FOTO, VIDEO Odvolávanie Richtera. Sledujeme ONLINE

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Autor: TASR)
    20:03 Rozprava sa skončila, podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd) vyhlásil prestávku do 20:30.
     
    19:59 Opozičné strany SaS, OĽaNO a hnutie Sme rodina ohlásili po hlasovaní o odvolávaní ministra Richtera tlačovú konferenciu. Zúčastnia sa Natália Blahová, predsedníčka poslaneckého klubu SaS, Erika Jurinová, poslankyňa OĽaNO a Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina.
     
    19:50 Ako posledný prihlásený do rozpravy nečakane vystúpil v pléne poslanec Igor Matovič (OĽaNO) a začal pripomínať kroky SNS, ktoré boli podľa neho porušením predvolebných sľubov.
     
    19:18 Poslanecký klub SNS sa pri hlasovaní o návrhu na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) zdrží. Predseda NRSR a SNS Andrej Danko to potvrdil pre portál Pluska. Jeho prvý podpredseda Jaroslav Paška na tlačovej konferencii oznámil len toľko, že klub sa na hlasovaní zúčastní a bude hlasovať jednotne.
     
    19:02 Jaroslav Paška prvý podpredseda SNS nakoniec predstúpil pred novinárov namiesto predsedu Andreja Danka. Na brífingu uviedol, že SNS sa nebude v prípade odvolávania ministra Richtera vkladať do politických súbojov voči strane Smer-SD. Výhrady k niektorým veciam v koalícii vraj zo strany národniarov pretrvávajú, ale na základe prísľubu predsedu vlády dúfajú v nápravu. „Klub SNS bude hlasovať jednotne,“ povedal Paška ale už nespresnil, či budú poslanci SNS pri hlasovaní za alebo proti odvolaniu Richtera z funkcie. 
     
    18:42 Očakáva sa brífing Andreja Danka po rokovaní poslaneckého klubu SNS. 
     
    18:24 Poslanec Juraj Droba hovorí o tom, čo sa podľa jedného z chovancov, ktorý s ním hovoril, dialo v zariadení Čistý deň. 
     
    18:02 Napriek pokračujúcej kritike minister Richter v sále stále chýba. Zo Smeru sú podľa našich informácií prítomní iba Martin Glváč, Darina Gabániová a Peter Šuca. SNS sa stále radí, ako bude hlasovať a za Most-Híd je v pléne vraj jediná poslankyňa. 
     
     
    17:46 „Doprial by som premiérovi ten pocit, aby sa nemusel skrývať a báť sa, čo na neho vytiahnu,“ reagoval predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár na úvodné vystúpenie premiéra Fica. 
     
    17:42 Poslanec Gábor Grendel (OĽaNO) navrhol prerušenie schôdze, kým sa nevyjasní informácia, ktorú priniesla Lucia Ďuriš Nicholsonová o údajnom zapletení Andreja Danka do korupčného škandálu v súvislosti s eurofondmi. 
     
    17:38 „Predpokladom na to, aby mohol byť niekto ministrom tejto vlády, je to, že nemá svedomie. To sú všetko psychopati, inak by tam nemohli byť,“ vyhlásil poslanec Alojz Baránik (SaS). 
     
    17:25 Podľa Lucie Nicholsonovej (SaS) je Richter vzdialený realite. „Minister Richter nemá čo robiť tam, kde je,“ vyhlásila poslankyňa. Nicholsonová uviedla, že dostala informáciu z NAKA od zdroja s najvyšším stupňom dôveryhodnosti. Ide o správu v utajenom režime, takže nemohla prečítať jej znenie. „Predseda Andrej Danko by mal byť zapletený do korupčného škandálu v súvislosti s eurofondmi pod ministerstvom školstva,“ šokovala Nicholsonová. Informácia by mohla byť podľa poslankyne prefabrikovaná a použitá na vydieranie predsedu národnej rady alebo ide o pravdivú správu od skutočného zdroja. Ak je druhá možnosť správna, chce Nicholsonová vedieť, či je tento dokument dôvod, pre ktorý Danko nenašiel odvahu žiadať po koaličnej kríze hlavu Kaliňáka a súhlasil s odvolaním Richtera. 
     
    17:16 Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) poprosila predsedajúceho, aby zavolal do sály ministra tak ako jej kolegovia z opozície. Neodvolala sa pritom na žiaden paragraf, ale pripomenula, že podľa nej by bolo slušné, ak by bol Ján Richter pri rozprave o jeho odvolávaní. 
     
    „Nečudujem sa Andrejovi Dankovi, že je nahnevaný. Je mrzuté, keď majú viacerí maslo na hlave, ale je potrestaný iba jeden,“ povedala s tým, že podľa nej nebude Richter odvolaný pre Ficovu politiku. „Robert Fico bezočivo rúca všetko, čo sa jemu a skupinám v pozadí Smeru postaví do cesty,“ vyhlásila Remišová. 
     
    „Necháva za sebou spálenú zem, rozbíja súdržnosť našej spoločnosti a rozdeľuje a stavia skupiny obyvateľov proti sebe. Opozícii nadáva do psychopatov alebo šialencov, učiteľom vyčíta, že cez leto nič nerobia, novinárom hovorí, keď sa mu znepáči, čo píšu, že sú špinavé prostitútky,“ obvinila premiéra Roberta Fica z „politiky spálenej zeme“. 
     
    17:11 Poslanec Dostál reaguje na to, že minister Richter nie je v sále napriek tomu, že ide o jeho ministerskú stoličku. 
     
    17:08 Poslankyňa Natália Blahová (SaS) vymenúva porušenia, ktorých sa dopustilo zariadenie Čistý deň podľa nálezov kontrolných orgánov ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Minister Richter sa v sále stále nenachádza. 
     
    17:02 „Ja som si myslel, že na veštenie máte v poslaneckom klube pani Vaľovú, ale veštíte lepšie ako pred štyrmi mesiacmi, lebo vtedy ste veštili, že s Čistým dňom je všetko v poriadku,” povedal poslanec hnutia Sme rodina Milan Krajniak a požiadal, aby bol v sále prítomný minister Richter, ktorý medzičasom odišiel. Poslankyňa Blahová žiadosť zopakovala, ale Andrej Hrnčiar, ktorý vedie schôdzu, jej nevyhovel. Schôdza pokračuje bez ministra opakovanou kritikou. 
     
    16:57 Hospodárske noviny informujú, že počas schôdze parlamentu pokračuje rokovanie poslaneckého klubu SNS. Národniari sa mimo pléna dohadujú, ako budú hlasovať pri samotnom odvolávaní Jána Richtera. 
     
    16:50 Poslanec Dostál tvrdí, že Richter mal odísť už pri prvom odvolávaní pred štyrmi mesiacmi. Podľa poslankyne Kiššovej sa minister takmer vôbec nevyjadril k dôvodom na jeho odvolanie uvádzaných opozíciou. 
     
    16:44 Pokračuje zasadanie faktickými poznámkami. Prvý vystúpil podpredseda SaS Ľubomír Galko. „Aj nám je ľúto, že tu ešte stojíte,“ povedal Galko, ale Richter nebol v sále a tak ho museli ísť zavolať a v poloprázdnej rokovacej sále zavládlo ticho.
     
    „Vy hovoríte o špine, ktorá sa leje. Máte pravdu, ona je už vyliata, ale na tie deti aj na seba ste tú špinu vyliali vy,“ pokračoval Galko smerom k ministrovi práce po jeho príchode do rokovacej sály. Podpredseda SaS povedal, že ak Richtera poslanci SNS podržia, budú zodpovední rovnako ako on. 
     
    16:32 Vyhlásená technická prestávka na desať minút. 
     
     
    16:30 „Tak ako pred pár mesiacmi aj teraz čakám, že budem terčom urážok, dehonestovania a opozícia sa sústredí na jediné, poškodiť moju povesť,“ odkázal Richter na záver svojej reči opozícii, ktorá vyvolala hlasovanie o jeho odvolaní. 
     
    16:25 Minister práce vychvaľuje zvyšovanie minimálnej mzdy a hovorí o plánovanom predložení návrhu na jej zvýšenie na úroveň 480 eur. „Je to nárast o 33 percent. Niečo také sme tu ešte nikdy nemali,“ povedal Richter a pripomenul pomalšie zvyšovanie minimálnej mzdy za čias vlády Ivety Radičovej. 
     
     
    16:09 Richter vymenúva opatrenia ministerstva týkajúce sa chovancov centra Čistý deň. Majú byť presunutí do iných resocializačných zariadení. Zdôrazňuje nutnosť resocializácie v štátnych zariadeniach, kde má dosah ministerstvo pod jeho vedením a môže byť za ochranu detí zodpovedné. 
     
    16:00 Minister prisľúbil, že pri ďalšom posudzovaní akreditácie Čistého dňa bude reagovať na výsledky zistení orgánov činných v trestnom konaní. Dôkazy o korupcii na jeho rezorte podľa Richtera opozícia nepredložila a ministerstvo vraj postupovalo transparentne. 
     
    15:55 Richter obhajuje konanie svojho rezortu v kauze Čistý deň. Tvrdí, že bol terčom útokov a urážok nielen ako minister, ale aj ako osoba, keď ho vinili, že si do resocializačného zariadenia „chodil užívať“. „Je na smiech, že mi vyčítate nekompetentnosť,“ povedal Richter v obhajobe svojho ministerstva. 
     
    15:50 S odpoveďami na obvinenia zo strany opozície vystúpil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD). 
     
    15:49 „Nezamestnanosť klesá napriek ministrovi Richterovi, nie vďaka nemu,“ dodala Blahová v reakcii. 
     
    15:46 Poslanec Marián Kotleba vyzval Blahovú, aby Slovensko nenazývala „touto krajinou“, pretože ak s tým má problém, tak tam poslanci ĽS NS ani nemusia byť. 
     
    15:40 Minister kultúry a podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič nevedel o tom, že premiér, šéf Smeru-SD Robert Fico oznámil poslancom SNS, že ak padne minister práce Ján Richter (Smer-SD), padne aj vláda.
     
     
    15:38 „Richter je najúspešnejší minister, akého sme kedy mali,” vyhlásil Fico.
     
    15:30 Po zdôvodnení podania od poslankyne Blahovej vystúpil s obhajobou svojho ministra Robert Fico. „Musím považovať túto schôdzu za účelovú,“ povedal premiér. Odporučil poslancom Smeru-SD, aby sa nezúčastnili schôdze, pretože podľa neho jediným cieľom je robiť zle. Poslanci strany Smer sa však zúčastnia záverečného hlasovania. Vyzval ministra Richtera, aby selektoval, komu bude odpovedať. „Vláda SR nemá dôvod sa tejto špiny zúčastňovať,“ uzavrel Fico. 
     
    15:28 „Kauza Čistý deň je len vrchol ľadovca. Problémy v rezorte eskalujú takýmto tragickým spôsobom,“ uviedla Blahová. 
     
    15:24 Podľa Blahovej Richter svojím konaním v kauze Čistý deň „ohrozuje dôveryhodnosť vlády“, čo by mal byť ďalší dôvod, pre ktorý ho mal premiér Robert Fico odvolať. 
     
    15:20 „Ministerstvo pod vedením Jána Richtera konalo netransparentne. Minister spĺňa prvú z premiérových podmienok na odvolanie,“ uviedla Blahová na margo reakcie ministra práce vo veci resocializačného zariadenia Čistý deň. 
     
    15:15 „Odvolaním ministra Petra Plavčana stanovil Robert Fico nové štandardy politickej kultúry a stanovil explicitné dôvody, pre ktoré prikročí k zmenám vo vedení rezortov svojej vlády,“ uviedla poslankyňa Natália Blahová (SaS) na úvod zdôvodnenia odvolávania ministra Jána Richtera. 
     
     
    15:10 Na žiadosť 33 poslancov opozície odštartoval Béla Bugár 20. schôdzu národnej rady. Poslanci v úvode súhlasili s tým, aby sa o vyslovení nedôvery ministrovi práce sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi rokovalo aj po 19. hodine večer. 
     
    Fico bol prítomný aj na začiatku rokovania parlamentu. 

    Premiér Robert Fico (Smer-SD) prišiel na rokovanie poslaneckého klubu SNS pred odvolávaním Richtera a jasne varoval svojich koaličných partnerov, že ak minister práce sociálnych vecí a rodiny padne, bude to znamenať koniec koaličnej vlády v zložení SNS, Most-Híd a Smer-SD. Podrobnosti sme priniesli TU

    Bez poslancov SNS by odvolanie ministra práce sociálnych vecí a rodiny nebolo možné. Opozícia by totiž nemala dostatok hlasov a národniari sa až do dňa odvolávania nevyjadrili, či budú hlasovať spolu s opozíciou, alebo podržia ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). V hre bola aj možnosť, že sa na rokovaní nezúčastnia. 
     
    Predseda vlády a líder Smeru Robert Fico deň pred hlasovaním o osude Jána Richtera navrhol, aby sa poslanci jeho strany nezúčastnili na schôdzi, ako sme písali TU. Snahy opozície o odvolanie smeráckeho ministra práce sú podľa Fica iba mediálne hry. Opozícia podľa premiéra zneužíva inštitút vyslovenia nedôvery ministrovi na „smiešne hry“. Vyjadrenie predsedu vlády k téme sme priniesli TU.
     
    - Reklama -