vládou a sociálnymi sieťami povedie k zablokovaniu obrovského množstva komentárov na sociálnych sieťach. „Toto je vkrádajúca sa cenzúra, ktorú určite nechceme,“ povedal predseda pirátov. 

    - Reklama -