FOTO Vodné dielo Gabčíkovo oslávilo 25 rokov. Je opäť v našich rukách, pochválil sa Fico

    0
    Výstavba Vodného diela Gabčíkovo (Autor: ReproFoto: Facebook/R.Fico)
    Robert Fico na svojom oficiálnom facebookovom profile predsedu vlády uviedol, že spustením vodného diela urobilo Slovensko „jedno z prvých štátotvorných rozhodnutí“. Projekt vodného diela v Gabčíkove, ktorý už vyše dve dekády dodáva elektrinu pre tisícky domácností, označil Fico za  najvýznamnejšie vodné dielo v krajine. 
     
    Pri príležitosti 25. výročia spustenia tohto významného inžinierskeho počinu, ktorý je najväčšou vodnou elektrárňou na Slovensku, premiér pripomenul jeho obrovský význam pre celé Slovensko. „V súčasnosti je to medzinárodná plavebná dráha a nenahraditeľný zdroj výroby elektriny,“ pripomína Fico. 
     
    Premiér sa nevyhol tomu, aby si tak trochu prihrial politickú polievočku, a nepriamo pochválil svoju administratívu za to, že Vodné dielo Gabčíkovo znova patrí Slovensku. „Som veľmi rád, že Vodné dielo Gabčíkovo je opäť plne v našich rukách,“ píše v závere komentára premiér. 
     
    To, že Gabčíkovo je opäť pod slovenskou kontrolou, je výsledkom roky trvajúceho sporu, ktorý štátu vyhrala advokátska kancelária Radomíra Bžána. Tá mala za vyhratú medzinárodnú arbitráž proti talianskej energetickej spoločnosti Enel zinkasovať pôvodne 64 miliónov eur. Hodnota vyhratého sporu bola vyše 700 miliónov eur. Po medializácii sa odmena znížila na 17,6 milióna. 
     
    Len pripomeňme, že Vodné dielo Gabčíkovo malo mať podľa pôvodného projektu aj druhú časť pri obci Nagymaros v Maďarsku. Zmluva o vybudovaní Vodného diela Gabčíkovo – Nagymaros bola síce podpísaná ešte v roku 1977 za vtedajšieho Československa, ale Budapešť v roku 1989 od dohody odstúpila. 
     
    - Reklama -