FOTO V petrohradskom metre zabíjal výbuch. Do Ruska smerujú kondolencie aj zo Slovenska

    0
    Výbuch v petrohradskom metre (Autor: TASR)
    Prezident Andrej Kiska poslal šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi sústrastný telegram. K tragédii v Petrohrade, ktorá pripravila o život najmenej 10 ľudí, sa stručne vyjadril aj predseda národnej rady a líder slovenských národniarov Andrej Danko (SNS). „Úprimne súcitím s rodinami obetí a verím, že takýto hanebný čin nezostane nepotrestaný,“ povedal šéf parlamentu.
     
    Na sociálnej sieti Facebook sa k útoku vyjadrili aj viacerí poslanci národnej rady. Nechýbala ani sústrasť od Ľuboša Blahu (Smer-SD), známeho svojimi sympatiami k Rusku. „Vyjadrujem hlbokú sústrasť a solidaritu s ruskými priateľmi! SME S TEBOU, PETROHRAD!“ napísal Blaha veľkými písmenami v závere svojho statusu. Poslanec Smeru si dokonca zmenil profilovú fotografiu na ruskú vlajku s čiernou stuhou na znak smútku, tak ako sa to robilo po útokoch v Paríži či Bruseli.
     
     
    Aj líder hnutia Sme rodina Boris Kollár sa pridal ku kondolenciám. „Úprimnú sústrasť rodinám, ktoré prišli o svojich blízkych, a rovnako vyjadrujem spolupatričnosť s ľuďmi v Rusku, ktorí čelia takýmto útokom, je mi to veľmi ľúto,“ napísal Kollár s tým, že takéto veci by sa nemali stávať. „Vždy na to doplatia nevinní ľudia,“ píše líder Sme rodina v závere. 
     

    Útok v Petrohrade

    Útok sa stal o 14.30, keď bolo metro plné ľudí. Vybuchnúť mal tretí vagón v čase, keď vlak prechádzal tunelom medzi stanicami metra Námestie Sennaja a Technilogičeskij institut. Vodič však ani po výbuchu nezastavil a pravdepodobne tým zachránil ďalšie životy. Vagón totiž zostal stáť až na stanici a dym sa tak nehromadil v tuneli, ale unikal von. 
     
    V bombe, ktorá vraj nebola odpálená samovražedným atentátnikom, boli podľa CNN kovové úlomky, aby spôsobila čo najväčšie škody. Medzi zranenými ani mŕtvymi nie sú podľa vyjadrenia slovenského konzula žiadni Slováci.
     
    Nie je vraj vylúčené, že pondelkový útok bol pomstou za intervenciu Moskvy v Sýrii. Teroristi majú Rusko na muške, pretože tvrdo doplácajú na účasť ruských vojakov v operáciách proti militantom z takzvaného Islamského štátu. Teroristi sa už vlani vyhrážali, že budú zabíjať Rusov ako pomstu za operácie na Blízkom východe. 
     
    Ani Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zatiaľ nemá informácie, že by medzi obeťami a zranenými boli aj Slováci.
     
    - Reklama -